Поне 18 централни банки разработват собствени дигитални валути, Европейската централна банка обявява EUROchain

Поне 18 централни банки разработват собствени дигитални валути

Списъкът на централните банки, развиващи суверенни цифрови валути или Дигитални валути на Централната банка (CBDC), както са по-известни, продължава да расте.

Според проучванията на The Block, от 60 анализирани централни банки, 18 публично са признали развитието и / или стартирането на собствен CBDC. Най-популярната платформа, използвана от тези централни банки, се оказва Corda, корпоративния леджър на R3.

От този списък, най-малко четири държави / централни банки са издали и пуснали собствени дигитални валути. Останалите 14 разработват тези валути или стартират пилотни програми с доставчици на блокчейн софтуер. Проучването не включва централни банки, които обявиха, че смятат да издават дигитални валути или да ги изследват.

Европейската централна банка обявява EUROchain

На 17-ти декември Европейската централна банка публикува нов проект с доказателство на концепцията, наречен EUROchain.

Докладът, публикуван на уебсайта на ЕЦБ, гласи следното:

Това доказателство за концепция може да се похвали с няколко нови характеристики, разработени от изследователската мрежа на ESCB (с подкрепата на Accenture и R3), използвайки технологията на разпределения леджър (DLT). 

Въз основа на платформата Corda на R3, проектът е проучване за това как поверителността може да бъде балансирана с процедурите за правосъобразност, като правила за изпиране на пари, докато DLT помага да се намали цената на транзакциите.

Случаят за използване на EUROchain се основава на дизайн, описан в доклада, който разчита на посредници, които имат достъп до сметките на централната банка и могат да теглят резервни салда, държани в централната банка, за да предоставят на потребителите CBDC.

Посредниците ще обработват транзакции от името на своите клиенти. Това е пример за това как DLT може да бъде интегрирана в по-голям мащаб от централните банки. Въпреки че, докладът споменава, това е опростен случай, типичен за доказателство на концепции.

Част от изводите, извлечени в заключението на доклада, подчертават, че “Скалируемостта на прототипа например не е анализирана”.

Проучването е различно от другите случаи на използване на стабилни монети, като например Libra на Facebook.

Изглежда, че EUROchain не изучава отделни случаи на използване на потребителите и е фокусиран повече върху банковата интеграция на иновациите на блокчейн.

И тази година бяха обявени подобни проекти на други централни банки, като FedNow услугата и Payments Canada, фокусирани върху по-бързи платежни услуги, но не непременно използвайки DLT дизайни. FedNow в контекст може да е от полза за физически лица и предприятия.

Споменатите проекти са в различни етапи на развитие, но предполагат повече усилия на централните банки за усъвършенстване на платежните услуги в световен мащаб.

Cryptodnes. BG

Последно от СВЯТ

The Bulgarian Times