Пореден американо-ирански сблъсък в Ирак

На 27 декември бяха изстреляни 30 снаряда срещу американската военна база К-1, която е в близост до иракския град Киркук, съобщават близкоизточни медии.

Почти половината са се взривили вътре в базата, което е станало причината за смъртта на един цивилен и раняването на 4-ма военнослужещи. Счита се, че автор на това е милиция, част от проиранската шиитска въоръжени сила „Хашд аш шааби“.


Съгласно новата американска стратегия винаги се дава пропорционален отговор на подобни нападения. В тази светлина, на 29-ти американски ВВС са нанесли удари върху позиции на иракския Хизбула. Те са били разположени от двете страни на сирийско-иракската граница, респективно върху контролираното от Иран КПП – Бу Камал – ал Кайм. Убити са 25 души /в това число и ирански офицери/ и 55 са ранени.


Всичко това става след изненадващото посещение на държавния секретар Майк Помпео в Ирак. Той даде пресконференция в американската база Айн ал Асад.


По-късно, след американската атака иракският вътрешен министър заяви за медии, че командващият иранските въоръжени сили в Близкия Изток генерал Касем Сюлеймани е дал нареждане военните съоръжения на иракския Хизбула да бъдат преместени в жилищни квартали в Багдад. Според близкоизточни специалисти на проиранската милиция е дадена заповед да съхрани оставащите снаряди, с цел по-късно отново да бъдат използвани срещу американски цели в Ирак.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

КОВИД 20

Почина принц Филип. «Ако се преродя, бих искал да се върна като смъртоносен вирус, за да

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times