Палмовото масло – Канцероген и мутаген! По-страшно от живака и цианида. Как ни тровят с палмово масло

/

Палмовото масло – Канцероген и мутаген

Има данни, че в много страни се използва в храненето техническо палмово масло, което съдържа канцерогена глицидол, което е недопустимо, но контролът е занижен

Една кухня трудно може да мине без краве масло и маргарин; много хора обичат пасти, торти, бисквити, вафли. Но дали всички знаят, че задължително в тях се влага и палмово масло.

Палмовото масло съдържа вредното химическо съединение глицидол, което е много опасно за здравето на хората. Много международни научни организации доказват, че той е канцероген и мутаген.

Глицидолът променя генетичната структура на човека и се предава на следващите поколения или предизвиква онкологични заболявания в остра форма.

Палмовото масло е токсично за кръвта, стомашно-чревния тракт, белия дроб и половите органи. То снижава имунитета и създава условия за вирусни инфекции.

Когато маслата се преработват, се подлагат на висока температура и се отделят глицидилови етери, които се използват в производството на лакове и бои.

Изследвания показват, че в хранителните стоки се съдържат много високи нива на опасни вещества.

Руски телевизионен екип разследва съдържанието на глицидол в палмовото масло. Членовете му купили различни видове палмово масло и ги изпратили в лабораторията на Роспотребнадзор и в германска лаборатория. Всичките образци палмово масло показали високи нива на глицидол.

Едва ли има орган в България, който да контролира съдържанието на вредни вещества в палмовото масло.

Според учени в Дагестан много широко се използва палмово масло, включително и от деца. След десетилетия, твърдят те, ще говорим за кавказкото дълголетие в минало време.

Най-много палмово масло се съдържа в бонбоните, глазираните кексове, сладоледа, сметаната, вафлите, бисквитите, маргарините.

Лекари и химици предлагат да се намали съдържанието на глицидол в хранителните продукти, за да не се подлагат на негативното му влияние потребителите, особено върху децата.

В Евросъюза производителят е задължен да произвежда безопасни продукти, които трябва да отговарят на всички документи и закони. Ако в лаборатория проверката покаже несъответствие с изискванията, продуктът бързо се изземва от пазара.

Оказва се, че отровното вещество се защитава от чиновниците

Европа отдавна се отказа от вредното палмово масло и маргарина; учените доказаха, че те са смъртоносна отрова. У нас обаче производителите продължават безнаказано да тровят населението и да го разболяват, най-вече децата и подрастващите.

Малокръвие, безплодие, рак…

Всеки знае, че палмовото масло е отрова. Това беше доказано в изследвания, проведени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти – EFSA, и от Обединения експертен комитет по хранителните добавки – JECFA.

В производството на хранителни продукти при високи температури – над 200 градуса, особено при рафинирането и пърженето с растителни масла и мазнини се образуват вредни вещества: глицидилови етери, 2-MCPD и 3-MCPD.

Тези вещества са открити още през 70-те години на миналия век, но вредното им въздействие върху човека беше проучено неотдавна. Доказано е, че те са изключително токсични.

3-MCPD и неговите производни са силна отрова за пикочно-половата система; той предизвиква патология на бъбреците, бъбречна недостатъчност и рак.

Това вещество може да предизвика и анемия; то е токсично за нервната система и за плода при бременност.

Още по-опасни са глицидиловите етери, които поразяват генетичния материал на клетките. Тяхната главна опасност е в това, че генетичните промени могат да се предават на потомците, които може никога да не са приемали тези вещества. Фактически младенецът се ражда вече „отровен“ от палмовото масло.

Европейските учени установиха, че глицидиловите етери поразяват нервната система, водят до мъжко безплодие и образуването на злокачествени тумори.

Опасни са дори хлябът и кафето

Къде се съдържат глицидиловите етери и 3-MCPD?

Оказва се, че на практика във всички продукти – от пържените картофи, пушени храни до „безобидните“ на пръв поглед кафе, хляб и юфки.

Най-високата концентрация на вредни вещества според европейски учени е в снаксовете.

Глицидиловите етери и 3-MCPD се образуват при топлинната обработка на всичките без изключение растителни масла, но в различна концентрация.

Специалисти от Международния институт по науката за живота – International Life Sciences Institute, са класифицирали всичките рафинирани растителни масла и мазнини по съдържание на вредни фракции на три групи.

Първата, с ниско съдържание на 3-MCPD: слънчогледово, рапично, соево и кокосово масло. Употребата им в умерени количества е относително безвредна.

Втората – със средно съдържание на 3-MCPD: зехтин, фъстъчено, царевично, памучно и оризово масло.

Третата група – с високо съдържание на 3-MCPD: всичките хидрогенизирани масла, включително и маргарина, палмовото масло, твърдите мазнини за фритюрник. Те са чиста отрова.

Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти по поръчение на Еврокомисията – правителството на Евросъюза, проведе огромно многогодишно изследване, за да научи доколко са вредни рафинираните масла. И се оказа, че безопасната доза на 3-MCPD е 0,8 мг/ на килограм тегло в човешкото тяло на ден. Ако това количество е повече, започват опасни заболявания.

За глицидиловите етери такъв „безвреден“ минимум липсва. Това вещество е опасно във всякаква концентрация, както живака и цианида. По принцип то не бива да се съдържа в хранителните продукти.

Отрова за най-малките

Когато резултатите от изследванията на Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти и Обединения експертен комитет по хранителните добавки бяха публикувани, произведоха ефекта на взривила се бомба.

В търговските мрежи в различни страни започна масово изтегляне на хранителни продукти, отровени с палмово и други масла.

През май 2016 г. в Италия в няколко търговски мрежи, включително и в най-голямата в страната СООР, бяха изтеглени над 200 хранителни продукта, включително и шоколадовият крем „Нутела“ заради високо съдържание на палмово масло.

В Австрия през 2017 г. бяха изтеглени стоки от марката детски храни „Новалас“, произведена в Германия и Франция. В тези храни беше открито високо съдържание на 3-MCPD и глицидилови етери – потенциално опасни производни на палмовото масло.

На цялата хранителна индустрия на ЕС беше нанесен силен удар. Благодарение на учените стана ясно, че десетилетия наред хората са били тровени с палмово масло.

След разгорелия се скандал членове на Европейската федерация по производството на масла и протеини – FEDIOL, бяха принудени да преговарят с европейските власти и да се договорят за съвместни действия по намаляване нивата на 3-MCPD в маслата.

Производителите се съгласиха да намалят съдържанието на глицидиловите етери във всичките си масла до един промил – един мг/ на кг продукция. В средата на 2018 г. в цяла Европа в законодателството ще бъдат въведени строги ограничения за съдържанието на глицидилови етери и 3-MCPD в хранителните продукти и на първо място – в детското хранене. Ще се наложи производителите да променят своите технологии.

Когато и соевият сос е отрова

За съжаление рафтовете на магазините в България изобилстват от продукти, които съдържат палмово масло. Корпорациите продават тези гадости, тровят хората и те масово умират. Кога нашите власти ще се замислят както европейските как да ограничат влагането на палмово масло в хранителните продукти?

Дали въобще забелязват проблема с наличието на 3-MCPD в хранителните продукти? Най-страшното е съдържанието на това вещество в детското хранене.

Вещества като 3-MCPD спадат към хлорпропанолите, които се образуват при замърсяването на продуктите с хлор или когато се използва солна киселина в съчетание с нагряване.

Високи концентрации на 3-MCPD има в палмовото масло, хартиените пакети за чай и кафе, хартиените филтри, сосовете за бързо приготвяне като соевия сос, в който 3-MCPD също е в смъртоносна концентрация. Той се е образувал в соса при завирането на соевия екстракт в солна киселина. Друг източник на 3-MCPD са полимерните опаковки като колбасарските.

Кой налага тази отровна мазнина и предизвиква демографски срив? Кога в Българя ще се забрани влагането на палмово масло в производството на млечната продукция?

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Палмовото масло води до безплодие при мъжете

“Лепило за месо” – Как ни тровят (ВИДЕО)

Европейците вече умират от ГМ храни

Съвременната храна е оръжие за масово унищожение

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не