Проектът SCoPEx: Бил Гейтс и Джордж Сорос ще затъмняват Слънцето, щели да борят измамата на ЦРУ “Глобално затопляне“ (ВИДЕО)

/

БИЛ ГЕЙТС ФИНАНСИРА ПРОЕКТ ПО РАЗПИЛЯВАНЕ НА ТЕБЕШИР В АТМОСФЕРАТА

Как филантропът ще се бори с „глобалното затопляне“

Американският милиардер и основател на „Майкрософт“ Бил Гейтс е вездесъщ. Той отдавна мечтае да спаси човечеството. Сега реши да затъмни Слънцето и обяви, че ще финансира експеримент, който създава облаци от отразяващи частици. Според замисъла те трябва да предизвикват охлаждащ ефект и да понижат температурата на въздуха, което ще спре „глобалното затопляне“, което, според последни проучвания, има антинаучна основа.

Затова не всички учени смятат тази идея за адекватна.

Как облакът да стане по-плътен

Тази идея не е нова. Възможността да се засили отразяващата способност на Земята чрез разпиляване на аерозоли на големи височини е обсъждана преди няколко десетилетия. През 2010 г. Гейтс се намеси в изграждането на съдове, които разпиляват в морска вода в небето. Така еколозите искали да създадат изкуствени облаци или естествените облаци да станат по-плътни, което трябва да намали количеството стигаща до повърхността на Земята слънчева енергия.

Учените реагираха скептично и изказаха предупреждения, че реализирането на този експеримент е крайно безотговорно, особено ако се приложи в целия свят.

„Глобалните промени в климата и без това заплашват нашите земи, гори и морета. Ние не искаме да допуснем още един опасен експеримент с планетата…“ – посочват експертите.
Преди две години стана известно, че Гейтс се заинтересувал от друга технология: вместо морска вода предлагал да се разпръсква калциев карбонат в стратосферата. Проектът е наречен SCoPEx и е измислен в Харвард. Американски учени предлагат на височина 20 километра да се изстреля балон, който да разпръсне калциев карбонат, след това да прелети през образувалия се шлейф и да анализира промените, които са се случили.

Ако резултатите са положителни, впоследствие технологията може да се използва в мащабите на цялата планета, за да се противодейства на глобалните промени в климата.

Как се търси идеалният аерозол

Калциевият карбонат е най-обикновен тебешир. Той се съдържа в много минерали и в черупката на яйца и дори е регистриран като оцветител в хранителната индустрия. По времето на експеримента учените ще разпръснат много малко количество от него – не повече от два килограма, и твърдят, че това няма да се отрази пагубно на природата.

Целта на експеримента е да установи, дали калциевият карбонат няма да въздейства агресивно на озоновия слой и няма ли да влезе във взаимодействие с другите газове в стратосферата. В лабораторни условия отговори на тези въпроси няма.

Шефът на проекта SCoPEx Дейвид Кейт посочва: „Единственото, което трябва да прави идеалният аерозол, е да разсейва колкото може повече слънчева светлина и така да охлажда планетата…“

Въпреки твърденията на харвардските учени, че експериментът е безопасен, обществеността в САЩ е с обезпокоена. Под нейния натиск учените са принудени да пренесат опита в Швеция, в най-северния й град Кирун, разположен зад полярния кръг. Променена и датата, в която трябва да се проведе опитът – вместо през 2019 г. през юни 2021 г. Но при условие, че шведските власти му дадат зелена светлина, но те могат и да го блокират.

Предполага се, че в началото в стратосферата ще бъде пуснат балон с научно оборудване. Той няма да разпръсква аерозоли, а само ще отработва маневрирането и проверка на системите. На следващия етап ще бъде разпилян аерозол от калциев карбонат. Балонът ще прелети през образувания облак от частици, ще отрази химическите реакции в атмосферата и ще ги запише.

Бил Гейтс ще финансира проекта, който ще струва няколко милиона долара, които са дреболия за предприемача-филантроп.

Рисковете са непредсказуеми

Подобни проекти целят да намалят ефекта на глобалното затопляне и са плод на генното инженерство. Има много подобни идеи и някои изглеждат доста радикално. Има предложения на безлюдни територии на Земята да се взривят няколко термоядрени бомби. Те ще образуват в атмосферата гигантски облаци прах, което ще доведе до бързо захлаждане.
На фона на тези безумни идеи проектът, финансиран от Гейтс, е буквално детски каприз. Но и той предизвиква спорове в научните среди. Критиците му посочват, че този проект може да има непредсказуеми последици и никой не може да каже какви ще са те. Дали няма да се увеличат природните аномалии? Как ще реагира на аерозолите Световният океан? Захлаждането няма ли да намали реколтата от селскостопански култури? Ако се извършват десетки хиляди пръскания годишно, как ще повлияе такова количество реагенти на екологията?

Използването на отразяващи частици аерозоли ще предизвика „зависимост“. Ще се наложи да се разпръскват постоянно. Защитниците на природата се опасяват, и не без основание, че успешното реализиране на генноинженерни проекти ще се възприема като „зелена светлина“ от основните замърсители на атмосферата. Вместо да се намали изхвърлянето на парникови газове, те продължават да изгарят въглеводороди и да замърсяват околната среда.

ВИДЕО

ДОПЪЛНЕНИЕ

Бил Гейтс и Сорос финансират експеримент за промяна на климата със слънчево геоинженерство

Нигерийски учен разкритикува остро климатични проекти, подкрепени от Бил Гейтс и Джордж Сорос, които използват Африка, за да тестват как да променят климата.

Гейтс подкрепя технология, при която частици ще се разпространяват в атмосферата, за да блокират слънчевата светлина да достигне повърхността на планетата, съобщи Forbes. През февруари Сорос подкрепи проект, използващ слънчево геоинженерство, за да отрази повече слънчева светлина обратно в космоса, според Fortune.

Въпреки това Чуквумерийе Окереке, директор на Центъра за изменение на климата и развитие във Федералния университет „Алекс Еквуеме“ в Нигерия, заяви, че тези концепции не трябва да се изпробват, използвайки Африка като гигантско блюдо на Петри (плоско стъкло за култивиране на микроорганизми и тъканни култури:бел.ред).

„Като експерт по климата смятам тези техники за манипулиране на околната среда за изключително рискови. И като африкански експерт по климата категорично възразявам срещу идеята, че Африка трябва да бъде превърната в тестова площадка за тяхното използване“, пише той в статия в The New York Times, озаглавена „Моят континент не е вашата гигантска климатична лаборатория“.

Окереке се противопостави на доклад на Инициативата за управление на климата в Карнеги, който подкрепя проекта за модификация на слънчевата радиация.

„Това не е първият път, когато западняците се опитват да убедят африканците, че проектите за слънчево инженерство може да са в наш интерес. И няма да е последният“, написа климатологът.

Той нарече управлението на слънчевата радиация „силно спекулативно. Без да се използва цялата Земя като лаборатория, е невъзможно да се знае дали това би намалило слънчевата радиация, да не говорим за това как би засегнало екосистемите, хората и глобалния климат.“

„Други предложени техники включват покриване на пустините с пластмаса; генетично инженерство на растенията, за да имат по-ярки, по-отразяващи листа; създаване на по-бели облаци; и разполагане на милиони огледала в космоса.“

Окереке отбелязва, че идеите на хартия пропускат дискусия за тяхното въздействие върху хората, като подчертава, че „технологиите рискуват да разстроят местните и регионалните метеорологични модели – засилване на сушата или наводненията, например, или нарушаване на мусонните цикли. А дългосрочното въздействие върху регионалния климат и сезони все още е до голяма степен неизвестно.“

„Ще пострада поминъкът на милиони, може би милиарди хора“, предупреди климатологът.

Вместо опити за препроектиране на климата Окереке призова за повече инвестиции във възобновяема енергия вместо недоказана наука.

За да изпробват идеите си, пише той, „застъпниците се опитаха да примамят африканските правителства, като предложиха да финансират изследователски проекти, твърдейки, че повече изследвания ще хвърлят повече светлина върху опасностите и ползите от технологията“.

„Но това просто изглежда е опит в Африка да се направи тест на недоказана технология „, пише той.

Изпробването на слънчево геоинженерство на чужда територия, както беше направено в неуспешен експеримент в Мексико, „отразява някои от най-лошите аспекти на колониализма“, посочва ученият.

„Африканските нации трябва силно да се противопоставят на това техните територии да бъдат използвани за експериментални учения като това (проектиране на климата). Технологиите са потенциално опасни и са голямо отвличане на вниманието от реалната промяна, която всички знаем, че по-богатите нации трябва да направят, ако имаме надежда да изпреварим опустошението на климата“, пише той.

В отворено писмо, призоваващо за мораториум върху внедряването, на каквато и да е технология за слънчево геоинженерство, коалиция от учени заяви, че рисковете и ползите няма да бъдат разпределени равномерно.

Научните мрежи са доминирани от няколко индустриализирани страни, като по-малко икономически мощните страни имат малък или никакъв пряк контрол върху тях. Технократското управление, основано на експертни комисии, не може да решава сложни глобални конфликти за ценности, разпределение на риска и различия в приемането на риска, които възникват в контекста на слънчевото геоинженерство“, се казва в писмото.

ДОПЪЛНЕНИЕ

ЕС с мащабен експеримент с пръскане на аерозоли в стратосферата, за да блокира слънцето…

Слънчевото геоинженерство включва инжектиране на отразяващи аерозоли от самолети на голяма надморска височина в слоя на горната атмосфера, известен като стратосферата, който се простира между 10 до 50 километра над земната повърхност. Източник: SCoPEx

Европейският съюз (ЕС) разглежда технологии, включващи мащабни интервенции в атмосферата, за да блокира слънчевите лъчи като част от новата си стратегия за справяне с климатичните промени, съобщи Bloomberg, позовавайки се на проектодокумент, който се очаква да бъде публикуван по-късно тази седмица.

Вариантът за геоинженерство се разглежда на фона на опасенията, че международната общност може да пропусне целта си за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, отбеляза Bloomberg. Според агенцията ЕС може да се обърне към по-радикални варианти като пръскане на стратосферен аерозол (т.нар. аерозолни инжекции в стратосферата), за да намали количеството слънчева светлина, достигащо до Земята.

Слънчевото геоинженерство включва инжектиране на отразяващи аерозоли от самолети на голяма надморска височина в слоя на горната атмосфера, известен като стратосферата, който се простира между 10 до 50 километра над земната повърхност. Идеята е аерозолните частици да отразяват слънчевата светлина, намалявайки количеството топлина, уловено от парниковите газове, и смекчавайки някои от ефектите от изменението на климата.

Bloomberg също така отбеляза, че критиците на геоинженерството предупреждават, че такива методи могат да включват непредвидени странични ефекти като промени в моделите на дъждовете.

Документът, който Брюксел е на път да публикува, има за цел да оцени последиците от бързото глобално затопляне като недостиг на вода или храна и рисковете от тях да предизвикат нови конфликти или масови миграционни вълни. Той също така ще включва оценка на потенциала за изучаване на технологиите за реинженеринг на атмосферата и опасностите, свързани с тях.

Такива проекти могат да варират от отклоняване на слънчевите лъчи или блокирането им да достигнат земната повърхност до промяна на метеорологичните модели, отбеляза Bloomberg. ЕС би искал да организира международни дискусии по въпроса, както и за потенциалното създаване на правила в тази област.

„ЕС ще подкрепи международните усилия за цялостна оценка на рисковете и несигурността от климатичните интервенции, включително модификацията на слънчевата радиация“, се казва в документа, който все още подлежи на промяна.

Документът също така признава, че такива технологии „въвеждат нови рискове за хората и екосистемите, като същевременно биха могли да увеличат дисбаланса на силите между нациите, да предизвикат конфликти и да повдигнат безброй етични, правни, управленски и политически въпроси“.

“Пандемията“, която никога не я е имало приключи: гответе се за климатичен и дигитален тероризъм👇

КЛИМАТИЧЕН КОВИД (+ВИДЕО)

ПО ТЕМАТА

Едуард Сноудън: Глобалното затопляне е измислица на ЦРУ

 

Дейвид Айк за измамата “глобалното затопляне“

 

Доклад на NASA: Глобалното затопляне е измама! Митът за въглеродния диоксид (CO2) разбит

 

Не казвай на никого! Глобално затопляне: 8 поредни години на глобално охлаждане (NOAA)

Учен, носител на Нобелова награда: „Климатичните промени“ са измама за обезлюдяването на планетата“

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Дебора Таварес: Промяната на климата всъщност е модификация на времето (ВИДЕО)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК

 

Последно от ВИДЕО

Останки на нечовешки същества са извадени от катастрофирал извънземен космически кораб! НОВИНАТА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО: Военни официално докладваха пред Конгреса на САЩ, че знаят точните разположения на НЛО обекти притежавани от правителството на САЩ (ВИДЕО)

  Военни официално докладваха пред Конгреса на САЩ, че знаят точните разположения на НЛО обекти притежавани