Пчелен апокалипсис: след 17 години в света няма да има плодове! Какво ще се случи със света, когато пчелите изчезнат?

/

 

В Русия броят на пчелите през последните години се е намалил с 40%. В България такава статистика не е водена. В САЩ вече е са загинали 90% от популациите на дивата и домашната пчела.
Ако тази тенденция се запази, пчелите могат да изчезнат като вид към 2035 г., а това ще предизвика глобална екологична катастрофа, съобщават експерти.

Поради тази причина Продоволствената селскостопанска организация в ООН обяви световен ден на пчелите, който за пръв път е проведен на 20 май.

Заедно със Световната здравна организация Продоволствената селскостопанска организация разработи Международен кодекс в областта на използването на пестицидите.

Засега обаче световната общественост сякаш не забелязва проблема.

В Европа от няколко години са забранени едни от най-отровните пестициди – всичките хербициди на основата на глифосата, който се използва в борбата с бурените. Една от най-големите търговски вериги в света дори престана да продава тези хербициди, включително и в Русия.

Комплексни мерки по намаляване на пестицидното натоварване на почвите, растенията, екосистемата и дори на човека, вземат засега само в Белгородска област в Русия.

В Китай, който вече се сблъска с проблема по измирането на пчелите, опрашването се извършва ръчно. Всеки ден по времето на цъфтенето работници обхождат полетата и опрашват растенията.

Още Айнщайн предрече, че ако пчелите изчезнат, човечеството ще просъществува не повече от четири години. Пчелите опрашват над 75% от селскостопанските култури. Ако те изчезнат, човечеството ще се лиши от ябълки, кайсии, круши, краставици, домати, кафе, какао и много други.

Издaтeлcтвo PACПEP

Кой има интерес от измирането на пчелите? Подсказка: Само онези,   произвеждащи ГМО храни, които не се нуждаят от опрашване. Когато пчелите измрат, тези корпорации ще станат истинските владетели на света, а ние техни роби.

От началото на 1990-те години пчеларите започват да забелязват масови изчезвания на работните пчели, особено през зимните месеци. Оттогава ситуацията все повече се  влошава – загинали се напълно около 4000 вида медоносни пчели, а през 2006 г. феноменът бе наречен   „синдром на унищожаване на пчелните колонии“. Никой не знае защо пчелите умират, но какво ще се случи със света, ако те окончателно изчезнат?

Няма да има мед. Продукт, който човечеството събира над  9000 години. Той ни служи не само за храна, но и като козметично и медицинско средство. Загубвайки пчелите,  ние очевидно ще  загубим най-полезния  и универсален продукт на планетата.

Много плодове и зеленчуци ще престанат да растат. Хората, които не са запознати със земеделието, имат малка представа колко много растения се опрашват от пчелите. Според доклад на ООН,  около 100 растения представляват 90% от световното разнообразие от  храни, а  70 от тях се опрашват от пчелите. Според Би Би Си, без пчелите от магазините за хранителни стоки  ще се изпарят най-малко половината от стоките. Ябълки, авокадо, грозде, праскови, дини … и най-лошото от всичко – кафето.

Хората ще трябва да опрашват сами растенията. Но ще могат  само някои от тях и с много по-ниска ефективност. Този метод се използва в Китай, който отчаяно се нуждае  от пчели. Методът с кофа и четка прашец може да помогне да се компенсира малко  изчезването на пчелите, но не и да ги замести.

Ще изчезнат млечните продукти. Знаете ли какво ядат млечните крави? Храната им се състои не само от обикновени треви. Кравите се нуждаят от люцерна – растението обаче се опрашва само от пчелите. Овце и кози, между другото, също. Без нея  можем да забравим както за млякото, така и за  всички производни продукти.

Ще изчезне памукът. И с течение на времето всички дрехи от него, които, меко казано, са много. Да, ние сме се научили да правим  синтетичен заместител, например, полиестер, но в свят без памук цената му значително ще  се увеличи.

Ще се съкрати значително разнообразието от храни. Без пчели човечеството ще загуби част от обичайното си хранене, въпреки че нещо, разбира се, ще  остане. Прасета и пилета не се нуждаят от фуражи, произведени от опрашени растения. Пшеница, соя, царевица и ориз растат без опрашване. Домати, картофи и моркови се нуждаят от него доста малко.

Но има друг проблем …

Цената на храните ще скочи до небето. И това не е само предположение. През зимата 2012 г. в Шотландия, например, загиват една трета от кошерите, което  довежда до рязко увеличение на цените на дефицитните стоки. По-добре е да не си представяте колко ще ви струва чаша кафе в свят  без пчели.

Недохранването ще се превърне в истински проблем. Човекът е един сложен организъм, който изисква балансирано хранене. А  много витамини ни доставят продукти,  опрашвани от пчелите. Проучване през 2011 г. показа, че „пчелните“ растения ни носят калций, флуорид, желязо, витамини А, С и Е. Без тях  здравето ни драстично ще се влоши.

Световната икономика може да се срине. Или най-малкото това ще бъде за нея смазващ удар. Ще бъде поразена памучната индустрия, млечна и за кафе, много хранителни и медицински предприятие. Загубите ще са стотици милиарди долари по целия свят, и  ще е нужно чудо  за да се избегне катастрофа.

В много страни ще започне глад. За да се превключи човечеството към неизискващи опрашване растения, като соя и ориз, ще  е нужно много време, с което няма да разполагат редица развиващи се страни. Този проблем ще възниква само ако пчелите умрат утре, но и постепенното им изчезване ще донесе много неприятности.

Кой има интерес от измирането на пчелите? Подсказка: Само онези, които произвеждат ГМО храни, които не се нуждаят от опрашване. Когато пчелите измрат, тези корпорации ще станат истинските владетели на света, а ние техни роби.,,, 

ЗЛОВЕЩО БЪДЕЩЕ

Една от най-секретните стратегии на Монсанто – световен производител на различни видове торове, пестициди и трансгенни семена за посев, е да инвестира в различни предприятия и научни лаборатории, които правят изследвания в областта на здравето, болестите, развитието, живота и смъртта на пчелите – даде резултат.

Монсанто обяви, че вече е създадена генно-модифицирана, трансгенна пчела. Тази новина бе съобщена на 29 април 2016 година.

Според представители на корпорацията това е велико постижение на науката и учените на Монсанто, защото създадената от тях генно-модифицирана пчела е устойчива на масовата употреба на пестициди, които съдържат различни неоникотиноидни съединения. Неоникотиноидните пестициди са токсични, отровни субстанции, които се употребяват главно в земеделието за защита на растенията от различни вредители. Те се натрупват в почвата и често проникват и в подпочвената вода. Имат продължителен и устойчив ефект и много бавно се разграждат. Тази негова специфика поставя сериозни проблеми за живите организми, особено насекомите и на първо място пчелите, които са потърпевши, но не са цел при използването на различните пестициди.

Много пчелари в САЩ и по целия свят са убедени, че именно масовата употреба на различни пестициди, съдържащи неоникотиноидни съединения са главната причина за гибелта на хиляди пчелни семейства и появата на синдрома на празния кошер, първоначално в САЩ, а след това и в Европа.

„Това са и причините в лабораториите за Високи Технологии /High Tech/, за пръв път в света да се създаде трансгенна пчела. Тази пчела с променени гени е изключително устойчива на всички видове пестициди, които се произвеждат не само в САЩ. Тя е устойчива и при употребата на пестициди, съдържащи седем пъти повече неоникотиноиди в сравнение с тези произвеждани и използвани сега” – обяви директорът на Научно-Изследователската дейност в Монсанто.

Учени, които са работили, работят и сега по създаването и усъвършенстването на тези пчели съобщават, че в близко бъдеще генетиката на тези пчели ще бъде променена по такъв начин, че те няма да могат да си отглеждат пчелни майки, даже и ако лаврите бъдат хранени с пчелно млечице.

Американският гигант в началото ще предлага на пчеларите в САЩ, а след това и в Европа пчелни майки – с променени гени /трансгенни майки/, които ще са адаптирани за специфичните нужди на различни пчелни колонии, от 500, 5 000 или 50 000 индивида.

В Патентното Ведомство на САЩ е внесено свидетелство, искане за издаване на патент за създадената от Монсанто трансгенна пчела.


Уважаеми читатели,
Колеги пчелари,

Материалът, който прочетохте, получих от мои приятели-френски пчелари. След като прочетох този материал аз останах изумен. Обхвана ме силен гняв. Казах си – значи така! Международният конгломерат МОНСАНТО – световен производител на пестициди, които тровят и погубват хиляди пчелни семейства по целия свят, производителят на ГМ СЕМЕНА, които се засяват и от които поникват ГМ Растения, което е и една от причините за изчезването на десетки, а може би и стотици видове, като по този начин се нарушава създаденото и съществуващото от векове биологично равновесие и разнообразие на Планетата Земя, сега е загрижен за здравето на пчелите.

Сега, един от виновниците за всичко това ни предлага спасение.

Какво е то? Ами, разбира се – генно модифицирани пчели и пчелни майки.

Забележете – пчели, които няма да могат сами да залагат маточници и да отглеждат пчелни майки, както са го правили 160 милиона години. В резултат на това, пчеларите няма да могат сами да произвеждат пчелни майки и ще бъдат принудени да купуват генно променени пчелни майки и пчели, произведени в научните лаборатории на Монсанто.

Аз, а сигурен съм и всеки, който прочете този материал си задава въпросите:

Каква е причината да се вложат стотици милиони в този проект?

Какви са целите на този проект?

Отговорът на тези въпроси е лесен и еднозначен. Става въпрос за увеличаване на печалбите, но никой не си дава сметка за последствията. Всичко това може да доведе в началото до нарушаване биологичното равновесие, а след това и до пълното унищожаване на растителния и животинския свят на Планетата-Земя, нашия дом.

Ще завърша с една мисъл на Великият Гьоте:

„Където глупостта е образец, Там разумът е безумие”.

Източник: Пчеларски Вестник

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница