Първият създаден в Русия биопринтер бе изпробван успешно

Щитовидна жлеза, изработена с помощта на първия разработен в Русия биопринтер на иновационната компания „Сколково”, беше успешно присадена на мишка, съобщи във вторник вицепрезидентът на фонда Кирил Каем

„Ние отделяме голямо внимание на проектите в областта на биоинформатиката и техният брой расте. Нашата компания е една от петте в света, която успя да създаде действащ биопринтер, и първата в света, която „напечата” работещ орган и го присади успешно на мишка. Щитовидната жлеза на мишката работи и произвежда хормони. Това е невиждан пробив”, обяви Каем.

Вицепрезидентът на „Сколково“ отбеляза, че компанията разполага с възможности за изработването на пълен набор такива принтери и международните лаборатории, занимаващи се с тази проблематика, биха могли да ги закупят. Той подчерта, че за момента принтерът няма комерсиална стойност, тъй като все още не може да произвежда човешки органи.

Каем отбеляза, че специалистите на компанията продължават опитите за „печатането” и на други органи като бъбрек или черен дроб,  например, но засега експериментите са на „лабораторно ниво”.

„Що се отнася до печатането на човешки органи…Ще мине доста време, докато бъде разработен чист печат „от нулата” – каза Каем. Според него това ще бъде възможно най-рано след 15 години.

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница