Раждането подмладява мозъка на жената

Учени анализирали структурата на мозъка на жени на средна възраст и изяснили, че при родилките той изглежда по-млад, отколкото у жени, които не са раждали. Това явление е свързано с факта, че защитните механизми, които се включват в организма на бъдещата майка, действат през целия й живот. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

По времето на бременността и първите седмици след раждането в организма на жената се извършват сериозни промени, които засягат и мозъка. Неговата пластичност нараства, извършва се пренастройване на невронните връзки, включват се мощни механизми на адаптация, която осигурява здравето на майката и потомството.

Известно е, че по времето на износването на плода мозъкът на бременните се смалява, а след това се възстановява – шест месеца след раждането.

В научната литература неведнъж се изказват предположения, че невронните промени, които се появяват по времето на бременността, могат да продължат и след раждането, оказвайки защитно въздействие на мозъка на жената през целия й живот, забавяйки процесите на невробиологично стареене.

Група европейски учени от Великобритания, Норвегия и Нидерландия решила да провери тази хипотеза. Те изучили структурата на мозъка у 12021 британски жени на възраст 54-55 години. От тях 9568 раждали веднъж, а 2453 не са раждали. Изследователите създали алгоритъм на невровизуализация, която позволила не само да открият следи от промени в мозъка на жените, заложени по времето на бременността, но и да определят колко са били ражданията. Анализът показал, че мозъкът на родилките изглежда по-млад. Биологичната възраст на мозъка им била с 2-3 години по-ниска, отколкото при нераждалите им връстнички. При това колкото по-често раждала жената, толкова по-голяма била разликата между реалната и биологичната възраст на нейния мозък.

За да се изключи влиянието на други фактори, учените проверили връзката между биологичната възраст на мозъка на жените с тяхната етническа принадлежност, образование, индекс на телесната маса и възрастта им при първото раждане. С тези параметри не била открита никаква връзка.

За да обяснят, по какъв начин невронните промени, които настъпват по времето и след бременността, се отразяват на последващото старенеене на мозъка на жената, учените предлагат няколко хипотези. Това може да е свързано с ендокринни нарушения. Известно е, че хормоните естрадиол, прогестерон, пролактин, окситоцин и кортизол влияят на мозъчната дейност, а техните колебания могат да имат дългосрочни последици за здравето на мозъка. Възможно е върху микрохимическите реакции в мозъка да действат ембрионални клетки, които остават в организма на жената дълго след раждането.

Издaтeлcтвo PACПEP

https://thebulgariantimes.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d0%bf%d0%bd/

Къде отиват плацентите, пъпните връви и кръвта им, наситена с имуноглобулини ?

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times