Русия връща астрономията като учебна дисциплина

Нов законопроект в Русия за връщане на астрономията като учебна дисциплина. Според заместник-председателя на Комисията по образование в руския Парламент, съвременният живот и постоянното развитие на човечеството обуславят необходимостта от връщане на астрономията в учебната програма на училищата

В близко бъдеще комисията по образование в Държавната Дума ще повдигне въпроса за връщането на астрономията  в училищната програма, като за целта ще внесе законопроект, съобщи Михаил Берулов по радиостанция „Руска служба за новини“.

Московският планетариум, с подкрепата на държавната корпорация „Роскосмос“, събира подписи за завръщане на уроците по астрономия в общообразователните училища в страната. По думите на организаторите на инициативата, именно тази учебна дисциплина влияе съществено на формирането на научната представа за света и определя мирогледа на човека.

„Комисията ще внесе проект за изменение на закона за образованието и смятам, че предметът ще се върне в програмата“, заяви в своето радиоинтервю Берулов. Според него, без астрономията се формира „непълна картина за света“.

„Смятам, че е голяма грешка да се извади от учебната програма астрономията. Задължително, в най-близко време ще я върнем“, резюмира той.

В годините на Съветския съюз астрономията беше задължителен учебен предмет. След промените в Русия тя остана застъпена в програмите на специализираните училища за изучаване на физико-математически и естествени науки, докато останалите ученици се запознаваха с нея в часовете по физика и природознание.

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА

Космическо разкриване S16E9 – Бази и същества на Антарктида. Малко за близките срещи на Германия и САЩ в Антарктида – бази, артефакти, подледни бази, какво са открили там и още интересни подробности  (ВИДЕО – БГ СУБ)

Космическо разкриване S16E9 ВИДЕО Превод: Михаил Стоянов СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ Тайната експедиция на Кусто За вътрешната Земя