Русия въвеждат специални крипто регулации за офшорните сметки

Новият набор от мерки по отношение на развитието на “руските офшорки” ще засегне дигиталните активи, споделя на 1 март голямата руска информационна агенция ТАСС.

Съобщава се, че руското министерство на икономическото развитие работи по третия набор от мерки за развитие на т.нар. „Руски офшорки“ – места, където компаниите могат да бъдат освободени от заплащане на данъци или следват облекчени правила, които ще включват специална регулация на дигиталните технологии, активи и доставки.

Според съобщенията, заместник-министърът на икономическото развитие на Русия, Иля Торосов, казва на ТАСС, че специалното регулиране на дигиталните активи обхваща криптовалутите. “Ясно е, че е криптовалута, но засега говорим по-общо. Що се отнася до сроковете за изпълнение на третия набор от мерки, в момента не съм готов да дам отговор.”добави Торосов.

В края на февруари, руският президент Владимир Путин нареди на правителството да приложи регулацията, свързана с крипто, до 1 юли 2019. Инструкциите изискват законодателството да включи регулаторна рамка за дигиталните финансови активи, както и да привлече по-големи финансови ресурси, основани на дигиталните технологии.

Руската парламентарна група Държавна Дума, планира да преразгледа и приеме нови правила за криптовалутите през март, а бившият министър на енергетиката, Игор Юсуфов, също предлага крипто, което е обезпечено със злато. Според съобщенията, Юсуфов каза, че въвеждането на крипто система за енергийния пазар може да намали разходите, свързани с използването на необвързани валути и колебанията на валутните курсове.

Междувременно, руският министър на правосъдието Александър Коновалов твърди, че е твърде рано да се формализира законодателството за крипто. Както конституцията, така и действащото законодателство за финансовата система в Русия „категорично забраняват“ използването на криптовалути като платежно средство, твърди Коновалов.

Cryptodnes.bg