Русия създава национална криптовалута

Федералната служба за финансов мониторинг на Русия обмисля възможността за създаване на национална криптовалута, която да замени всички други. Идеята за създаването на крипторубли се обсъжда с водещите банки и банкери, Министерството на финансите и Централната банка.

Водят се консултации със специалисти и потенциални партньори. Руската криптовалута задължително трябва да има емитент, който да притежава нужните права и да носи необходимата отговорност. Неговата работа няма да бъде лицензирана и най-вероятно емитентът ще бъде някоя финансова организация.

Руснаците ще могат да обменят обикновените рубли и валута на криптовалута онлайн, за което ще бъде създаден специален уебсайт за обмен. За самия обмен ще се изисква идентификация на личността, за да се минимизират анонимните покупки и да се изключи възможността за финансирането на тероризъм. Обсъжда се начин за забрана на другите криптовалути на територията на Русия. Това не е нещо ново, понеже още миналата есен в сайта regulation.gov.ru бе качен законопроектът, забраняващ криптовалутата на територията на Руската федерация.

Криптовалутата не е интересна на банките – тях ги привлича предимно възможността за използване на технологията blockchain, която е в основата на криптовалутите. Внедряването на blockchain може съществено да понижи разходите за съхранение на информацията и за осъществяване на транзакции.

Даниел Десподов, Кaldata.com

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times