Русия ще премине на енергетика от ново поколение

Ще бъдат създадени ториеви централи, които ще сменят ядрените реактори

Техниката ще бъде осигурена от инженери от Томския политехнически университет, които работят над създаването на ториеви реактори

 За това пише списанието Annals of Nuclear Energy.

Инженери от Томския университет разработиха технология по създаването на високотемпературни газоохлаждани ториеви реакторни установки с ниска мощност, които ще бъдат по-ефективни, икономични и безопасни от екологична гледна точка в сравнение с обикновените атомни реактори.

Според авторите на разработките атомните реактори от ново поколение може да бъдат строени в отдалечени райони, тъй като необходимостта от водоеми отпада. За охлаждане на ядрените централи и въртенето на турбините се предлага да се използва хелий, въглерод или водород, а не обикновена вода.

Ториевите установки може да се изградят например в Сибир или в Арктика. В качеството на ново гориво ще се използва смес от торий и оръжеен плутоний.

От Томския университет заявиха, че ториевата централа ще бъде по-ефективна за сметка на изгарянето на 97% от оръжейния плутоний след използването му. В този случай няма нужда да се харчат много пари за утилизацията на радиоактивните отпадъци или за съхраняването им. Остатъкът ще бъде минимален и ще представлява безопасна смес от графит, плутоний и други продукти на разпада. Инженерите подчертаха, че в реактора може да се използва не само плутоний, но и уран-235 или 233 след като бъдат изтощени запасите на основния източник на енергия.

Учените посочват, че едно от главните достойнства на ториевите реактори е тяхната многонационалност. Ядрените централи по този начин могат да бъдат използвани не само за получаването на енергия, но и за опресняване на водата или за производството на водород в промишлени мащаби от хелий.

В ториевите ядрени реактори се решават редица съществени проблеми, които превръщат централите в небезопасни. Инженерите премахнали от конструкцията фазовите преходи на горивоносителя, отстранили проблемите с корозията, заложили на постановката да се използва различно гориво за намаляване рисковете за претоварване на станцията и повишили КПД.

Икономичността на станциите от ново поколение идва от използването на тория вместо обогатения уран. Процесът на обогатяването на урана е най-скъпият в атомната област. Подобно нещо с тория не е необходимо; той трябва само да се смеси с оръжеен плутоний и да се изработят горивни таблетки.

В конструкцията на ядрените централи било намалено количеството елементи, което превръща процеса на строителството им по-евтин. В Томския университет посочват, че централите могат да работят минимум 10-20 години и ще бъдат отличен актив за експорт.

Президентът на Русия В. Путин, който се изказа на форума „Руската енергийна седмица“ през есента на 2017 г., посочи, че в бъдеще ще се увеличи търсенето на енергия с 30%. Затова Руската федерация не трябва да забравя за развитието на технологиите в контекста на преформирането на енергийните пазари.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница