Руският хиперзвуков комплекс „Авангард“

 

Хиперзвуковото оръжие позволява да се ликвидира ядрения щит на всяка държава за броени минути. Така натрупаните от някои световни държави ядрени арсенали стават безполезни. Неуязвимостта и колосалната скорост на хиперзвуковото оръжие го правят по-опасно от ядреното оръжие. И най-мощният компютър не може да изчисли постоянно променящата се траектория на хиперзвуковите ракети.

Хиперзвуковият комплекс „Авангард“ е способен да извършва полети в плътните слоеве на атмосферата. Скоростта му е около 25 хиляди километра в час; крилатият му блок може да маневрира и да се отклонява от зададената траектория с хиляди километра. Тези огромни амплитуди превръщат „Авангард“ в недосегаем за всяка ПРО.

През втората половина на миналия век ядреният паритет между двете свръхдържави – Съветския съюз и САЩ, предпазваше света от глобална катастрофа.
Но в наше време се създава принципно ново оръжие, което е по-опасно и разрушително от ядреното оръжие.
Какво представлява хиперзвуковото оръжие?
Хиперзвуковото оръжие е най-нова система, която се движи с много по-голяма скорост от скоростта на звука – над 6 хиляди километра в час. Този вид оръжие е неуязвимо за съвременните системи на противоракетната отбрана, колкото и съвършени технически да са те.
Хиперзвукът има още едно предимство – съществено намалява времето за вземането на решение по ответния удар.

Противоракетите са безполезни

В епохата на ядреното оръжие държавите се защитават с помощта на системите за противоракетна отбрана, която включва средства за откриване, оповестяване и противоракети. Задачата на ПРО е да успее да унищожи вражеската ракета, преди тя да порази целта.
Проблемът е в това, че дори най-съвременните системи за противоракетна отбрана са създадени за ракети, летящи по балистична траектория. Техният полет се предвижда: изчислява се мястото на хипотетичния удар на вероятния противник, след което там се съсредоточават достатъчно сили за отразяване на атаката.
При хиперзвуковото оръжие това не работи. Неговата огромна скорост не оставя време да се реагира по съответния начин.
Използването на хиперзвуково оръжие позволява да се ликвидира ядрения щит на всеки противник за броени минути.
Така натрупаните от някои световни държави ядрени арсенали стават безполезни.
Неуязвимостта и колосалната скорост на хиперзвуковото оръжие го правят по-опасно от ядреното оръжие.
И най-мощният компютър не може да изчисли постоянно променящата се траектория на хиперзвуковите ракети.
Факторът сдържане изчезва и се повишава вероятността от превантивна атака.
Може да се появи изкушението да се използва хиперзвукът за нанасяне на ефективен удар и за обезоръжаване на противника с цел да се принуди към по-изгодни условия.

Руските разработки

Отдавна циркулират слуховете, че Русия създава собствено хиперзвуково оръжие. Министерството на отбраната не отрича. На 1 март 1918 г. Владимир Путин в традиционното си обръщение към Федералното събрание, освен всичко друго, представи и най-новите свръхзвукови комплекси, които скоро ще залегнат в основата на отбраната на страната.
Той коментира видеото, което показа хиперзвуковия комплекс „Авангард“, който е способен да извършва полети в плътните слоеве на атмосферата. Скоростта му е около 25 хиляди километра в час; крилатият му блок може да маневрира, да се отклонява от зададената траектория с хиляди километра. Тези огромни амплитуди превръщат „Авангард“ в недосегаем за всяка ПРО.
Първите носители на хиперзвуковия комплекс ще бъдат ракетите SS-19 «Стилет». Когато на въоръжение постъпят новите тежки ракети РС-28 «Сармат», «Авангард» ще се монтира на тях.

Какво имат Щатите?

Американците продължават опитите с хиперзвуковата крилата ракета X-51A Waverider, чиято скорост е много по-ниска от тази на „Авангард“ – не повече от 7,5 хиляди километра в час.
Пентагонът планира да използва ракетата в рамките на стратегията за бърз глобален удар, която предполага възможност да се атакува всяка цел на цялото земно кълбо в продължение на един час.
Вашингтон определя за цели Северна Корея и терористичните групировки, които могат да притежават оръжие за масово поразяване. Русия и Китай смятат, че американското оръжие може да бъде насочено и срещу тях.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

ВИДЕО на деня

    Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса   Кой е Бил Гейтс (ВИДЕА-БГ СУБ)

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times