Руски милиардер навлиза в пространството на криптовалутите

Владимир Потанин, една от най-богатите личности в Русия и изпълнителният директор на металния конгломерат, Norilsk Nickel, получи одобрение от Централната банка на Русия да управлява криптовалути.


Криптовалута, одобрена от централна банка


Според The Moscow Times, Потанин заяви, че централната банка е дала на компанията одобрението, от което се нуждае, за да управлява криптовалутата на фирмата.

Той каза:

„До известна степен Русия изглежда е пред много други юрисдикции по отношение на дигитализацията. Централната банка ни даде много голям мандат.“

Говорейки пред CoinDesk през октомври 2019 г., Потанин разкри, че криптовалутата и блокчейна, на който е базирана, се разработват на блокчейн мрежата Hyperledger, с помощта на IBM.

Въз основа на протокола, върху който стартира криптовалутата, тя привидно дава приоритет на контрола и прозрачността над децентрализацията, която е структурно различна от съществуващите криптовалути като Биткойн и Етериум.

В началото Потанин отбеляза, че криптовалутата ще бъде достъпна само за няколко избрани институции и ще трябва да получи одобрение от централната банка за всеки отделен случай, за да разшири допълнително блокчейн мрежата.

Местните доклади казват, че Централната банка на Русия също е тествала блокчейн мрежата на Потанин в продължение на четири месеца, което показва, че тя строго контролира старта и работата на криптовалутата.

Какъв е мотивът?

Като се има предвид структурата на блокчейн мрежата и случаите на използване на криптовалутата, вероятно правителството на Русия е гъвкаво, що се отнася до Потанин и Norilsk Nickel, за да покаже блокчейн технологията.

Потанин оперира с най-големия рафиниран производител на никел в света, а централната банка изглежда има увереност, че компанията, поради своите размери, е в състояние да достави до блокчейн мрежа, която ще се използва от много лица редовно.

С близки държави като Япония, Китай и Южна Корея все повече се фокусират върху блокчейн технологиите, Русия би могла да проучи потенциала на блокчейн и неговите случаи на използване.

Разликата между подхода на Централната банка на Русия и други централни банки в Азия е, че тя позволява криптовалутата да бъде неразделна част от блокчейн мрежата.

Властите отдавна призовават за създаване на блокчейн мрежи и платформи без криптовалути като система за стимулиране, като предпочитат централизираните блокчейни или DLT платформи.

Потанин и Norilsk Nickel могат да получат разрешение да работят с криптовалута, при условие че тя е строго подкрепена от паладий, кобалт и мед, както е посочено от местните доклади. Това би предотвратило значителна волатилност и спекулации върху цената, тъй като би отразявало само стойността на благородните метали.

Други сектори, свързани с криптовалута в Русия, като копаенето, бързо се разрастват през последните месеци.

Cryptodnes. BG

Публикувахте от Nornickel в Четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Предишна Статия

Новата дебитна карта на Visa позволява депозити и тегления на криптовалути

Следваща Статия

Южна Корея официално легализира криптовалутите

Последно от Новините на новото поколение

Don`t copy text!