Сблъсъкът между руската «Вагнер» и турски наемници от «SADAT» задълбочава кризата в Либия

 

Западни източници информират, че правителството на Файез Сарадж, което все повече губи територия, е поискало от Турция директна военна помощ. Това е станало след настояване на либийските Мюсюлмански братя, представени в правителството на Сарадж и след сключването на меморандума за разбирателство между Анкара и Триполи. Полеви източници отбелязват, че след налагането на пълен въздушен контрол над въздушното пространство, Либийската национална армия, командвана от генерал Халифа Хафтар, вече е в южните предградия на столицата Триполи.

Обратът във военните действия настъпи, когато бяха привлечени наемниците от руската частна военна компания Вагнер. Нейните командири командват наемници от Чад и от Судан /небезизвестните милиции джанджавид/. Руските наемници са около няколко хиляди, част от които са прехвърлени от Сирия. Те действат заедно с Египет, който след новината за пристигането на турските наемници са изпратили танкова бригада, снабдена с танкове Т-72. Заповедта за това е издадена лично от египетския президент Абдул-Фатах Сиси. Паралелно с това те са натоварени с доставяне на разузнавателна информация, оръжия и муниции. Обединените арабски емирства са доставили на армията на Хафтар малка ескадрила от 6 американски Archangel самолети за разузнаване и наблюдение. Те обаче в момента изпълняват функции на бомбардировачи.

Турция е подготвила контингент от 3 000 души „съветници“, заедно с пълно бойно снаряжение и различни видове тежко оръжие /танкове, бронирани коли, дронове и други/. Интересното в случая е, че не става въпрос за редовна турска армия, а за членове на единствената турска военна частна компания SADAT Defense Consulting. Тя е регистрирана на 28 февруари 2012 г. Експерти я определят като милиция на турските Мюсюлмански братя, а други – като милицията на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. Същата изигра решаваща роля при спасяването, лично на Ердоган, по време на преврата през юли 2016 г. Тогава журналисти отбелязаха, че в най-тежкия за Ердоган момент отнякъде се появиха въоръжени, с автомати калашник, мъже, които се изправиха срещу военните части. Те си задаваха въпроса кои са тези бойци. Това бяха рекрутирани и обучени от компанията на, пенсионирания през 1966 г., бригаден генерал Аднан Танриверди мъже, които са верни на Ердоган и на неговата партия. Лицензът за съществуването на SADAT е издаден със съдействието на настоящия турски президент на генерал Танриверди, което е негов личен приятел. За заслуги след опита за преврат през 2016 г. Танриверди е назначен за военен съветник на Ердоган. Според израелски източници, цитирани от американския изследовател Джон Росомандо, въпросната военна фирма е обучавала джихадисти от Ал Кайда, ИДИЛ и радикалното движение Хамас. Въпросният турски офицер е против НАТО и счита, че Турция трябва да създаде панислямска армия на нейно място.

Напрежението в Либия ескалира в стремглава посока, тъй като се счита, че ако Турция разположи бойците на своята проислямистка военна компания в страната, това ще доведе до открита египетска военна интервенция. Турската про-Мюсюлмански братя милиция се възприема в Кайро като заплаха за националната сигурност. Както в Сирия, Анкара търси контакт с Москва, за да приложи сирийската схема. На този етап подобна среща все още е отказана от Русия. Ако в Сирия Саудитска арабия и ОАЕ се изтеглиха за сметка на Турция, а Египет е индиректно в подкрепа на Башар Асад, то е видно, че това няма да стане в Либия.

Интересното в случая е, че Европа, представена от Франция и Италия остава в пасивна позиция. Париж подкрепя Хафтар, а италианското военно присъствие е в град Мисрата, който е под контрол на правителството на Сарадж. Все пак излезе новината, че скоро генерал Хафтар ще посети Рим, което може да предизвика промяна на позицията на Италия.

The Foreign Insider

Бел.ред.,“ЧВК „Вагнер“ е най-голямата руска частна военна компания, участва в бойни действия в Сирия още от самото начало на войната, в Ирак, Либия, Централно-Африканската република и т.н…

П.П. През януари тази година US-превратчето закъса, след като спецвойници на Вагнер взеха под охрана президента на Венецуела Николас Мадуро..

Предишна Статия

На 20 декември 1989 г. САЩ нахлуха в Панама

Следваща Статия

Сирийски кюрдски източник съобщава, че Саудитска Арабия, заедно със САЩ и прокюрдските Сирийски демократични сили, започва работа по строежа на рафинерии в сирийските градове Хасаке и Дейрезор

Последно от Свят

Don`t copy text!