Сделка на века или куриоз? Как Съветският съюз обмени 17 подводници срещу концентрат на „Пепси“

През 1989 г. срещу концентрат за производството на газираната напитка „Пепси“ Съветският съюз предава на компанията, собственик на прочутата марка, 17 бракувани подводници и няколко кораба. Тогава изпълнителният директор на PepsiCo Доналд Макинтош заявява на шега, че той разоръжава Съветския съюз по-бързо отколкото правителството на Джордж Буш-Старши.

Бартерната търговия

Икономическите връзки между САЩ и Съветския съюз се засилват през 1959 г., когато Никита С. Хрушчов и Айзенхауер сключват договор за организирането на изложби с постиженията на двете страни. Първата съветска изложба е организирана в Ню Йорк през юни същата година. След това американски компании представят своите продукции в Москва. От този шанс се възползва Доналд М. Кендал, който по това време отговаря за международната търговия на „Пепси“. Стендът в московския парк „Соколники“ се превръща в място, където руснаците за пръв път опитват прочутата напитка „Пепси-Кола“. Немалка роля в този факт изиграва американското външно министерство. Заместник-държавният секретар лично моли Кендал да внесе стоката си в Съветския съюз. Вероятно по този начин американското правителство се опитва да наложи на руснаците западния начин на живот.

След като Кендал черпи със сладката напитка Хрушчов на фона на разгорещен дебат, той очаква успех. „Пепси-Кола“ се превръща в първата американска стока, която се появява на съветския пазар. Заводът за производството на газираната напитка се появява през 1974 г. в Новорусийск. Една година преди това списанието „Огоньок“ публикува интервю с Доналд М. Кендал, в което американският бизнесмен оценява руснаците като „надеждни и интересни партньори в бизнеса“ и съобщава, че срещу концентрата PepsiCo получава от Съветския съюз коняк, водка и шампанско.

Бартерът е необходимост, тъй като съветската рубла не е конвертируема. „Пепси“ популяризира сред американците водката „Столичная“, която се превръща във втората на американския пазар след шведската водка „Абсолют“. Годишно обемът на продажбите на съветската водка стига в Америка 150-200 милиона долара.

Сделка на века или куриоз?

През 1989 г. в Съветския съюз има вече 21 завода за „Пепси“. Тогава срещу поредната партида сироп Москва предава на американците 17 стари подводници, фрегати, един крайцер и един торпедоносец.

На 10 май 1989 г. в статия в «Soviets Buy American» журналистката Флора Луис посочва подробности от сделката, която тя нарича „нелош начин да се помогне на перестройката“. Всяка от подводниците струва на американците само 150 хиляди долара. Интересен факт е, че по времето на Втората световна война Кендал служи в американските ВМС и много добре разбира от кораби. Вероятно и затова се съгласява на съветското предложение. В същото време Кендал купува съветски нефтени танкери за създаването на общо предприятие с участието на партньори от Норвегия.

Според историка Глеб Бараев подводниците са от остарелия проект 613, построени през 1951-57 г. Предварително от тях е свалено всякакво оръжие, затова не може да става дума за някакво „разоръжаване“.

„Пепси“ продължава бартерния обмен до разпада на Съветския съюз. През пролетта на 1990 г. компанията получава няколко товарни кораба и поредната партида водка. Но „Пепси“ не успява да открие още 26 завода при същите условия. През 1992 г. руската икономика става пазарна и бартерната търговия отива в миналото.

Отминава и епохата, в която доминира „ПепсиКо“ на съветския пазар; бившите съветски граждани вече пробват вносната „Кока-Кола“. Москва остава лоялна към Кендал, който навремето се среща с Брежнев и Косиигн. През 2004 г. Владимир Путин награждава бившия ръководител на „ПепсиКо“ с Ордена „Дружба“.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница