Витамини

Синтетичните поливитамини не са полезни

Не приемайте синтетични препарати с калций. Голямо изследване показа, че най-популярните поливитамини и минерали нямат никаква полза за човешкия организъм. Положителен резултат дали само витамините от групата В и в частност В – фолиевата киселина.

Учени от университет в Торонто публикували резултатите от много важно изследване в списанието на Американската колегия на кардиолозите. Те анализирали всичките публикации за поливитамините от 2012 до 2017 г. В изследването засегнали витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Д и Е, бетакаротин, калций, желязо, цинк, магнезий и селен. Учените определяли влиянието им върху сърдечно-съдовите болести и общата смъртност.

Изследователите направили следните изводи:

Поливитамините, препаратите с витамин Д, калций и витамин С не показали никаква полза в предпазването от сърдечно-съдови болести, инфаркти, инсулти и в общата смъртност.

Препарати с фолиева киселина и витамините от групата В, които съдържат В6, В12 и В9, намалявали риска от инсулт.

Препарати с витамин В3, другото име на витамин РР, никотинова киселина, не само били безполезни, но дори повишили общата смъртност.

В изследването било установено, че препарати с калций увеличават сърдечно-съдовата заболеваемост с над 40%, а общата смъртност почти с 10%. Един от препаратите с калций увеличил риска от инфаркт с 31%, други препарати се оказали с 86% рискови.

Калцият е много полезен за организма, но когато се получава от естествени продукти. Когато човек приема синтетични препарати с калций, концентрацията му в кръвта се увеличава и той се отлага на стените на кръвоносните съдове под формата на плаки, което предизвиква атеросклероза.

В естествените продукти когато калцият е в съчетание с витамин Д, не оказва негативен ефект. Този витамин насочва калция в костите и пречи той да се отложи на стените на съдовете.

По-ранно изследване доказа, че поливитамините за профилактика на рак на стомашно-чревния тракт не само че не го предпазват от болестта, но увеличават смъртността. Най-лош бил ефектът на комбинацията бетакаротин с витамините А и Е. Бетакаротинът, в съчетание с витамин А, увеличил смъртността почти с 30%, а с витамин Е – с 10%. Това изследване било публикувано в едно от най-популярните медицински издания.

Издателство PACПEP

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница