Сочи – преобразеният диамант на Черно море

За няколко години подготовка за Олимпиадата столицата на XXII-те зимни олимпийски Игри се промени до неузнаваемост. Градът не само се утвърди като икономически и културен център, но се превърна в спортен курорт на световно ниво. За всичко това разказва кореспондентът на RT Мартин Андрюс.

Зимен спорт, шопинг, слънчев тен и нощни развлечения – в Сочи има всичко. Градът със субтропичен климат е обграден от Кавказките планини и блещукащите води на Черно море. Сочи е най-големият в Европа град, разположен на брегова ивица – 140 километра около крайбрежието. Днес Сочи е популярен в целия свят.

Регионът може да предложи много на любителите на природата, спорта, историята, дневните и нощни развлечения. През последните години градът се промени рязко.

За първи път бях в Сочи преди няколко години. Днес всичко тук е променено. Както виждате, тук всичко е ярко, слънчево, чисто и безопасно. Прилича на голяма част от европейските градове. И въздухът буквално е зареден с усещане за празник и радост.

Тази седмица в Сочи пристигнаха хиляди чужденци за Олимпиадата. Дали се чувстват спокойно гостите?

„Чувствам се в безопасност, за нищо не се тревожа“, – казва гражданка на Ямайка.

„Тук можеш да си починеш с приятели. Много е безопасно. Полицията държи всичко под контрол. За по-добро не може и да се мечтае“, – разказва мексиканката Дулсе Ернандес.

Хотелите, нощните клубове и ресторантите тази седмица посрещат хиляди гости. Стотици западни компании и търговски мрежи откриха тук свои магазини.

Но не за всички пътят към Сочи се е оказал лесен. В социалните мрежи се пусна инфото за трудностите около закупуването на билети и явните културни различия.

Вероятно това е болест на растежа, но тя не е засегнала хотел Russia Seasons Delux, разположен срещу олимпийския парк. Хотелът може да се похвали с разкошни условия и превъзходно разположение. На територията му има закрит басейн, фитнес- и спа-център, сауна. И това е само един от хотелите в Сочи.

В града също има голямо количество ресторанти и кафенета за любителите на световната кухня.

Това е ресторант „Чайка“. Той се намира на втория етаж на историческата сграда на морското пристанище и се ползва с всички плюсове на разположението си. Менюто се състои главно от италиански ястия. Поръчайте си кафе и се наслаждавайте на живописната гледка на пристанището в Сочи.

В ресторант „Дягилев“ ми предложиха да пробвам знаменития десерт на Анна Павлова – „пирожное-безе“, наречено в чест на изключителната балерина.

Сочи често е наричан неофициалната „лятна столица“ на Русия и диамантът на Черно море,  най-големият летен курорт на Русия. Сочи е посещаван от над  4 милиона туристи за година.

Тази есен тук ще се проведе етап от „Формула-1“, а през 2018 г. – някои срещи от шампионата по футбол. С една дума – Сочи и в бъдеще ще бъде в центъра на вниманието.

Разходете се по крайбрежната улица, изкачете се в планините до Червена поляна или изпийте прохладна напитка под лъчите на топлото южно слънце.

Никога няма да забравите Сочи, сигурен съм!

The World Today

 

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати