Срещу силата се използва сила!

/

Европейският съюз има достатъчно силен икономическо-финансов инструментариум, за да накара Ердоган да отстъпи.
Такива като него имат за основен аргумент силата и съответно се съобразяват единствено с нея.

Въобще не става дума за мигрантската драма, а за предварително обмислена и планирана операция за дестабилизация на ЕС.
Добре е Турция да не сочи обвинително с пръст заради обещаните и неполучени пари. На фона на огромната корупция на тамошните власти до истински нуждаещите се я достигне, я не не повече от една трета от сумата.

Аз мисля, че онова, което прави Анкара, де факто вече е открито обявяване на война и то в умишлено подбран момент на разпълзяване на коронаепидемията из Европа.

На този фон е резонен въпросът защо в мигрантските лагери и в страни от Близкия и Среден Изток и Африка така и не намериха място специализираните центрове, понеже местните власти блокираха създаването и работата на бюрата за искане на убежище или месторабота в ЕС?!

Освен с безкомпромисна защита на границите към Турция трябва да се приложат и финансово-икономически мерки.

Ще изброя някои от мерките:
1. например може да се наложи забрана за движението на турските ТИР-ове;
2. да се ограничат или прекъснат полетите от и до Турция;
3. да се спре всякакво финансиране за нея;
4. да се започне постепенно изтегляне на чуждите европейски инвестиции и най-важното: да се наложи забрана върху нови в Турция;
5. да се проведе кампания за отказ от почивки и екскурзионно летуване в Турция;
6. по „технически причини“ и „проверки“ да се задържат паричните преводи от турски гастарбайтери, негласно да се ограничи европейското финансиране на турските банки
7. по санитарни, стандартизационни и всякакви др. съображения да се ограничи вноса на турски стоки в ЕС;
8. да се елиминира в най-голяма възможна степен контрабандата, от която богатее турската мафия и управляващата там клика.

И т.н., и т.н.

Единственият проблем са загубите на европейския бизнес от такива политики. Но покриването на загубите му в крайна сметка ще излезе по-евтино на бюджетите, отколкото нови многогодишни усилия за подсилването на границите, за разходи за постоянно мобилизиране на силите на полицията и армията, за непрекъснати операции по охрана, за издръжката на успелите да емигрират мигранти с разходите за тяхната интеграция (която надали ще се осъществи пълноценно) и т.н.

Ако сега Европа не успее да се пребори, в бъдеще тя винаги ще бъде жертвата. И съответно всеки ще започне да я притиска, когато си пожелае и колкото си иска, щом не вижда съпротива.

Заедно с армията и полицията стотици доброволци в Гърция защищават границите й. Разбира се, те не са като нашия „борец“ Петър Низамов-Перата.

Григор Лилов

Видео от битката за границата в морското пространство:

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не