Тунис със собствена национална дигитална валута

Тунис обяви пускането на своята дигитална валута – елетронния динар.

Според руското държавно издание TASS, Тунис си партнира с руската фирма Universa за въвеждане на дигитална валута. В момента на стартирането бе направено символично прехвърляне на един динар между главата на централната банка Маруан Ел Абаси и представител на Международния валутен фонд (МВФ).

Победа над Китай

Докато всички очакваха Китай да бъде първата държава, издала цифрова валута, Тунис успя заеме тази позиция. Ясно е също, че тя не е криптовалута и се разграничава от венецуелския Petro. Вместо да създаде нова валута като Венецуела, Тунис само дигитализира съществуващите си пари.

Клиентите ще могат да харчат е-динар в хиляди магазини, кафенета и ресторанти през следващите няколко месеца. Той може да бъде закупен онлайн или чрез някой от планираните две хиляди павилиона в страната.

Надделяване над щатския долар и SWIFT

В допълнение към улесняването на транзакциите в страната, Тунис има амбициозна цел да приеме дигиталния актив за международна. Централната банка се надява да премахне необходимостта от щатски долари за трансгранични плащания.

Тунис също се надява да се отдели от широко използвания платежен протокол SWIFT, който може да изключи своите платежни канали за всяка страна по всяко време. С електронния динар, централната банка на Тунис си задържа контрола.

Прекалено много власт за Universa?

Докато Universa е технологичен партньор за дигиталната валута, Тунис може да й дава твърде много власт. Фирмата ще получи процент от всяка транзакция в системата. Компанията обаче твърди, че няма да има достъп до криптиращите ключове или разрешение за гледане на записи.

Според изпълнителния директор на Universa, Александър Бородич, таксата си заслужава, защото „Електронните банкноти не могат да бъдат фалшифицирани – всяка такава банкнота, подобно на хартиената версия, е защитена от криптография и подобно на физическата валута има свои дигитални водни знаци. А производството на такава банкнота е 100 пъти по-евтино от похабяването на мастило, хартия и електричество за печатарската машина.“

Тъй като все повече държави се интересуват от дигитални валути, войната за CBDC ще се засили. Малайзия, Филипините, Аржентина, Бразилия и Китай работят върху собствените си цифрови валути, а Сингапур, Тайланд и Канада сериозно обмислят развитието на техни.

Cryptodnes. BG

Последно от СВЯТ

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times