/

Турски електромобил за ЧНГ (ВИДЕО)

Турският президент Реджеп Ердоган представи в петък първият автомобил, произведен изцяло в страната в индустриалния хъб близо до Истанбул – Гебзе.

Въпросният автомобил е прототип на електрически автомобил с повишена проходимост (SUV), а производството му е планирано да започне през 2022 година, след като бъдат завършвани всички необходими производствени мощности. Всъдеходът ще има произведена в Турция литиевойонна батерия, зареждаща се до 80% за по-малко от 30 минути, информира БНР.

Турция ще притежава правата върху интелектуалната собственост на местния електромобил, заяви министърът на науката, промишлеността и технологиите Фарук Озлу. Церемонията по откриването също има за цел да стартира официално „Информационната IT долина на Гебзе, която ще бъде технологичната база на нашата страна“, допълни министърът.

Миналата година пет водещи турски компании – Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell и Zorlu Holding – с подкрепата на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция обединиха усилията си, за да създадат първия прототип на електрически автомобили, изцяло произвеждан в страната.

По-рано днес стана ясно, че управляващите в Турция ще направят инвестиция в проект за електромобили през следващите 13 години в размер на 22 милиарда турски лири (около 3,7 милиарда долара).

 

Предишна Статия

В яз. "Студена" вече се вливат 200 л/с. само от пещерата "Врелото" (ВИДЕО)

Следваща Статия

ВИДЕО: Думата на Фандъкова в едноминутно видео според ''Спаси София''

Последно от ВИДЕО

Don`t copy text!