Ужасната съдба да станеш Бог

Преди превода на статията за ужасната ситуация в Италия и съдбоносните избори, които са принудени да правят лекарите, отново и за пореден път ще напомня:


Короначумата е смъртно опасна болест, който отнася близо една трета от заболелите, които при това получат най-квалифицираните и съвременни грижи, за да оцелеят. Повечето от прекаралите я остават практически инвалиди за цял живот – дори три етажа нагоре по стълбите ги задъхва до припадък, имунната им система е много срината и могат впоследствие, след месеци и дори година да си умрат от една най-обикновена настинка.


Заглавието е мое.
Статията на голямото сп. „Политико” – европейското му издание.
Тя е ужасната дилема пред лекарите в Италия – кои пациенти да шкартират и кои – не, как да подберат онези, които да получат необходимите медицински грижи, за да не умрат. Те. за избора, който обикновено прави Бог.
Ще отбележа, че Италия не е Китай – т.е. няма цензура върху информацията, нито поголовното невиждано по размери фалшифициране на данните за епидемията, измисляни от началниците на отдел „Пропаганда и агитация” в сградата на Китайската комунистическа партия.
Затова може да прочетете за моралната дилема в този избор.
Както многократно пъти информирах в постовете си, като болни се докладват в СЗО само онези случаи, които са на болнично специализирано легло. В случая с Китай милионите измиращи там по изолационните центрове, стадионите, спортните и изложбени зали, училищата, домовете им не се брояха.

Ето и статията (със съкращения);
УЖАСНАТА СЪДБА ДА СТАНЕШ БОГ

В Ломбардия, богатият регион в сърцето на коронавирусната болест в Италия , недостигът на легла и медицински консумативи принуждава лекарите да правят все по-труден избор.
Болниците се надпреварват, за да увеличат броя на леглата в интензивните отделения. Някои са затворили цели отделения, за да ги посвещават на тежки случаи на коронавирус. Други са превърнали операционните в интензивни отделения. Лекарите работят на изтощителни смени, за да покрият колегите си, които се разболяват.

Без ясен знак кога епидемията ще бъде овладяна, лекарите имат все по-сложно предизвикателство за решенията кой да получи достъп до легло и респиратор, когато те не достигат.
„Факт е, че ще трябва да изберем кого да лекуваме и този избор ще бъде поверен на отделни оператори на място, за които може да се окаже, че имат етични проблеми“, заявява лекар, работещ в една от най-големите болници в Милано.

Ломбардия разполага с около 900 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, но в някои провинции, особено в Бергамо, Лоди и Павия, болниците са „близо до насищане“, посочи той.


Засега заповедите са:
Спестете оскъдни ресурси за онези пациенти, които имат най-голям шанс за оцеляване!


„Не искаме никого да дискриминираме“, казва Луиджи Риччиони, анестезиолог и ръководител на етичната комисия на Сиярти, Италианското дружество за анестезия, аналгезия, реанимация и интензивно лечение, който е сред авторите на новите методики как да се даде приоритет на лечението на коронавирус случаи в болници.
– Наясно сме, че тялото на не толкова енергичен човек-пациент не е в състояние да понася определени лечения в сравнение с това на друг, по-як човек.
Риччиони заяви, че иска да гарантира, че лекарите и медицинският персонал не са оставени сами „пред този толкова труден етичен избор“.
– Натискът върху лекарите е изключително висок, като мнозина се чувстват все по-стресирани, каза Джулио Галера, съветник по благосъстоянието в Ломбардия, който заяви, че вижда как някои от тях плачат от тежката ситуация в техните болници. – Те се страхуват, че не могат да предоставят на всички нужната грижа, тъй като търсенето изпреварва ресурсите

В интервю, публикувано в италианския всекидневник „Corriere della Sera“ в понеделник, Кристиан Салароли, анестезиолог от болница в Бергамо, разказа сякаш сцени от време на война
„Изборът кой да се лекува се прави в спешно отделение, в което влизат само пациенти на COVID-19. Ако човек е между 80 и 95 години или има тежка дихателна недостатъчност (т.е. болестта бързо и сериозно е напреднала), най-вероятно няма да го приемат“.

Принципът „пръв дошъл, пръв приет“ е изоставен, каза Марио Ричо, анестезиолог, който работи в болница в Кремона.

Сега здравните експерти се подготвят за пристигането на вируса в Южна Италия , който засега е регистрирал само по-малко от 300 случая, заяви Джузепе Софи, анестезиолог в поликлиничната болница в Милано.
Северните и централни райони на Италия са не само най-богатите на страната – те произвеждат 40 процента от националния БВП и имат и най-добрите системи за здравеопазване.
„На юг бихме рискували катастрофа“, каза Софи.

Григор Лилов

Бел.ред., короночумата в реално време: Онлайн, – цензурирана версия (х100)

Последно от СВЯТ