Уникалните лечебни свойства на сместа от мед и канела (РЕЦЕПТИ)

Канелата е известна на човечеството от библейските времена. Тя е една от най-високо ценените подправки, които имат не само кулинарни, но и лечебни свойства, и намира широко приложение в парфюмерията и ароматерапията.

Cinnamomum zeylanicum това е латинското име на дървото, от което се добива тази ароматна подправка.

Ароматът й може да се опише като тръпчив и приказен, който не може да се сбърка с никой друг аромат, топъл, умиротворяващ, предизвикващ сантиментални асоциации – детство, аромат на току-що изпечен кекс, семеен празник, уют, бащин дом…

Там където се носи ароматът на канела, ти се иска да се връщаш отново и отново. Това свойство на тази чудна подправка било отбелязано от мъдрия цар Соломон – 971-931 г. пр.н.е., и било описано в неговата книга “Притчи”. В една от притчите става дума за това, как една жена подмамвала любимия си и една от уловките й била следната: “… с шафран посипах ложето си, а дома си с – канела…”

РЕЦЕПТИ

1. Болести на сърцето. Всяка сутрин изяждайте една филия хляб, намазана с мед и поръсена с канела. Така ще намалите нивото на „лошия“ холестерин и ще избегнете инфаркт.

2. Повишена уморяемост и слабост. Всеки ден на гладно и следобед около 15 часа се изяжда половин чаена лъжичка мед и се изпива една чаша вода, с разтворена в нея канела. Тази рецепта повишава жизнените функции на организма.

3. Артрит. Всяка сутрин и вечер се изпива една чашка топла вода, с разтворени в нея две чаени лъжички мед и половин чаена лъжичка канела.

4. Две супени лъжици мед и три чаени лъжички канела, разтворени в две чаши топла вода намаляват нивото на „лошия“ холестерин в кръвта с 10%. Сместа се приема три пъти на ден.

5. Имунитет. Приемайте всеки ден смес от мед и канела, за може вашият организъм да се бори успешно с бактерии и вируси.

6. Цистит. В една чаша леко топла вода се разтварят две супени лъжици канела и една чаена лъжичка мед. Тази смес унищожава инфекцията в пикочния мехур.

7. Косопад. Загрейте малко зехтин, добавете към него една супена лъжица мед и една чаена лъжичка канела и нанесете в корените на косата и дръжте 15 минути.

8. Гъбички на кожата и ноктите. В равни количества се смесват мед и канела и сместа се нанася върху поразените участъци в кожата и ноктите.

9. Обрив. Приготвя се паста от три супени лъжици мед и една чаена лъжичка канела. Пъпките се намазват със сместа и тя се държи през нощта, след това се измива с топла вода. За две седмици пъпките изчезват напълно.

10. Чувство на тежест в стомаха. Половин чаена лъжичка канела се смесва с две супени лъжици мед и се изяжда преди ядене; тази смес намалява киселинността и помага да се преработи най-тежката храна.

11. Метеоризъм. Мед с канела намалява издуването на стомаха.

12. Свеж дъх. Жители на Южна Америка всяка сутрин правят гаргара с горещ разтвор от мед и канела, за да запазят приятния си дъх. Тази процедура лекува кашлица, простуда и очиства носните кухини.

13. Болки при остеохондроза и натъртвания. Една чаена лъжичка канела се смесва с една супена лъжица мед и се нанася с масажни движения на болезненото място, отгоре се слага плат и се оформя компрес.

14. Дълголетие. Една супена лъжица канела се запарва в три чаши топла вода, оставя се да изстине и се добавят четири супени лъжици мед. Употребява се по една четвърт чашка, 3-4 пъти на ден. Тази рецепта запазва кожата здрава и мека и задържа стареенето.

15. Простуда и грип. Смесва се една супена лъжица топъл мед с една четвърт чаена лъжичка канела; употребява се три пъти на дел. Лекува кашлица, простуда и очиства носните кухини.

ПО ТЕМАТА

Дали ядете “истинска“ канела? Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Домашно приготвено олио от канела лекува Рак на дебелото черво (РЕЦЕПТА)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пчелен апокалипсис: след 17 години в света няма да има плодове! Какво ще се случи със света, когато пчелите изчезнат?

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Военна полиция (БУКВАЛНО)

Военна полиция (буквално) Планът е световната армия да погълне всички национални полиции в една военно-полицейска структура

Световната армия НАТО

  Световната армия НАТО     Планира се волята на световната правителствена диктатура да бъде наложена