Свиня

Учени провели експеримент, който в бъдеще може да се превърне в истински пробив в медицината. Мозъкът на свинете работи 36 часа след смъртта им

Оказало се, че мозъкът на свинята след смъртта й, когато се извади от мозъчната кутия, може да „живее“ цели 36 часа

До този извод стигнали специалисти, които изучавали особеностите на функционирането на мозъка на свинята след смъртта й.

Учените изследвали около 200 свински мозъка, които били включени в система за жизнено обезпечение. Апаратурата осигурявала органите с наситена с кислород кръв.

Оказало се, че милиардите нервни клетки за толкова дълго време оставали не само здрави, а имали и нормална активност.

Днес специалистите вече твърдят, че тъй като мислителният орган на това животно много прилича на човешкия мозък, в бъдеще може да се създаде възможност за съхраняването му.

По-рано учени се опитали да вникнат във функционирането на мозъка на човека след смъртта му. В изследването участвали четирима доброволци, които били безнадеждно болни и дали съгласието си да бъдат изследвани.

Била направена електроенцефалография половин час след изключването на апарата за изкуствено дишане и половин час преди него, като паралелно била направена електрокардиограма, било измерено и кръвното налягане.

Оказало се, че активността на мозъчните клетки не съвпада с момента, когато спира сърцето. В три случая от четири мозъкът умирал преди прекратяването на кръвообращението – за десет, осем и минута и половина до спирането му.

Учените били изумени от поведението на четвъртия участник в експеримента: десет минути след спирането на сърцето и критичното спадане на кръвното налягане, били фиксирани бавни вълни, които медиците наричат делта-ритми. Аналогични сигнали излъчва мозъкът, когато е потопен в дълбок сън. Така излиза, че животът на мозъка на този пациент сякаш е преминал в „спящ режим“ след смъртта му.

Въпреки че тези резултати са уникални – когато мозъкът живее отделно от тялото на човека, след като бъде прекратена циркулацията на кръвта, и то достатъчно дълго време, учените не могли да обяснят този феномен.

Издателство PACПEP

Предишна Статия

Японски съвети за здраве и дълголетие (РЕЦЕПТА)

Следваща Статия

България се разпродава: Израелски фирми изкупуват минералните ни извори

Последно от ЛЮБОПИТНО

Да си дойдем на думата! Вижте непубликуван официално запис на премиера на Канада Джъстин Трюдо за „Голямото зануляване“ на конференция на ООН от 29.09.2020 (ВИДЕО – БГ СУБ)

ВИДЕО     Изтекъл френски правителствен документ потвърждава Голямото зануляване, планирано от Новия световен ред: Un

Ето как ще ви чипират

Science Translational Medicine , 18 Dec 2019 публикува научна разработка със следното заглавие: „Биосъвместими близки инфрачервени

Don`t copy text!