Хормоните: Секретният код на здравето

Човешкият организъм е свещен и съвършен. Всяка секунда в него протичат стотици жизнено важни процеси. Човешкото тяло всеки ден извършва чудеса. Мозъчните нервни клетки външно приличат на устройството на Вселената, затова е вярно твърдението, че мозъкът е нейно подобие.

Една от съвършените системи в нашия организъм е хормоналната система. Малко хора обаче знаят, че от хормоните зависят нашето здраве, външен вид, апетит, сън, воля, настроение, поведение и дори интелектът ни. Те участват във всичките жизненоважни за организма ни процеси. Хормоните влияят върху растежа, развитието, размножаването, обмяната на веществата, психическото състояние и върху много други процеси в нашия организъм.

Тимусът е жлеза, която силно атрофира след половото съзряване на човешкия организъм, но не е случайно, че го наричат „точката на щастието“; в превод от гръцки език думата „тимус“ означава „жизнена сила“.

Тази жлеза е един от основните органи в имунната система. В нея се образуват Т-лимфоцитите, клетките на имунната система, готови да водят бой с вируси, бактерии и други чужди тела.

Т-лимфоцити се синтезират най-силно по времето на детството. По времето на половото съзряване функцията на тимуса започва да угасва и към 30 години на практика напълно затихва. Този процес се нарича инволюция. Жлезата не изчезва напълно, остава малко хълмче от лимфоидна и мастна тъкан.

 

Интересни факти за тимуса

 

Инволюцията на тимуса при различни хора настъпва различно; при някои по-рано, при други – по-късно. Това зависи от начина на живот.

Пептидите на епифизата – шишарковидната жлеза, и хормонът мелатонин могат да „подмладят“ тимуса. Мелатонинът се изработва по времето на сън и за да се синтезира, му е нужна аминокиселината триптофан. Това означава, че за подмладяването на тимуса е важен пълноценният сън.

Глюкокортикостероидите стимулират атрофията на жлезата.

Друг интересен факт: тази жлеза може да забавя биологичния часовник в организма.

Хормоните на тимуса подобряват регенерацията на кожата и водят до бързо възстановяване на клетките.

 

Проста техника за активизиране на тимуса

 

С юмрук се почуква по горната част на гръдната кост; ритъмът е комфортен, не е много бърз. Следват 10-20 удара по средната част на гръдната кост и в долната част – 10-15 удара. Така се извършват почуквания на цялата гръдна кост.

Почукванията се изпълняват всяка сутрин и е желателно да се повтарят вечер
Какви са усещанията

  • Освобождаване на напрежението в гръдната кост;
  • Топлина, подобряване на настроението;
  • Чувството на радост и щастие;
  • Повишава се устойчивостта на стрес.

 

Търсете книгата на издателство PACПEP ТИМУСЪТ: „ТОЧКАТА НА ЩАСТИЕТО“, ИЛИ КАК ДА ПОДОБРИМ ИМУНИТЕТА СИ

 

Норадреналиннът: Хормонът, който превръща мъжа в берсерк

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

18 правила за лечение

18 ПРАВИЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ, КОИТО РАБОТЯТ НЕ ПО-ЗЛЕ ОТ ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА Съществува направление в медицината,

Виц на деня!

– Добър ден, идвам да платя последната вноска от заема за бебешката количка. – Много добре,

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times