Централната банка на Китай разработва собствена криптовалута

Централната банка на Китай създава своя собствена криптовалута в отговор на Libra проекта на Facebook, каза Уан Син, директор на научноизследователското бюро на Народна банка на Китай (PBOC).

 

Причината за враждебността на Китай към криптовалутите

Позицията на Китай спрямо Биткойн и криптовалутите като цяло е враждебна – и това е напълно разбираемо. Китай засили контрола върху капитала в резултат на девалвация на юана през 2015 г. и продължи да прилага мерки за смекчаване на изтичането на капитал извън страната. Някои от тези мерки включват повишени изисквания за оповестяване за закупуване на чуждестранни валути и по-строги ограничения за корпоративни инвестиции в чужбина.

Тези мерки завършиха с обща забрана за обмен на криптовалути и ICO през септември 2017 г. и копаенето на биткойн през април 2019 г. Част от причината за тези забрани е да се помогне на политиците да предотвратят низходяща спирала на обезценяването на юана спрямо международните валути.

Тези политики са необходими, докато Китай желае да запази привързаност към американския долар и да определя независими лихвени проценти.

Libra на Facebook създават опасения за политиците

 Libra с базата си от 2,4 милиарда активни потребители месечно, представлява друга заплаха за китайския контрол върху капитала.

Като се има предвид, че Facebook е е под натиска на политиците от САЩ, в интерес на Китай е да се гарантира, че Libra не се задържа в страната. Услугите на Facebook вече са блокирани в Китай и не е ясно дали потребителите извън Facebook ще имат стимул да приемат Libra.

„Ако Libra се използва широко за разплащания, по-специално трансграничните плащания, ще може ли да функционира като пари и съответно да има голямо влияние върху паричната политика, финансовата стабилност и международната парична система?“ Това попита Син на академична конференция, организирана от Пекинския университет.

С одобрението на Държавния съвет, Банката работи с пазарни институции, за да създаде криптовалута на централната банка. Дигиталната валута, подобна на тази на Facebook, може да помогне на китайската централна банка да запази контрол над икономиката си.

Подобен актив би създал малко ползи за притежателите на вече съществуващите в страната дигитални опции за плащане WeChat и Tencent. Междувременно търговията с Биткойн на черния пазар в Китай продължава да процъфтява.

Cryptodnes. bg

Последно от СВЯТ