Честито: Дневният ток поскъпва с 31%, нощният – със 150%! България вече внася ток отвън за първи път от десетилетия

Дневният ток поскъпва с 31%, нощният – със 150%

Дневната тарифа на тока за бита ще нарасне средно с 31% от 1 юли, а нощният ток ще поскъпне със 150%. Освен по-скъп ток ще плащаме и по-скъпо парно. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на предложените от КЕВР по-високи цени на парно, топла вода и ток.

Дневната тарифа на “Еврохолд Продажби”, която доставя електроенергия на домакинствата в Западна България, ще нарасне със 120,9%, а нощната тарифа ще бъде повишена с 31,1%. Повишението на дневната и нощната тарифа на “Енерго-Про Продажби” ще бъде съответно с 30,8% и 154,7%, а на “ЕВН България Електроснабдяване” – с 32% и 151,4%.

Наред това обаче ще бъдат намалени другите компоненти, които влизат в крайната цена на тока за бита. Освен самата цена на тока домакинствата плащат цена за пренос и достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през електроразпределителна мрежа на ниско напрежение и цена за достъп до електроразпределителна мрежа. Почти всички от тези цени ще бъдат намалени. В резултат крайната цена на тока за домакинствата, абонати на “Еврохолд Продажби”, да нарасне с 3,44%, предлага КЕВР. За абонатите на “Енерго-Про Продажби” поскъпването ще бъде с 4,24%, а за “ЕВН България Електроснабдяване” – 3,41%.

Не е ясно защо са направени тези съществени промени в цените на тока за бита, коментираха участници на общественото обсъждане. Изходните данни за дружествата в обосновките са заличени, въпреки че не са търговска тайна. Още по странна е промяната, като се има предвид, че електроразпределителните дружества искат да бъдат направени инвестиции в мрежата, което е необходимо заради увеличението на ВЕИ централите. А с промяната се намаляват цените именно за достъп до мрежата.

Няма отклонения от целевите стойности за качеството на тока, пише в доклада на КЕВР, а до омбудсмана през 2022 г. има над 1000 жалби на граждани за прекъсвания на тока, каза Цветанка Илиева, експертът към омбудсмана Диана Ковачева. Заради всичко това омбудсманът поиска да бъде преразгледано предложението за поскъпване на тока за бита.

Газът “поевтинява с 25%“, но ще плащаме по-скъпо парно с 11% от 1 юли.

Цената на парното от 1 юли ще нарасне с между 0,05% и 0,48% за различните топлофикации в страната, стана ясно при обсъждането в КЕВР. Но заради вдигането на ДДС от сегашните 9% до нормалната ставка от 20%, парното ще поскъпне с около 11%. И то при положение, че определената от КЕВР прогнозна цена на газа за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. е намалена с 25% спрямо миналия ценови период до 88,12 лв. за мегаватчас.

Парното няма да поевтинее от 1 юли заради недовзет приход от топлофикациите в размер на близо 300 млн. лв., тоест защото цената на газа през изминалата зима е била по-висока от прогнозната. Така две години поред хората ще плащат рекордни цени за парно, заради високите цени на газа в края на миналата година.

Компенсации за топлофикациите за високите цени на газа имаше до края на май 2022 г. и бяха прекратени преждевременно, каза експертът Весела Ванева от името на омбудсмана. При поскъпването на газа през есента на миналата година компенсациите не бяха възстановени, въпреки че това беше разрешено от ЕС. КЕВР трябва да уведоми управляващите, за необходимостта от компенсации, за да не се налага потребителите да плащат втора година заради енергийната криза, каза Весела Ванева.

От отговора на работната група в КЕВР стана ясно, че даването на компенсации е възможно, но няма достатъчно пари във Фонд “Сигурност на Електроенергийната Система”, а една от причините за това е ниската цена на тока и необходимостта да бъдат изплащани компенсации за изградените ВЕИ-инсталации в страната.

България вече внася ток отвън за първи път от десетилетия

През месец май България за първи път от десетилетия е внесла електроенергия, тъй като е произвела по-малко, отколкото й е било нужно, и сме купували от съседни държави. Досега винаги ние сме продавали на тях.

Причината България да внася ток, за да задоволи нуждите си, не е, че няма собствени мощности, с които да си произведе енергия, а в това, че така е по-евтино. Пазарът търси най-добрите възможности и определено те не са в българските ТЕЦ.

Интересна статистика е и че през миналия месец има рекордно производство на слънчева енергия (над 10% от общия микс), както и рекордно производство от ВЕИ като цяло (над 30% от общия микс).

А в абсолютни стойности пък е регистрирана най-ниската генерация от АЕЦ от поне 5 години насам, и от ТЕЦ – от поне две години насам. Една от причините е ремонтът на единия от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“.

Друга тревожна статистика е, че през 2022 г. от износ на електроенергия България е спечелила 6 млрд. лв. През тази година проходите от износ на електроенергия са едва около 300 млн. лева, като през май дори страната ни внася ток, вместо да изнася, т.е. купуваме повече, отколкото продаваме.

ПО ТЕМАТА

Научен бюлетин: Електронните електромери фалшифицират показанията шест пъти повече от реалното потребление на енергия (ОБНОВЕНА)

Владимир Путин изобличава Бойко Борисов в държавна измяна (ВИДЕО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА…

⚠️ Кирил Петков е договорил газ с „Шеврон“❗️ В замяна е обещал на петролния гигант да започне да дупчи в България ☢️

Газланд / Gasland – БГ СУБ (ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ГЛЕДАНЕ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ПО ТЕМАТА “ШИСТОВ ГАЗ“)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Мислехте го за конспирация? Ах, тези конспирации, все се оказват истина!! Честито, планът за намаляване на човечеството продължава с пълна сила!!! Следващата точка от плана на глобалистите е в ход – обвързване на парите на хората с въглеродните емисии: Централна Кооперативна Банка въвежда въглероден калкулатор

    Следващата точка от плана на глобалистите е в ход – обвързване на парите на