Човешката раса няма да изчезне като вид

Днес Световният генетичен фонд, създаден в случай на Апокалипсис, ще бъде увеличен с 60 хиляди проби ДНК материал от 36 етнически групи от целия свят.
За първи път в него ще постъпи материал от индианците чероки в ДАЩ заедно с етнически групи от Тайланд, Коста Рика, Етиопия, Ливан и др., информираха световните агенции.
Този фонд, чийто център за Европа е приютен в планините на архипелага Свалбард в северните части на Норвегия, е създаден през 2008 г. с цел да запази ДНК-то на човечеството в случай на апокалиптична катастрофа, която би могла да застраши съществуването на човешката раса и е част от международна мрежа.

Американският Холокост срещу индианците

Към днешна дата в ДНК хранилището се съхраняват около 1 млн. проби с генетичен материал в зали с температура от — 18 градуса по Целзий, или това са около 5000 етнически групи.
Геномният център или библиотека се поддържа от норвежкото правителство в лицето на Министерството на земеделието и храните и от Северния център по генетични ресурси.

През 2015 г. президентът Обама предложи създаването на общ биофонд в САЩ, който беше реализиран в следващите години и съдържа материал на повече от 1 млн. американци.

Първата такава генетична библиотека беше проектът deCODE, създаден в Исландия в началото на 90-те години. Исландската популация от по-малко от половин милион индивида е силно хомогенна, което позволява да се проследи родословието близо хиляда години назад. .

В момента в света има около 1750 отделни генетични банки по целия свят.
Те събират, съхраняват, регенерират и осигуряват достъп до сортове и видове всякакви растения, геноми на живи същества (животни) и такива на хора. Около една четвърт от съдържащите се в тях данни са уникални, а другите три-четвърти – техни дубликати.
Съществуват и вирусни и бактериални банки, за които обаче публичните данни са оскъдни.

Григор Лилов

На заглавната снимка: входът в норвежкото хранилище и основната банка за геноми в САЩ

 

Човечеството няма пари да добива вода в сухите части на света, но има пари да търси вода на Марс! ВЪПРОСЪТ Е: Има ли въобще някаква форма на интелигентен живот на Земята ?

 

 

Апокалипсисът в седем варианта

 

Учени: предстои скорошен апокалипсис за човешката цивилизация

 

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а