Путин

Шаман от Якутия искал да изгони руския президент от Кремъл

Твърдял, че Владимир Путин е роден от тъмните сили

Шаманът от Якутия Александър Габишев се прочу, след като заяви, че има намерение да изгони руския държавен глава. По последни данни в СМИ Габишев бил похитен на границата между Бурятия и Якутска област и изпратен на лечение в психоболница в Якутск. Шаманът заявил, че В. Путин е рожба на тъмните сили и трябва да бъде изгонен.


Шаманът тръгнал на път преди една година и половина и изминал около две хиляди километра. По времето на пътешествието си той четял проповеди на шофьорите, които може да се видят в ютуб.


Когато Габишев стигнал до село Видрино, го похитили от лагера и го отвели в неизвестно направление. Виктор Егоров, който се присъединил към шамана в пътешествието, разказал, че похитителите били облечени в цивилни дрехи и имали маски. По думите на Егоров, по времето на похищението служители от специалните служби изолирали федералното трасе Р-258 „Байкал“.


„Те бързо обкръжиха нашия лагер – и направо към палатката на шамана. Бяха няколко десетки, с много коли. Нахлуха и го повалиха на земята…“ – разказва свидетелят.


След това Габишев бил закаран психиатрична болница в Якутск.


Така шаманът не стигнал до Путин …

Според СМИ Габишев вече е фигурант в криминално дело за публични призиви за екстремизъм и насилствени действия по отношение на президента Путин. Делото е заведено от управлението във Федералната служба за сигурност в република Саха, Якутия, на 12 септември. Според оперативни работници Габишев е извършил престъпление на територията на републиката.

Историята на Александър Габишев много напомня историята на Григорий Распутин – човек с достатъчно тъмна биография се обявява за носител на някаква мощна сила, след което се издига в ранг на „нов месия“.

Сведенията за него са откъслечни и се базират на неговите разкази. Шаманът твърди, че завършил исторически факултет, но никога не бил работил по специалността си, трудел се на строеж, бил пазач, сменил още няколко професии.

Животът на Александър се преобърнал, когато починала съпругата му. Той се оказал на ръба на психическо разстройство, но майка му не го пуснала да се лекува в болница. Три години Габишев живял в тайгата и строил кула в памет на съпругата си. Той твърдял, че успял да се излекува, но когато се върнал сред хората, се обявил за „шаман-воин“, който общува с Бог. Габишев се определя и като шаман, и като християнин.

Първото си пътешествие до Москва започнал през есента на 2018 г., но след това го прекратил, защото убили кучето му Рекс на шосето.

През пролетта на 2019 г. Габишев отново тръгнал на път, носейки със себе си количка с вещи.

От юли 2019 г. „шаманът-воин“ започнал да заявява в интервютата, че гласът на Бога му заповядал да отиде в Москва и да „изгони Путин от Кремъл“.

В средата на юли Габишев участвал в митинг „Русия без Путин“ в Чита. Постепенно към шамана се включили лица, също с толкова съмнителни биографии. В обкръжението на шамана се оформила група, която влизала в конфликт с правозащитните органи.

В столицата на Бурятия – Улан Уде, след изборите на 8 септември се провел стихиен митинг. Различни партии и организации се опитали да използват шамана и сподвижниците му за свои политически цели.

Речите на шамана стават все по-воинствени. В едно интервю той съобщава, че вече има своя армия. Имал намерение да стигне в Москва през 2021 г.

Издaтeлcтвo PACПEP

Предишна Статия

Общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток

Следваща Статия

Октомврийският пуч в Москва – „Черният октомври“ – 1993 г. Указът 1400, щурмът на Останкино, разстрелът на Белия дом: Как Борис Елцин стреля по своя парламент

Последно от СВЯТ

Don`t copy text!