Швейцария са на път да регулират криптовалутите наравно с традиционните активи

Федералното събрание на Швейцария гласува в подкрепа на поставянето на криптовалута на равни начала като традиционните активи.

Колебливо гласуване

99 членове на Националния съвет, долната камара на Федералното събрание на Швейцария, подкрепиха предложение за регламенти от либералния обществен представител, Джовани Мерлини. 83 души гласуваха против, а 10 се въздържаха от гласуване.

Предложените регламенти ще трябва да бъдат разгледани от “Съвета на Щатите”, който е горната камара на Федералното събрание. Федералното събрание на Швейцария е законодателната власт на страната.

Съгласно предложените регламенти, съществуващото законодателство както на административните, така и на съдебните органи, следва да се адаптира и да се прилага и за криптовалутите.

Докато прави предложението си, Мерлини твърди, че:

Криптовалутите могат да се издават на всеки, който има децентрализирана, криптографска peer-to-peer мрежа. Голяма част от криптовалутите са напълно анонимни, което благоприятства изнудването и изпирането на пари.

Струва си да се отбележи, че този сценарий има малко подкрепа, имайки предвид оценката на Европол е от края на 2018 година.

Използването на криптовалути от терористични групи включва само транзакции на ниско ниво – основното им финансиране все още произтича от традиционните банкови услуги и услугите за парични преводи.

Изненадващ ход?

Аргументите на Мерлини, както и предложените регламенти, изглеждат малко изненадващи, като се има предвид позицията на страната за криптовалутите. Страната класифицира виртуалните валути като активи и има сравнително спокойна регулаторна тежест и ниски бариери за навлизане на пазара.

През декември, министърът на финансите на страната, Уели Маурер, заяви, че вместо да създава нови специфични за криптовалутите разпоредби, Федералното събрание ще адаптира съществуващите такива, за да отговарят на нуждите на индустрията.

След одобрението на предложението обаче, Маурер заяви, че предложението надминава обхвата на планираните регламенти.

Cryptodnes.bg

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати