Началото на Втората световна война

1-ви септември 1939 г. – Началото на Втората световна война

Нацистка Германия напада Полша. Започва военната операция на въоръжените сили на нацистка Германия и Словакия, в резултат на която е нанесено поражение на полските въоръжени сили и е окупирана част от Западна Полша.

На 1 септември 1939 г. в 4 часа сутринта германските войски нахлуват в Полша. Така започва Втората световна война. В историята полската кампания се нарича „германско-полска война“ и „операция Вайс“. В полската историография – „Септемврийска кампания“.

Поводът за нападението е отказът на Полша да предаде на Германия град Данциг и да й даде правото да построи автомагистрали в Източна Прусия, които да минават през Полша. Данциг заедно с прилежащата територия образува т.нар. Данцигски корирор, създаден от Версайския мирен договор, за да има Полша излаз към море. Районът на Данциг отрязвал територията на Германия от Източна Прусия. Но не е само това причината за нападението. За Германия това е поредният етап в реализирането на програмата за разширяване на „жизненото й пространство“. В Австрия и Чехословакия Хитлер вече е постигнал целите си с помощта на дипломатически ходове, заплахи и шантаж. Сега настъпва силовият етап в реализирането на завоевателните цели.

Рано сутринта на 1 септември германските войски навлизат дълбоко в територията на Полша, имайки в първия си ешелон около 40 дивизии, включително и наличните тогава в Германия механизирани и моторизирани части; следват ги още 13 дивизии от резерва. Масираното използване на танкови и моторизирани сили с активната поддръжка на авиацията позволява на германските войски да осъществят блицкриг – мълниеносна война. Милионната полска армия е разположена около границите, не притежава силни отбранителни съоръжения, което позволява на германците на отделни участъци да имат голямо превъзходство на своите сили.

Равнинната местност позволява на германските войски да настъпват с бързи темпове. Атакувайки линията на полската граница от север и от запад, използвайки превъзходството на танковете и авиацията, германското командване провежда крупна операция, в която блокира и унищожава полските войски. Въпреки мощния натиск на противника, голяма част от полската войска успява на първия етап да се измъкне от обкръжението и да отстъпи на изток.

Още в първите дни на нападението полското командване допуска грешки. Полският ГЩ предполага, че ударът ще дойде от запад, а полската армия ще осъществи настъпление в берлинското направление. Полската доктрина не предвижда създаването на надеждна отбранителна линия.

Затова германците с малки загуби в хора и техника, от 1-ви до 6 септември 1939 г. постигат следните резултати: трета армия на вермахта пробива полската отбрана на границата с Източна Прусия, излиза на река Нарев и я форсира. Четвърта армия с удар от Померания преминава през „данцигския коридор“ и настъпва на юг по двата бряга на Висла. Настъпващите към центъра осма и десета армия се движат в посока Лодз и Варшава. Трите полски армии – „Турун“, „Познан“ и „Лодз“, се придвижват на югоизток или към столицата, в началото безуспешно. Това е първият етап от операцията.

Още първите дни на кампанията показват, че започва нова война. В миналото остава висенето в окопите и мъчително дългите пробиви. Настъпва епохата на двигателите и на масираното използване на танкове и авиация.

Френски военни специалисти смятат, че Полша трябва да издържи до пролетта на 1940 г. Но германците за пет дни разгромяват гръбнака на полската армия, която се оказва неготова да води съвременна война. Поляците не успяват нищо да противопоставят на шестте германски танкови дивизии.

Основните полски части са разположени край границите, където няма укрепления, които да създадат препятствия за танковите части.

Полските части, които успяват да се измъкнат от обкръжението, както и гарнизоните, разположени близо до реките Нарев и Буг, се опитват да създадат отбранителен рубеж на южните им брегове. Но създаденият рубеж се оказва слаб и има много загуби. Пристигналите нови съединения не успяват да се съсредоточат.

Трета германска армия, усилена с танковия корпус на Гудериан, на 9 септември пробива отбраната на полските войски на река Нарев и настъпва на югоизток. На 10 септември част от трета армия форсира река Буг и излиза на железопътната линия Варшава-Брест. В това време четвърта немска армия се движи в посока Модлин-Варшава.

Групата армии „Юг“ нанася поражение на полските войски в междуречието Сан и Висла и настъпва, за да се съедини с групата армии „Север“. 14-а армия форсира река Сан и започва настъпление към Лвов. Настъпват също 10-а и 8-а армия в посока Варшава.

Така на втория етап от операцията полските войски отстъпват почти на всички участъци.

Полските войски успяват да подготвят и нанесат внезапен контраудар от района Кутно по тила на германската армия. Това е първият тактически успех на полската армия, но той не се отразява на крайния изход от сражението. Полската групировка след един ден е обкръжена и разбита.

На 10 септември към северните квартали на Варшава доближават съединенията на трета германска армия. Танковият корпус на Гудериан настъпва източно от Варшава в южно направление и на 15 септември стига до Брест. На 13 септември е разгромена полската групировка в района на Родом. В следващите дни е завзет Люблин и групата армии „Север“ и „Юг“ се съединяват при Висла. Затяга се обръчът около полските войски източно от столицата. Германците излизат на линията Лвов-Владимир-Волински-Брест-Белосток. Така завършва и вторият етап от бойните действия в Полша. В този момент съпротивата на полската армия приключва.

Съюзниците на Полша – Великобритания и Франция обявяват война на Германия на 3 септември 1939 г., но през цялата полска кампания не оказват никаква помощ на Полша.

Третият, последен етап от бойните действия в Полша се състои в притискането на германските войски на отделни участъци на съпротива и в боевете за Варшава, които приключват на 28 септември. Отчаяната съпротива на защитниците на Варшава се прекратява, когато свършват боеприпасите. Преди това столицата е подложена на артилерийски обстрел и бомбардировка от въздуха в продължение на шест дни.

Правителството на Полша в най-тежкия за народа момент на 16 септември позорно бяга в Румъния. Полският народ и полската армия са оставени на произвола на фашистките агресори.

ПО ТЕМАТА

Как Червената армия опазва България цяла

Червената армия на СССР воюва три години сама срещу Вермахта

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а