1 000 000 Български пенсионери наемат за 10 милиона лева 10 снайперисти

1 000 000 Български пенсионери наемат за 10 милиона лева 10 снайперисти

Представете си следната Пазарна ситуация – 1 000 000 пенсионери отделят само един път 10 лв. от пенсията си. Получава се сумата от 10 000 000 лв. Наемат екип от снайпери и само им дават снимки. Един месец вой, черни забрадки и погребения. След това се провеждат нови избори. Пенсионерите …чакат с нови 10 лв. в ръката и …следят работата на Правителството и новите депутати. Екипът снайпери почива на Черноморието в очакване на нови поръчки… Бизнесмените с пооредели редици страхливо се споглеждат. С една дума всичко в Държавата започва да работи както трябва. Взимат се правилните решения…
Цялата статия, тук

Пенсионери съдят държавата в Люксембург

Асоциацията на пенсионерите е внесла колективен иск срещу държавата в Европейския съд в Люксембург. Под него са се подписали 182 души. Причината за недоволството е, че голяма част от тях получават пенсия до 200 лева, която е под официалния праг на бедност, обявен у нас. Според данни на Националния статистически институт той е 236 лева. „Задавах въпроса на три правителства и отговор не получавах или той бе „Пари няма“. Затова мисля, че този иск е изключително справедлив и вярвам, че с Божията помощ той ще бъде приет от Европейския съд, ще му бъде даден ход и смятам, че рано или късно справедливост ще има“, коментира Венелина Попова, която е сред инициаторите на иска. Европейският съд в Люксембург работи паралелно със съдебните органи във всяка една европейска страна, но неговите решения имат задължителен характер и трябва да бъдат приведени в изпълнение. Ако конкретна държава загуби делото и това не се случи, срещу нея може да бъде задействана наказателна процедура.  Близо 1 милион получават пенсии далеч под прага на бедността.  Това е първият подобен иск от наша страна срещу държавата, подаден в Европейския съд в Люксембург, коментира адвокат Александър Желязков, който се е отказал от хонорара си, за да подкрепи каузата.  „Завеждаме този иск, като искаме от Европейския съд, първо, да признае противоречие на българската осигурителна система, на Кодекса за социално осигуряване и на неговата методика за определяне на размера на пенсията в тази част, която допуска пенсия под прага на бедност, за противоречащи на Европейската социална харта и собствената ни Конституция. Искаме откриване на процедура срещу Република България за задължаване да приведе законодателството си в съответствие с това на страните членки и на самата общност. Искаме да се установи незаконност, да се задължи Република България да приведе законодателството си по отношение на размера на дохода от пенсия за изслужено време и старост до прага на бедност, да се открие наказателна процедура срещу България, ако това не се изпълни, и да бъде определена сума като обезщетение за нарушаването на общностните норми“. 838 000 са пенсионерите в България, които получават пенсия до 200 лева. Най-ниската пенсия преди увеличението от 1 април пък е 141 лева, което е с почти 100 лева под прага на бедността, обяви журналистът от БНР Венелина Попова, която е сред инициаторите на иска. „Най-общо казано, искът е срещу държавата за това, че упражнява официален геноцид над пенсионерите. Знам, че веднага ще ми възразите, че много хора живеят под прага на бедност, но тук говорим за една група от граждани, които са се осигурявали, те имат трудов стаж, не говорим за пенсии социални, а за пенсии, които са получавани за трудов стаж. Тези хора са беззащитни, на възраст и ако нямат близки, които да ги подпомагат – деца или внуци, – те са обречени на гибел буквално“.

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Последно от БЪЛГАРИЯ

Премиерски тайни: Кюлчета, плеймейтки, сексуални издевателства и за капак – дай си бизнеса! (Григор Лилов с шокиращи разкрития за бизнесмена Светослав Илчовски)

Премиерски тайни: КЮЛЧЕТА, ПЛЕЙМЕЙТКИ, СЕКСУАЛНИ ИЗДЕВАТЕЛСТВА И ЗА КАПАК – ДАЙ СИ БИЗНЕСА! –––––––––––––– ! „На

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times