10 продукта, които не повишават нивото на кръвната захар

 

Нормално явление е след хранене нивото на кръвната захар да се повиши, но продуктите с нисък гликемичен индекс не позволяват тя да скочи много. Съчетанието им с физическа активност предпазва от преддиабет, при който нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното.

Авокадо

Авокадото съдържа мононенаситени мастни киселини, които повишават чувствителността на клетките към инсулина. Те позволяват да се засили чувството за ситост и помагат да се нормализира кръвното налягане. Много изследвания показват, че авокадото може да снижи риска от метаболитен синдром, при който се нарушават въглехидратният, липидният и пуриновият обмен, поради увеличена маса на висцералните мазнини, намалена чувствителност на периферните тъкани към инсулин и хиперинсулинемия.

Риба, богата на омега-3 мастни киселини

Белтъчините в рибата помагат на организма да се възстановява и поддържа, но те имат нулев гликемичен индекс и не повишават кръвната захар. Омега-3 се борят с възпаленията.

Чесънът

Ченъсът има нисък гликемичен индекс, защото не съдържа въглехидрати и не повишава кръвната захар. Установено е, че той дори може да снижи показателя й.

Ябълков оцет

Киселината в ябълковия оцет намалява нивото на някои ферменти в стомаха и може да подобри чувствителността към инсулина след хранене. Препоръчват се преди ядене 20 г ябълков оцет, разтворени в 40 мл вода.

Всички видове зеле

Всички видове зеле имат много нисък гликемичен индекс, високо съдържание на целулоза, магнезий и витамин А. Тези компоненти помагат да се свали кръвната захар.

Какао и черен шоколад

Какаото съдържа едни от най-силните антиоксиданти – флавоноиди. То съдържа епикатехини, които регулират изработването на глюкоза чрез активизиране на ключови белтъчини. Това може да помогне да се стабилизира кръвната захар.

Бадеми и други ядки

Бадемът може да помогне да се регулира и намалява повишена кръвна захар след ядене и така предпазва от диабет. Хора, които всеки ден употребяват бадеми имат по-ниска кръвна захар. Гликемичният индекс на бадемите е близък до нулата; той съдържа малко въглехидрати и много целулоза. Повечето ядки също имат нисък гликемичен индекс – до 20.

Пълнозърнести храни

Рафинираните зърнени храни с високо съдържание на въглехидрати могат да повишат кръвната захар. Пълнозърнестите съдържат повече целулоза, фитохимикали и ценни хранителни вещества, които помагат да се регулира кръвната захар. Изследване, публикувано в американското списание по клинично хранене, показало, че употребата на пълнозърнести продукти подобрява чувствителността към инсулина, който се снижава с 10%.

Яйца

Като всички източници на белтъчини, яйцата имат нисък гликемичен индекс. Те отлично засищат и намаляват влечението към сладко.

Кафе

Изследвания показват, че кафето може да намали риска от диабет-2 с над 10%.

Издателство PACПEP

Дали ядете “истинска“ канела? Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Германска нова медицина: Д-р Хамер срещу цялата медико-фармацевтична гилдия (ВИДЕО)

Съвременната храна е оръжие за масово унищожение


Клетките в човешкия организъм имат способността да се обновяват 

Кои продукти трябва да има на нашата трапеза в период на криза? ТОП-10 на най-полезните храни за нашия организъм

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

Путин: Човешката еволюция е под голяма заплаха от ГМО и ваксини

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ