10 продукта, които не повишават нивото на кръвната захар

 

Нормално явление е след хранене нивото на кръвната захар да се повиши, но продуктите с нисък гликемичен индекс не позволяват тя да скочи много. Съчетанието им с физическа активност предпазва от преддиабет, при който нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното.

Авокадо

Авокадото съдържа мононенаситени мастни киселини, които повишават чувствителността на клетките към инсулина. Те позволяват да се засили чувството за ситост и помагат да се нормализира кръвното налягане. Много изследвания показват, че авокадото може да снижи риска от метаболитен синдром, при който се нарушават въглехидратният, липидният и пуриновият обмен, поради увеличена маса на висцералните мазнини, намалена чувствителност на периферните тъкани към инсулин и хиперинсулинемия.

Риба, богата на омега-3 мастни киселини

Белтъчините в рибата помагат на организма да се възстановява и поддържа, но те имат нулев гликемичен индекс и не повишават кръвната захар. Омега-3 се борят с възпаленията.

Чесънът

Ченъсът има нисък гликемичен индекс, защото не съдържа въглехидрати и не повишава кръвната захар. Установено е, че той дори може да снижи показателя й.

Ябълков оцет

Киселината в ябълковия оцет намалява нивото на някои ферменти в стомаха и може да подобри чувствителността към инсулина след хранене. Препоръчват се преди ядене 20 г ябълков оцет, разтворени в 40 мл вода.

Всички видове зеле

Всички видове зеле имат много нисък гликемичен индекс, високо съдържание на целулоза, магнезий и витамин А. Тези компоненти помагат да се свали кръвната захар.

Какао и черен шоколад

Какаото съдържа едни от най-силните антиоксиданти – флавоноиди. То съдържа епикатехини, които регулират изработването на глюкоза чрез активизиране на ключови белтъчини. Това може да помогне да се стабилизира кръвната захар.

Бадеми и други ядки

Бадемът може да помогне да се регулира и намалява повишена кръвна захар след ядене и така предпазва от диабет. Хора, които всеки ден употребяват бадеми имат по-ниска кръвна захар. Гликемичният индекс на бадемите е близък до нулата; той съдържа малко въглехидрати и много целулоза. Повечето ядки също имат нисък гликемичен индекс – до 20.

Пълнозърнести храни

Рафинираните зърнени храни с високо съдържание на въглехидрати могат да повишат кръвната захар. Пълнозърнестите съдържат повече целулоза, фитохимикали и ценни хранителни вещества, които помагат да се регулира кръвната захар. Изследване, публикувано в американското списание по клинично хранене, показало, че употребата на пълнозърнести продукти подобрява чувствителността към инсулина, който се снижава с 10%.

Яйца

Като всички източници на белтъчини, яйцата имат нисък гликемичен индекс. Те отлично засищат и намаляват влечението към сладко.

Кафе

Изследвания показват, че кафето може да намали риска от диабет-2 с над 10%.

Издателство PACПEP

Дали ядете “истинска“ канела? Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Германска нова медицина: Д-р Хамер срещу цялата медико-фармацевтична гилдия (ВИДЕО)

Нови технологии ще позволят на организма да произвежда инсулин при диабет


Четири продукта, които действат добре на тъканта на белия дроб

Кои продукти трябва да има на нашата трапеза в период на криза? ТОП-10 на най-полезните храни за нашия организъм

Три продукта – природни антибиотици унищожаващи всякакви видове вируси включително коронавирус и ракови клетки

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

Генномодифицираните продукти водят до генна модификация на потребителя: Как ГМО нахлуват в светая-светих на човека – ДНК!

Предишна Статия

Как да преборим инсулиновата резистентност

Следваща Статия

Коронавирусът и безумието на елитите

Последно от Лайфстайл

Don`t copy text!