10-те най-големи разкрития на WikiLeaks

1. Файловете за Гуантанамо
Икона при президентството на Буш, комплекс при президентството на Обама, затворът Гуантанамо днес трудно може да бъде оправдан. Отворен на 11 януари 2002г. след атентата срещу Световния търговски център, той е предназначен за затворниците, заподозрени в тероризъм. Публикуваните документи от ,,Уикилийкс“ доказват наличието на уреди за мъчение, на което са станали жертва близо 800-те затворници на възраст между 14 и 89г. Унижавани, измъчвани, намиращите се в затвора хора са подложени на ,,нехуманно“ отношение. Документите, написани между 2002 и 2008г., разкриват, че затворниците са викани по затворническия си номер, за да бъдат напълно обезличени като хора. След разкритията на  ,,Уикилийкс“, New York TImesпубликува пълна инфограма по аферат.

2. 14 септември 2009г. Докладът ,,Минтън“

Тази афера може да се резюлира с една дума: ,,Trafigura“. Това е името на холандска многонационална компания, базирана в Лондон, специализирана в транспортирането на петрол и суровини. На първо място, тя е обвинена, че е наела през 2006г. товарен кораб, превозващ токсични отпадъци в Кот Д’Ивоар, където трябвало да бъдат третирани. За да спести от разходи, компанията в крайна сметка решила да достави химическите отпадъци до редица сметища в Абиджан – икономическата столица на страната. Оттук започва истинската история. ,,Trafigura“ изисква вътрешен доклад, наречен ,,Докладът Минтън“, за да определи до каква степен са токсични отпадъците. Идеята е да пресече обвиненията, като минимизира последиците. Само че докладът не стига до изводите, които компанията желае. Той установява, че 108 000 души са пострадали от токсичните отпадъци, някои са починали, други са били натровени и са се разболели тежко. Компанията решава да скрие доклада, с който ,,Уикилийкс“ успява да се сдобие. Той е публикуван през септември 2009г. Следва съдебна битка, загубена от ,,Guardian“ и BBC, които искат да публикуват доклада. Двете медии получават забрана да разпространяват ,,Доклада Минтън“. Британският ежедневник информира за това абонатите си, които използват Twitter, за да окажат натиск върху адвокатите на ,,Trafigura“. За няколко часа хаштагът #Trafigura е най-туитваният в Европа. На следващия ден адвокатите отстъпват и докладът е публикуван.

3. 5 април 2010г. – Косвеното убийство

Само едно видео. Никаква нужда от хиляди документи, за да се разбере сериозността на аферата. Публикувано през април 2010г., то е гледано от четири милиона души в YouTube в трите дни след качването му. Видеото започва с фраза на Джордж Оруел: ,,Политическият език има за цел да направи лъжите да звучат достоверно, а убийствата – почтено, и да придаде солиден вид на празните приказки.“. На 12 юли 2007г. американски военни патрулират с хеликоптер над квартал в Багдад. Хора се разхождат по улицата, включително репортерът на ,,Reuters“ Намир-Елдеен, придружен от колегата си Саеед Шмагх, снабден с камера. Войниците смятат, че става дума за оръжие и стрелят няколко пъти срещу мъжете. 12 души са убити, включително двамата репортери и 9-годишно дете. Колкото са ужасяващи кадрите, толкова по-ужасяващ е смехът на войниците. Те наричат жертвите ,,копелета“. Аферата принуди Пентагона да започне разследване. Американските войници остават ненаказани: журналистите са ,,косвени жертви“, а останалите са ,,бунтовници“.

4. 22 октомври 2010г. – Жертвите на войните в Ирак и Афганистан

Близо 400 000 военни доклада отразяват войната в Ирак между 2004 и 2009г. и в Афганистан в същия период. В тях се посочва точният брой на цивилните, убити в Ирак, и разказват за мъченията, извършвани от полицията и военните срещу затворниците. Така много военни престъпления излизат на бял свят. Публикувани на 22 октомври 2010г., тези документи са събрани и класифицирани в специален сайт, създаден от ,,Уикилийкс“

5. 28 ноември 2010г. – Кейбългейт

Това е последната афера за десетилетието до 2010г. Всичко започва именно през 2010г., когато,,Уикилийкс“ разпространява над 250 000 дипломатически грами, изпратени в централата на Държания департамент на САЩ във Вашингтон. Тези документи разказват за около 50 години дипломатически отношения, които САЩ поддържат в цял свят. ,,Сборникът“ постоянно набъбва след първоначалното му публикуване. Първоначално платформата не публикува нищо, за да запази конфиденциалността и сигурността на някои от замесените лица и позволява на петте вестника-партньори да решат каква част от разкритията да публикуват. През 2011г. ,,Уикилийкс“ все пак решава да позволи свободен достъп до грамите. Сайтът обяснява, че те са позволили да се разберат по-добре ,,стратегията и мотивите на американските ръководители, както са ги изразявали помежду си, а не както обичайно ги формулират пред обществото“. За Сирия, например, документите разкриват, че още през 2006г. ,,да се дестабилизира сирийското правителство е бил един от основните мотиви на американската политика“. Кейбългейт е тясно свързан с личността на Челси Манинг – транссексуален военен, който предава десетки хиляди конфиденциални документи на сайта. През август 2013г. той е осъден на 35г. затвор от военен съд и излежава наказанието си във военен затвор.

6. 5 юли 2015г. – Сирийските файлове

Шест години от режима на Асад, разкрити от ,,Уикилийкс“. Служителите на сайта анализирали и публикували над два милиона мейла, написани между август 2006 и март 2012г. В тях се споменават имената на 680 души – политици от страната или ръководители на компании, подкрепящи режима.

7. 28 февруари 2012г. – Файловете за глобалното разузнаване

Документи, които завинаги се броят в милиони. Този път частната аналитична и разузнавателна Stratfor е жертва на кражбата. Откраднатите документи от вътрешната комуникация разкриха, че компанията, която служи и на американското правителство, шпионирала еколози в Бопал, Индия, както и активистите на,,Окупирай Уолстрийт“ или ПЕТА, организацията за защита на животните. Освен това банковите данни на над 800 000 нейни клиенти са били използвани за предоставянето на дарения за над 700 000 долара на неправителствени организации.

8. 13 ноември 2013г. – ТТП, ТПТИ, СТУ

,,Wikileaks“ разкрива също и договори. Транстихоокенаското партньорство (ТТП), Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и Споразумението за търговия с услуги (СТУ) са три големи договора, преговорите по които се водят тайно между тридесетина правителства, сред които на САЩ и на държавите членки на ЕС. ,,Уикилийкс“ публикува редица глави от доста полемичните договори, които предизвикаха големи протести. Миналото лято и за първи път сайтът предложи да даде парично възнаграждение на източниците, които му предадат целия текст на ТПТИ.

9. 23 февруари 2016г. – Следенето от АНС на световните лидери

Нищо по-добро от това, за да се завърнеш на световната сцена. Последните години не бяха толкова наситени със скандали, но с тази афера Уикилийс отново се прочува. Откъси от поверителни доклади на Агенцията за национална сигурност (АНС) са публикувани и разкриват подслушването на телефоните на редица държавни глави. Това напомни за аферата ,,Сноудън“, когото,,Уикилийс“ подкрепя, въпреки че той не е сред членовете й.

10. 22 юли 2016г. – Разкриване на документи на щаба на Демократическата партия

Около 20 000 имейла на Демократическата партия бяха публикувани през юли два дни преди откриването на националното събрание на демократите. Изтичането на 19 252 имейла разкри възможна пристрастност на високопоставени представители на партията към Хилари Клинтън и най-вече срещу бившия й опонент Бърни Сандърс. Тези разкрития станаха причина за оставката на петима от тях, сред които и председателят на партията Деби Васерман Шулц.

Последно от СВЯТ