10-те най-известни масони в света

 

В различни времена посветени в масонството били много прочути писатели, политици, архитекти, философи

1. Джордж Вашингтон
Първият президент на САЩ и участник във Войната за независимост е роден на 22 февруари 1732 г. в щата Вирджиния. Става член на „Ложата на Фридрихсбург” през 1752 г. в родния си щат. Произведен в майстор през 1753 г. През 1788-1789 г. става член, учредител и първи почтен майстор на ложата „Александрия” №22 във Вирджиния. От 1805 г. тя започва да се нарича „Александрия-Вашингтон” №22 в чест на своя майстор; ложата съществува и днес.

2. Франсоа Волтер
Френският философ, просветител, поет, писател, публицист и историк се занимава и с правозащитна дейност. Той е роден на 21 ноември 1694 г. в Париж. Приятелски връзки с него имат „просветени” монарси като Екатерина Велика, Фридрих Втори, Густав III. Посвещава се в масонството на 84 години, един месец преди смъртта си. Иницииран е в ложата „Деветте Сестри” в Париж. В ложата го съпровожда Бенджамин Франклин, който по това време е американски посланик във Франция.

3. Йохан Волфганг Гьоте
Немският поет, писател, философ и учен е роден на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн. Посветен е в масонството през 1780 г. във ваймарската ложа „Амалия”; през 1782 г. е издигнат до степента майстор. Написва много стихотворения и масонски химни. Един от членовете на ложата пише, че и като възрастен Гьоте „оставал интелектуалният център на ложата „Амалия”. Неговите романи за Вилхелм Мейстер се смятат за едни от най-добрите образци на масонската литература от това време.

4. Волфганг Амадеус Моцарт
Великият австрийски композитор, диригент, органист и автор на повече от 600 творби е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург. На 14 декември 1784 г. във Виена става член на ложата „Към благото”. На 7 януари 1785 г. е посветен в ложата „Към истинското съгласие”, където скоро става майстор. След като по заповед на императора ложите се сливат, става член на ложата „Отново венчана надежда”. Някои от произведенията на Моцарт са пряко свързани с масонска тематика.

5. Симон Боливар
Ръководителят на войната за независимост на испанските колонии в Южна Америка и национален герой на Венецуела е роден на 24 юли 1783 г. в Каракас. Посветен в масонството през 1804 г. в Кадис, Испания. Боливар участва активно в масонския живот в Кадис, след това – в Париж, където е член на ложата „Свети Александър Шотландски”. Към края на 1806 г. получава висшата степен майстор. През 1812 г. в Барселона основава ложата „Защита на добродетелите” №1, а през 1824 – ложата „Ред и свобода” №2 в Перу.

6. Пьотр Чаадаев
Руският философ и публицист П. Чаадаев е роден на 7 юни 1794 г. в Москва. За своята критика на реалния живот в Русия е обявен от правителството за луд. Става масон през 1814 г. в Краков.В Петербург влиза в ложите „Обединени братя”, „Северни приятели” и „Астрея”. Стига до осмата степен от девет възможни. Напуска масонството през 1828 г., като обяснява постъпката си с неприемането на установената дисциплина.

7. Джузепе Гарибалди
Революционерът, освободителят на Италия, един от водачите на национално-освободителното движение в Италия, борецът за независимост в южноамериканските републики Джузепе Гарибалди е роден на 4 юли 1807 г. в Ница. В младостта си е карбонарий, член на тайната организация, свързана с масоните. Посветен в масонството през 1844 г. в Бразилия в ложата „Приют за доблест”, след това преминава в ложата „Приятели на Отечеството” в Уругвай. Намирайки се в изгнание в САЩ през 50-те години на 19 век, Гарибалди участва активно в работата на ложата „Томпкинс” №471. Под неговото влияние започва обединението на уставите в египетското направление в масонството.

8. Джозеф Ръдиярд Киплинг
Английският писател и поет Киплинг е роден на 30 декември 1865 г. в Бомбай. През 1907 г. става първият англичанин, получил Нобелова награда за литература. Става масон през 1886 г. Посвещават го в ложата „Надежда и настойчивост” №782 в Лахор, Индия. Няколко години е секретар на ложата и стига до степента майстор. По-късно в Англия става почетен член на „Авторската ложа” №3456 и ложата „Родина” №3861. През 1922 г. става един от основателите на ложата „Строители на градовете на тишината” №12 във Франция.

9. Мустафа Кемал Ататюрк
Първият президент на Турската република, основателят на съвременната турска държава, реформаторът Ататюрк е роден на 19 май 1881 г. в Солун. Точната му рождена дата е неизвестна. Той избира 19 май заради факта, че на този ден е началото на борбата за независимост на Турция. Посветен в масонската ложа „Истина” в Солун през 1907 г. През 1923-1938 г. е председател на „Великата ложа на Турция”, една от най-известните масонски ложи в света, основана след падането на Османската империя.

10. Артър Конан Дойл
Английският лекар, писател и създател на легендарните образи на Шерлок Холмс и д-р Уотсън е роден на 22 май 1859 г. в Единбург. Посветен в ложата „Феникс” №257, в Портсмут, Англия, през 1887 г. Той е прочут и като пропагандатор на стиритизма.

Издателство PACПPEP

ПО ТЕМАТА

Съществуват ли масони и кои са те ?

Произходът на Свободното зидарство

Масонството – сборище на старци ? Сред масоните хората имат различни възрасти – от 21 година и нагоре. Расисти или елитаристи са масоните ? Истини и неистини за масоните

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница