10 факта за Втората световна война

/

НА 2-РИ СЕПТЕМВРИ 1945 Г. НА БОРДА НА АМЕРИКАНСКИЯ КОРАБ „МИСУРИ“ Е ПОДПИСАНА БЕЗУСЛОВНАТА КАПИТУЛАЦИЯ НА ЯПОНИЯ ВЪВ ВОЙНАТА

Шест години и един ден продължи най-мащабната и кръвопролитна война в историята на човечеството

 

1. Бойните действия по времето на Втората световна война се водят в периода 1 септември 1939 г. – 2 септември 1945 г. Началото на войната е нападението на Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. Краят й е на 2-ри септември 1945 г. Подписването на безусловната капитулация на Япония на борда на американския кораб „Мисури“.

2. Продължила шест години и един ден, Втората световна война няма аналог в световната история по мащабите си. В нея участват 61 държави от 73 съществуващи в този момент на Земята. Във войната взема участие 80% от населението, бойните действия се водят на териториите на три континента и във водите на четири океана.

3. Шест държави са съюзници на нацисткия блок, но са участвали и в антихитлеристката коалиция – Италия, Румъния, България, Финланди и Ирак. Финландия се включва в списъка с държави, които се борят с нацизма, на 19 септември 1944 г- Тя влиза във войната на страната на Германия на 26 юни 1941 г., нападайки Съветския съюз.

4. Участието на Съветския съюз във войната се разделя на два периода. Това е Великата отечествена война – 22 юни 1941 г. – 9 май 1945 г. В съветската историография не е прието да се включват във Втората световна война: походът на съветската армия в Полша през 1939 г., съветско-финландската война – 1939-1940 г. и конфликтът в Халхин-Гол през 1939 г.

5. Последни във войната се включват САЩ, които обявяват война на Япония на 8 декември 1941 г., след като един ден преди това Япония атакува американската военноморска база Пърл Харбър. На 11 декември САЩ обявяват война на Германия и Италия.

6. Втората световна война е единственият въоръжен конфликт, в който е употребено атомно оръжие. На 6 август 1945 г. американската авиация хвърля атомна бомба над Хирошима, а на 9 август – над Нагасаки. Загиват от 90 до 166 хиляди души в Хирошима и от 60 до 80 хиляди – в Нагасаки.

7. Въпреки че Втората световна война отдавна е приключила, между Русия и Япония не е сключен мирен договор. Причината за това е спорът около четирите Курилски острова – Кнашир, Итуруп, Хибомаи и Шикотан. Формално и днес Русия и Япония са в състояние на война.

8. По времето на войната страните участнички мобилизират армии с численост над 110 милиона души, от които загиват 25 милиона. Историята сочи, че по времето на Втората световна война загиват 65 милиона души. Но точният им брой не е установен до днес. В Съветския съюз са разрушени 1710 града, над 70 хиляди села, 32 хиляди фабрики и заводи. Финансовите загуби по времето на войната с изчисляват от 1,5 до 4 трилиона долара. Материалните загуби достигат 60-70% от националния доход на воюващите държави.

9. Бойните действия по времето на войната се водят на пет театъра на военните действия: западноевропейския, източноевропейския, средиземноморския, африканския и тихоокеанския. Ключов е източноевропейският театър на бойните действия и конфликтът между Съветския съюз и Германия. По оценки на историци на Източния фронт въоръжените сили на Германия понасят 80-95% от загубите си във войната.

10. На базата на антихитлеристката коалиция, образувана по времето на Втората световна война, е създадена Организацията на обединените нации, чиято главна задача е предотвратяване на бъдещи войни. Изразът „обединени нации“ за пръв път е използван в Декларацията на Обединените нации, подписана на 1 януари 1942 г. Уставът на ООН е утвърден и подписан на конференцията в Сан Франциско на 26 юни 1945 г. от представители на 50 държави.

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница