10 факта за космическа станция “МИР“

Точно преди 30 години легендарната съветска станция е изведена в орбита.

1. Точно преди 30 години, на 20 февруари 1986 г., в орбита е изведен първият модул на знаменитата съветска станция „Мир“. Опитът от създаването му е използван за по-нататъшното развитие на МКС, а унищожаването му породи слухове за наличието на загадъчна космическа бактерия на борда му. С какво още е известна станция „Мир“ – ще разберете от нашата подборка на фактите.

2. За построяването на „Мир“ са използвани усилията на 280 предприятия в СССР. За да бъде завършена, обаче се налага намесата на висши партийни чиновници: през 1984 г. всички ресурси в страната са насочени към програмата за създаване на съветския космически кораб „Буран“ – аналог на американската совалка и работата по станцията е замразена.

3. „Мир“ е първата международна станция и символ на дружбата между космонавти от различни страни. На нея са пребивавали екипажи от САЩ, Япония, Великобритания, Франция, България и много други страни. Първият чуждестранен гост на „Мир“ през 1987 г. е сириецът Мухамед Фарис.

4. На орбиталната станция „Мир“ са осъществени над 23 хиляди научни експеримента. В резултат, е създаден уникален уред, с който могат да се предсказват земетресения. Тестват се и най-различни нови метали и сплави в условията на микрогравитация.

5. Космонавтите на „Мир“ са извършили над 78 излизания в открития космос с обща продължителност 359 часа 12 минути. Според слуховете първата станция „Мир“ е потопена в Тихия океан на 23 март 2001 г. заради загадъчна космическа бактерия, внесена на борда при някое от излизанията.

6. Рекордът за най-продължителен човешки престой на „Мир“, със смяна на екипажите, разбира се, е 3642 дни, от 5 септември 1989 г. до 26 август 1999 г.

7. При орбиталното извеждане на станцията през 1986 г. тя се състои само от един базов модул. По-късно към него се присъединяват още няколко – жилищни помещения, лаборатории и модул за скачване с американските совалки. Така за първи път е въведен модулният принцип при изграждането на орбиталния комплекс, който се използва и досега за развитието на МКС.

8. Тук се провеждат първите изследвания, свързани с поведението на човека в условията на продължителна безтегловност. На „Мир“ се изучава реакцията на човешкия организъм и на психиката с оглед бъдещи полети на други планети.

9. Радиационните изследвания на станция „Мир“ позволяват точното прогнозиране на динамичните изменения в радиационния фон. Това позволява да се определят с точност годините на най-голяма радиационна опасност за бъдещите космически полети.

10. Първоначално „Мир“ е проектирана за 5-годишна експлоатация, но поради съкращаване на финансирането животът на станцията е удължен с три години.

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА

Атлантида (ВТОРА ЧАСТ)

ПЪРВА ЧАСТ С ПРЕДИСЛОВИЕ ВИЖТЕ ТУК 👇 Атлантида (ПЪРВА ЧАСТ) Атлантида (ВТОРА ЧАСТ) От Крис Томас

«Какво се случва?» ДОКЛАДЪТ UAP | Пентагонът ще отвори официален офис за изследване на НЛО (доклади). След доклад от юни, в който правителството на САЩ призна, че не може да обясни повечето неидентифицирани въздушни явления, Министерството на отбраната заяви, че ще увеличи усилията си, създавайки официален офис за изучаване на подобни събития. В памет на Проф. Лъчезар Филипов (ОСМА ЧАСТ-ВИДЕО)

  ВИДЕО   СПОДЕЛЕТЕ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times