100 години от българско военно чудо: Дойранската епопея!

В 1936 г. в Лондон се организира честване за края на войната. От българска страна делегацията ръководи ген. Владимир Вазов. Когато слиза от влака на гара Виктория, на перона е подреден блок на английската армия, а командващият церемонията дава заповед:

„Сведете знамената! Преминава победителят при Дойран!”

В българската история Дойранска епопея се наричат петте отбранителни битки, които Българската армия води срещу настъпващите части на Антантата на Южния фронт по времето на Първата световна война.
Силна отбранителна позиция на Българската армия
През 1915 г. българското настъпление е спряно по заповед на германското командване на сръбско-гръцката граница. Тогава нашата армия е принудена да мине към отбрана и създава силна отбранителна позиция на Дойран.

Сраженията през 1916 г.
През август 1916 г. три френски дивизии и една английска, с личен състав 45 хиляди души и 400 оръдия предприемат настъпление срещу българската Дойранска позиция, която отбраняват части на Втора пехотна тракийска дивизия. Настъплението започва на 9 август с артилерийски огън срещи позициите на 27-и Чепински и Девети пехотен Пловдивски полк. Следват четири атаки – на 10, 15, 16 и 18 август. Те са отблъснати от Втора дивизия, която е подкрепена от части на Девета пехотна Плевенска дивизия. Съглашенските войски са принудени да отстъпят към изходните си позиции, със загинали над три хиляди души; чепинци губят над 1000 воини, а пловдивчани – 250.

Сраженията през 1917 г.
През 1917 г. Втора пехотна дивизия е заменена от Девета пехотна дивизия, командвана от полковник Владимир Вазов, която записва една от най-блестящите страници в българската история. Владимир Вазов е брат на големия писател Иван Вазов, на генерал Георги Вазов и на политика Борис Вазов.
На 9 и 10 февруари 1917 г. съглашенските войски атакуват позициите на 33-ти Свищовски и 34-ти Троянски полк, на височината Борис. Троянци отблъскват противника. Настъплението е подновено на 21 февруари, но е отблъснато от дивизионната артилерия. Последват нови атаки срещу българската Дойранска позиция на 24 срещу 25 април и на 8 май. Всичките са отблъснати от 9-а Плевенска дивизия, но с цената на гибелта на 2 хиляди души, 900 от които умират от болести и рани. Съглашенската армия губи 12 хиляди убити, ранени и пленени.
Полковник Вазов е произведен в чин генерал-майор.

Сраженията през 1918 г.
На 16 септември частите на Антантата започват ново масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Защитава я 9-а Плевенска дивизия, в състав от 58-и, 17-и, 33-ти и 57-и пехотен полк, както и от 34-ти полк в дивизионен резерв и четвърти полк в армейски резерв – общо около 30 хиляди души. Срещу тях са хвърлени 4 английски и две гръцки дивизии, със състав от над 75 хиляди души. Командва ги генерал Джордж Милн. Два дни се водят ожесточени боеве. Съглашенците губят около 12 хиляди убити и ранени и 547 пленени; българите имат над 1700 убити и 1000 ранени. Цели английски полкове намират смъртта си в подножието на върховете Дуб и Кала тепе. Но в същото време е извършен пробивът при Добро поле – на 15 септември, на платото Добро поле в Македония започва битката между български части и сръбско-френски формирования. Битката завършва с поражение за България и пробив на фронта. Командващият 9-а дивизия генерал-майор Вазов получава заповед за отстъпление.
Но победата на българската армия на Дойран е използвана, за да може водената от Андрей Ляпчев делегация на преговорите за примирие в Солун да издейства страната да не бъде окупирана от армии на балкански държави.
По-късно генерал Вазов пише: „Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете… Това не бяха наемници сенегалци или араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж.“
Лойд Джордж, английският премиер, пише: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран…“

Издaтeлcтвo PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

Някога чували ли сте по-логични и систематизирани аргументи: д-р Тодоров срещу българския министър на здравепогазването (ВИДЕО) Поздравления за д-р Пламен Пасков, разобличил мафията в центъра на тяхната бърлога (ВИДЕО) Костадин Костадинов: Показахме, че ние българите сме достоен народ

Тези видеа трябва да се преведе на английски, френски и немски и излъчат по цял свят. Малко

Ивановден е!

Честит Ивановден! Честит празник на всички именици! Ивановците в България са над 300 хиляди! Да са

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times