14 предмета, които трябва незабавно да изхвърлим

За да бъдем здрави, не е достатъчно живеем здравословно. Вкъщи имаме много вещи, които незабелязано тровят живота ни. Затова трябва незабавно да ги изхвърлим. Трудно можем да си представим колко вредни предмети и храни има в нашите шкафове и хладилници. Ние си мислим, че като ги съхраняваме, ние икономисваме средства, но всъщност те ни вредят.

1. Пластмасови кутии за храна. Първо, ги оглеждаме и ако на тях открием следните надписи «7», «PC», «ПК», A (BPA), S (BPS), веднага трябва да ги изхвърлим. Тези кутии отдавна са морално остарели.

2. Ароматизатори на въздуха. Те са пълни с химия и дори с вещества, които могат да увредят репродуктивната система на човека.

3. Антибактериален сапун. Той е голям маркетингов трик; на практика между антибактериалния и обикновения сапун няма разлика, но антибактериалният има куп странични ефекти. Основният компонент на този вид сапун е триклозанът, който влияе негативно върху хормоналния фон на животни. Засега не е потвърдено отрицателното му влияние върху хора.

4. Четки за зъби. Веднъж на два месеца четката за зъби трябва да се сменя; максималният срок на службата им е три месеца.

5. Мебели и други предмети, които ни дразнят. Важно е не само физическото, но и психическото ни здраве. Ако нещо не ни харесва, по-добре е да го изхвърлим: старо шкафче за обувки, остарели мебели, съдове и пр.

6. Остатъци от храна. Кризата ни кара да икономисваме и от храна; ако имаме в хладилника животински продукти, трайността им е три дни. В това време те трябва да бъдат изядени, да се замразят или да се изхвърлят. Някои бактерии се размножават дори при ниски температури.

7. Туш за мигли. Течната среда – тушът, е развъдник на бактерии. Срокът му за годност е 2-3 месеца. За да защитим очите си от прах и микроби, трябва да изхвърлим туша за мигли.

8. Контактни лещи. В тях също може да има микроби, които предизвикват конюнктивит, възпаления, дискомфорт и дори язва на роговицата. Затова изхвърляйте лещата навреме.

9. Опаковки със стари подправки. Ако имате кутии с подправки, които рядко отваряте, можете да смените съдържанието им. Старите подправки нямат нито вкус, нито аромат. Изхвърляйте ги и купувайте нови в малки количества.

10. Миналогодишният слънцезащитен крем. Изхвърлете го веднага, защото той няма да ви спаси нито от слънчеви изгаряния. С времето веществата, които защитават кожата от вредното влияние на ултравиолета, и се разрушават.

11. Гланц за устни. Той става бързо развъдник на бактерии. Ако гланцът е на повече от шест месеца, трябва незабавно да се изхвърли.

12. Филтри в климатиците. Дори веднъж да сме включили климатика вкъщи или в офиса, трябва да се сменят филтрите им, защото прахта, мръсотията и плесените се разлитат в помещенията. Прочетете инструкцията на климатика и си дайте сметка колко често да се мият или подновяват филтрите му.

13. Старият сутиен. Ако чашките са отпуснати и презрамките са разширени, това означава, че този сутиен не може да поддържа гърдите ви и не ги спасява от деформацията.

14. Гъби за миене на съдове. Те много бързо се пълнят с микроби, включително и със салмонела, които се чувстват комфортно в среда от остатъци от храна и вода. Затова трябва навреме да се изхвърлят.

Издателство РАСПЕР

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница