19 блокчейн предсказания за 2019

От парният двигател до интегралната схема, иновацията кара хората да мислят и действат за бъдещето.

Станахме свидетели на три индустриални революции, в които фермите се превърнаха във фабрики, стоманата в небостъргачи, а компютърните мрежи в един свързан свят.

Първата индустриална революция бе тази на парата, въглищата и водата. От това се стига до създаването на парния двигател, който помогна направата на машини, с които се създаваха много продукти, като текстила.

Втората такава дойде с електричеството, което позволи масовото производство. Третата и последната до този момент индустриална революция започна през 50-те години на миналия век. Става въпрос за компютрите. Тези машини и дигиталните системи произведоха нови начини за обработка и споделяне на информация.

Но с всяка нова революция се създава ново богатство, което се разпределя между все по-малко хора.

Както Клаус Шваб, основател на Световния Икономически Форум, обяснява:

Най-големите бенефициенти на иновациите са доставчиците на интелектуален и физически капитал – новатори, акционери и инвеститори – което обяснява нарастващата разлика в богатството между зависимите от капитала и труда.

За първи път в историята на човечеството изградихме технология, способна да обърне тази централизация. Тъй като блокчейн дигитализира световните активи, автоматизира световните споразумения и дава възможност за самостоятелна цифрова идентичност за всеки човек, място, субект и машина, всички ние ще имаме какво да спечелим.

След като интернет трансформира и компрометира начина, по който обществото комуникира, блокчейн ще трансформира и компрометира начина, по който обществото се съгласява, има доверие и прави транзакции.

Появата на блокчейн се осъществява, докато подобни преобразуващи процеси в технологиите, икономиката и геополитиката се привеждат в съответствие с това, което е известно като „Четвъртата индустриална революция“.

Ето и 19 прогнози на Андрю Кийс от Consensys за това, което според него следва да се случи:

1) В началото на 2019 година, Четвъртата индустриална революция ще се движи експоненциално по-бързо от предшестващите революции

Тази година, четвъртата индустриална революция ще се възпламени, тъй като нововъзникналите думи изкуствен интелект, роботиката, интернет на неща, квантовите изчисления и биотехнологиите действат от доказателства за концепция в производството. Всички гореспоменати технологии ще бъдат разгърнати върху субстрати на блокчейн. Тази революция ще бъде белязана от по-нататъшното вграждане на технологиите в ежедневния живот в невидими, но мощни начини и премахване на борсите.

Съзнавайки това, предприятията от WalMart до Fidelity ще пуснат блокчейн системи на живо, освобождавайки потоп от мрежови ефекти. Amazon, Facebook, VC, индустриалните производители и т.н. са започнали да действат по въпроса. Тази конкретна революция ще премине светкавично бързо, в процент от времето на предишните революции. Но този път, всеки участник, а не просто милиардерите, трябва да има дял oт цялата полза.

Децентрализацията ще бъде необходимо развитие за четвъртата индустриална революция.

2) Краят на токен треската ще доведе до по-високо качество на самите монети

От 1996 до 2006 година, над 85% от дотком компаниите видяха, че пазарната им капитализация достига $0. Все пак, ние станахме свидетели на раждането на интернет и процъфтяваща дигитална икономика, която движи глобалния пазар днес.

Дванадесет години след раждането на Интернет през 1996, Apple пусна първото си приложение в App Store през юли 2008 година:

Тази илюстрация показва колко време бе необходимо на Web 2.0 за постигане на масово приемане. Пускането на токени и ICO от 2018 година бяха ползотворни експерименти за набирането на средства и токеномиката, но това бяха случаи на ранна употреба.

През 2019 ще станем свидетели на по-сложна икономика на токена, с по-изчерпателна бизнес логика, вградена в самата монета, което ще доведе до по-голяма функционалност. Случаите на използване на блокчейн и токен икономиките, които работят извън примитивния случай на криптовалутите използвани за плащания, ще бъдат “освободени” и ще се разширяват по начини, които обществото все още не може да си представи.

Помислете за трудови договори, които се изплащат на минута, ваучери за храна, които програмно забраняват закупуването на захар или кофеин, токенизиран електрон, който може да бъде споделен между съседи от соларен панел… в момента само драскаме по повърхността.

3) Волатилността на наследените пазари ще мигрира инвеститорите към дигиталните активи

В тези времена на несигурност, дефицитните стоки често се възприемат като безопасно място. Това е една от причините основателят на Bridgewater, Рей Далио, да структурира своя знаменит фонд „All Weather“, за да държи 7.5% злато и 7.5% смесица от други стоки, за да претърпи периоди на повишена волатилност и да се хеджира срещу циклични рискове в акции или облигации.

Между повишенията на лихвените проценти на централната банка, обърната крива на доходност, постовете в Twitter от президента на САЩ за търговска война с Китай и опасения, че десетгодишният цикъл на растеж, който последва Великата рецесия, най-накрая може да се забави, 2018 година не беше сигурна.

До 18 ноември, 90% от 70-те класа активи, проследявани от Deutsche Bank, отчетоха отрицателна обща доходност за годината, според The Wall Street Journal. Това е в сравнение с едва 1% от класовете активи, които дават отрицателна възвръщаемост през 2017 година. В световен мащаб, индексите на фондовия пазар затвориха годината с най-лошите си годишни резултати от финансовата криза насам.

По време на този затягащ цикъл, в който мнозина се страхуват от предстояща рецесия в САЩ, се очаква интересът да нарасне в дигитално дефицитните крипто стоки. Може да се приеме, че в глобално безрисково състояние, инвеститорите биха могли също да изкарат дигиталните си активи поради тяхната нестабилност.

4) Съветът на баща Ви за бъдещата Ви кариера вече няма да се прилага

„В информационната епоха, „работата” ще бъде задача, а не позиция, която да „имаме”, пише Джеймс Дейл Дейвидсън в The Sovereign Individual през 1997 година. Тъй като тази реалност се приближава все по-бързо, блокчейн ще бъде основно средство на прехода.

Нелепата „споделена икономика“ на Uber, Airbnb и много други, дава представа за това какво може да бъде бъдещето, но тези “посредници” си отделят огромен дял приходи за осигуряване на минимално доказване на идентичност, репутация, плащане и GPS координатни слоеве.

Следващото поколение приложения ще предостави подобен потребителски опит, но ще децентрализира собствения капитал. Стойността ще тече от посредниците към контрагентите на транзакцията. Първата вълна е вече на Етериум. Над 1000 артиста са публикували музиката си в Ujo, намалявайки зависимостта им от звукозаписни компании и платформи за стрийминг.

Gitcoin, платформа за монетизиране на софтуера с отворен код, включва 17,416 разработчици и осигури 2690 пълни транзакции до 763 уникални програмисти от пускането му през ноември 2017 година. Блокчейн ще окаже пряко въздействие върху „бъдещето на работата“ – не само какви работни места са налични, но и как ще се обменя ценността чрез децентрализирана peer-to-peer работна сила.

5) Институционалното стадо пристига бавно, но сигурно

До края на 2019 гoдина, всички аспекти на институционалните пазари на капитали ще бъдат достъпни за блокчейн дигитални активи. Това включва търговия, застраховане, регистрирани борси, уреждане в реално време на USD-криптo и подходящи инвестиционни инструменти. Това е бавен процес. При тези институции, промените са методични, а не очаквания за незабавно удовлетворение на крипто общността.

Някои акценти:

След доставянето на няколко решения за попечителство от фирми, специализирани в блокчейн, традиционните участници като Fidelity Digital Assets, Nomura, Northern Trust и други, ще определят инфраструктура за фондове, инвестирайки в много класове активи и инструменти.

Застрахователите започнаха да осигуряват покритие на средствата и като кредитно подобрение за попечителите, специфични за блокчейн, чрез Lloyd’s of London. Сумите за покритие ще се увеличават и може да видим застрахователни продукти до края на годината.

Все още има нужда от силно регулиран пазар, който ще бъде запълнен с извънборсови платформи. ErisX, лансиран от Дон Уилсън от DRW, ще допълни още един институционален обмен на активи през Q2.

Има няколко фирми, които се стремят да се разширят от фючърсните договори, уредени в брой, до физически изпълнен договор. С по-добри решения за попечителство, тези договори ще излязат на пазара.

Една от тях е ICE, майката на Нюйоркската фондова борса, която планира да търгува първите си физически доставени фючърсни договори за активите си в координация с Bakkt, техния цифров обмен на активи, този месец. Да приемем, че повече борси следват както с ETH, така и с BTC. Тези договори за деривати ще предоставят криви за ценообразуване в бъдеще, които са необходими за генерирането и развитието на фондовете, търгувани на базата на дигиталните активи.

На пазара се появиха огромни количества конюнктури, но някои от тях носят регулаторен риск за институциите. Решение, при което финансовите регулатори все още могат да проследяват факта, че AML е от съществено значение за участието на институциите.

Дните на HODL и определянето му като инвестиционната стратегия се преброени. Както институционалната инфраструктура става по-професионална, така и калибъра на инвестиционните средства. Фирми като DARMA Capital използват тези възможности, като комбинират експертния опит с професионалното управление на пазарния риск и многото рискове на дигиталните активи. Правилното управление на риска ще постави основата за повече институции да могат да участват в този клас активи.

6) dApp ще причинят наслагване на “Лего ефекта”

Благодарение на упоритата работа на BUIDLers – разработчици, продуктови мениджъри, професионалисти в областта на сигурността и предприемачи – заедно със съзряването на основни компоненти и стандарти, ландшафтът на развитието вече е пълен с елементи, които могат да бъдат съставени в мощно децентрализирано приложение по начин, който преди това не е бил възможен.

Тези елементи включват браузъри, токени, портфейли, суап протоколи и обмен, информационни канали, пазари, протоколи на интернет на нещата, регистри, услуги за имена, правно и автоматично изпълняеми споразумения, които функционират взаимно зад кулисите на потребителския опит. Ще видим, че тази синергия се проявява в редица новаторски dApps през 2019 година.

Освен това през 2019 ще започнем да виждаме, че различни проекти започват да се събират заедно, създавайки напълно интегрирани стакове за индустриалните вертикали, изградени на Етериум.

7) Еволюцията на ConsenSys 2.0 ще продължaва да изумява хората

В началото, ConsenSys 1.0 създава софтуер без инструменти за разработчици на платформа, която още не е пусната в екосистема и не съществува. Така го построихме. През последните 4 години обучихме стотици хиляди инженери, които просвещават милиони за децентрализацията, а нашата разпределена инфраструктура обработва милиарди заявки на ден.

Наскоро Джо Любин написа на цялата си компания от +1100 души, писмо за еволюцията от ConsenSys 1.0 до ConsenSys 2.0. Може да се каже, че неговата метафора е уместна: “Причудливата гледна точка е, че в ConsenSys 1.0 ние изградихме лабораторна апаратура, за да демонстрираме съществуването на луната, използвайки различни демонстрации, математика и творчески-философски аргументи.

Сега, ние се нуждаем от мощна, рационализирана ракета, за да стигнем до там, тъй като действителното доказателство, в крайна сметка, е в кацането. Дори в лицето на огромните изблици през годините, нашата екосистема запазва своите забележителности напред и нагоре, до Луната. ”

ConsenSys 2.0 сигнализира за следващата фаза на Web3. Взимаме всичко, което сме научили, инструментите и инфраструктурата, които сме изградили и глобалната общност, която сме обединили, и ги фокусираме върху постигането на резултати. Това ще съвпадне с подобно развитие в по-големите Етериум и блокчейн екосистеми до края на 2019 – един Web3-съвместим свят ще бъде достъпен за хората.

8) Блокчейн ще възпламени експлозивна ефективност в глобалното банкиране

Глобалните финанси работят много по-неефективно, отколкото биха си представили повечето хора. Все още има огромна хартиена пътека и дигиталните инструменти, които съществуват, предлагат лошо потребителско преживяване.

Производствените блокчейн реализации като komgo, изградени от ConsenSys и работещи на Kaleido, се развиват бързо, за да добавят безпроблемно потребителско изживяване. Миналата година, komgo свърза 19 заинтересовани страни – включително ABN AMRO, BNP Paribas, Citi, Crédit Agricole Group, Gunvor, ING, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Rabobank, Shell, SGS и Société Génerale – през координирана мрежа за търговско финансиране.

Тази година банките и институциите ще увеличат приемането на блокчейн като намалят времето за забавяне на сетълмента, подобрят управлението на данните, разхлабят работните потоци, зависими от хартия, оптимизират процеса на KYC и премахнат човешките грешки. Блокчейн ще се насочи към намаляване на опасността от контрагенти и измами, позволявайки на компаниите активно да управляват риска.

9) Blockchain UX / UI е липсващата връзка

Въпреки че толкова много разработки в екосистемата на Етериум през 2018 година се фокусираха върху скрити елементи, преди всичко аудиториите се свързват с dApps чрез потребителското изживяване . С няколко бележити изключения, дизайнът в блокчейн изостава от възвишените стремежи на своя протокол. Но това ще се промени.

Следвайки водещата роля на Rimble – инструменти с отворен код с красиво проектирани, съвместими с блокчейн елементи – стандартите за дизайн на децентрализираните приложения ще бъдат завишени през 2019 година. С по-добър дизайн и по-безпроблемна интеграция, следващото поколение dApps или ще бъдат изцяло създадени за потребителското изживяване, или ще бъдат изоставени като проекти. Децентрализираните приложения ще настигнат Coinbase – който е предоставя първото не-ужасно потребителско изживяване досега в блокчейн – и блокчейн UX ще “узрее” бързо през 2019 година.

10) “Доказателство за Локация” (PoL) на FOAM ще започне да се конкурира с GPS

Глобалната система за позициониране – (Global Positioning System) или GPS – е услуга, която се приема за даденост от повечето, въпреки че е повсеместна във всичко – от Google Maps до военни операции. Като централизиран инструмент за наблюдение, притежаван от правителството на САЩ, устройството на GPS е изпълнено с проблеми, много от които могат да бъдат решени с блокчейн.

Peer-to-peer, частна, децентрализирана, устойчива на цензура и ориентирана към консенсус, технологии, които са базирани на PoL, като FOAM, представляват впечатляващо предизвикателство към GPSстандарта. Вече активен на Етериум, протоколът “Доказателство за Локация” на FOAM използва peer-to-peer мрежата и модела за стакинг на токени, за да създаде карта на света на живо, която може да бъде използвана за проследяване на всичко – от елементи по веригата за доставки до автономни превозни средства.

11) Ще започнат регулации по целия свят

Блокчейн не може да достигне пълния си потенциал, докато не можем систематично да предотвратим измами и да защитим потребителите и инвеститорите в криптосферата – същите проблеми, върху които са фокусирани регулаторите и законодателите.

Brooklyn Project е общност от 1500 адвокати, регулаторни органи и участници в индустрията, които активно си сътрудничат с документи, създадени от общността, като „Рамката на потребителските токени“ и пое водещата роля в взаимодействието с правителствени органи в САЩ и Европа.

Взаймодействието на Brooklyn Project с регулаторни органи като Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) доведе до голям брой окуражаващи развития и признания в САЩ, докато страните по света признават, че крипто активи като общи плащания и потребителски функционални (ютилити) токени не са задължително „ценни книжа“ или “финансови инструменти”.

През 2019 г. ще се забелязват значителни движения по отношение на законите за блокчейн и криптовалути.

12) Децентрализираното финансиране вече работи на Етериум и през 2019 г. ще видим 10x увеличение на потребителите

Вместо да се вземе огромен двуцифрен лихвен заем от хедж фондове, които не разбират, че обезпечението на криптовалутите е също толкова добро, колкото и за всеки друг клас активи, човек може да получи заем по-малко от 0,5% годишно на Maker DAO в днешни дни.

Пазарният протокол създава възможността да търгува с КОЯТО И ДА Е дериватна връзка, използвайки Етериум, като например цената на акциите на Apple, петрола или S&P 500.

DX Exchange използва протокола за обмен на финансови данни на Nasdaq (FIX), който позволява на потребителите да заменят акциите си в топ глобалните компании, включително Amazon, Baidu, Apple, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Netflix, Nvidia и Tesla.

Проекти, вариращи от Coven Network до Token Foundry, отварят врати, през които до преди само фирми за рисков капитал са можели да минат, а по-нататъшното развитие на токенизираните ценни книжа ще “доотвори вратата” за нормалните инвеститори по целия свят, за да се включат в изграждането на стойност и богатство. Блокчейн ще продължи да премахва бариерите за навлизане както в работната заетост, така и в инвестициите.

13) Блокчейн ще създаде съществено социално въздействие, в добри и лоши отношения

През 2019 година, ще се разчита на блокчейн в моменти на голяма промяна и криза в далечните краища на земното кълбо. Развитие, базирано на тази технология и социални, добри инициативи като Project i2i, които си партнираха с Union Bank, за да стимулират финансовото приобщаване в селските райони на Филипините, или Фондация Radiant Earth, която изгради POC на Kaleido, за да осигури прозрачни, проверими и отворени набори от данни за сътрудничество на НПО агенции в кризисни региони, ще ръководят промяната.

Използването на блокчейн и криптовалути от правителствата и техните противници, в моменти на социално-икономически промени също ще се увеличи. Това вече се случва очевидно в места като Венецуела и Камерун и въпреки че в повечето случаи има доста несъгласия и несъответствия, много от развиващите се страни ще експериментират с дигитални активи за борба с хиперинфлацията. Докато това се развива, ключът е да се помни, че споделяме императив да се уверим, че блокчейн и цифровите валути се използват като сила на децентрализация, а не обратното.

14) Блокчейн проследяванете стигна от това да бъде хубаво, до това да има нужда от него

Бдителните купувачи ще изискват прозрачност по отношение на това откъде идват техните храни, дрехи и продукти. Днес процесът на веригата за доставки е непрозрачен и често бавен: През 2018 гoдина, американската администрация по храните и лекарствата регистрира десетки изтегления на храни, потенциално заразени със Салмонела, Листерия, E. Коли и дори в някои присъстват стъклени частици. Производителите на дребно и луксозните модни марки използват принудителен труд за производство на тениски и дънки, които всички купуваме и често се ангажират с екологични практики.

Атестациите, проследявани от блокчейн за произхода и разпространението на даден продукт – като платформата TrArr на производителя на диаманти DeBeers или на Luxarity на Lane Crawford – ще станат индустриален стандарт за търговските марки. Платформи като Viant са начело на тази технология и позволяват на потребителите да знаят точно какво купуват. Дори гигантите на дребно като Walmart предприемат големи крачки към укрепване на веригите за доставки с проследяване, на базата на блокчейн.

15) Облакът за съхранение на данни ще се децентрализира за борба с нарастващите хакове и цензура

Мнозина ще си спомнят 2018 като година на нарушения на данните, с инциденти като провала на Cambridge Analytica във Facebook, изтичането на информация от 500 милиона гости на Marriott и разкриването на кредит от Equifax за $400 милиона. Хората обръщат внимание на проблемите, свързани с централното съхранение на техните лични данни и с право.

Децентрализираното съхранение, както е видно от проекти като Interplanetary File System, Filecoin, Storj и Maidsafe, представя най-добрия възможен начин да се избегнат капаните на централизираните силози за данни, без да се жертват все по-важни ценности като неприкосновеността на личния живот на потребителя, достъп до информация и сигурност.

Още хакове на централизирани сървъри са на път. Тъй като този проблем се превръща в епидемия с много реални последици за обикновените хора, потребителите и компаниите ще търсят отговора при блокчейн и разпределеното съхранение. Тъй като проекти като IPFS узряват, децентрализираното съхранение в облака ще се превърне в гръбнак на Web3 опита.

16) Непроменяемите токени ще станат креативни

Възходът на интернет създаде различни резултати за артистите. Социалните медии ги упълномощиха да общуват с последователите си и да се промотират директно, по лесен начин. Въпреки това, възможността да се копират музикални, печатни или дигитални творби възпрепятстват способността им да изкарват прехраната си.

С Етериум и интелигентните договори сега е възможно да се издават уникални, доказуеми, дигитални токени, които лесно да продават и проследяват собствеността на ограничени издания и редки произведения на изкуството.

SuperRare, създава система за възнаграждения, за която един художник може само да мечтае: няма комисиона за първични продажби и 3% комисиона за вторични продажби. Художникът получава и 10% комисиона от вторични продажби, като осигурява пасивни приходи от произведения на изкуството, ако продължава да търгува на вторичния пазар.

Представете си създаването на произведение на изкуството и всеки път, когато се продава от един човек на друг, автоматично получавате комисионна от 10% завинаги. Това е силата на интелигентните договори, които са вградени в обозначен актив.

17) Тъй като Web3 се оформя, потребителите ще си върнат идентичността от Facebook и Google

Благодарение на технологии като uPort, Metamask и Opera, потребителите ще поемат по-голям контрол върху собствените си дигитални идентичности – централен аспект на това, което наричаме Web 3.0. Ето как ще работи новата мрежа: Вместо да влезете в приложение като Google Chrome, Safari или Facebook, потребителите ще влязат в личен, криптографски заверен браузър, който те сами притежават.

“Tim Browser”, “Anne Browser”, или “Sue Browser”, ще бъдат софтуер с отворен код, одитиран от участниците в мрежата и активиран от някакъв вид биометрично потвърждение, независимо дали е отпечатан с палец или сканиране на ириса. Самостоятелната идентичност ще бъде имплементирана в нашите браузъри. Потребителите ще имат еквивалент на дигитален паспорт, който може да изгради репутация в Web3 и да взаимодейства с икономиките, без да жертва поверителността, стойността или сигурността.

18) Нарастващата геополитическа нестабилност ще повиши нуждата от децентрализирана инфраструктура

Нарастващото политическо напрежение по целия свят – от бунтовете в Париж, до борбата с Брекзит, до бурните избори в Бразилия и закриването на собственото правителство на САЩ – ще продължи да създава нестабилност и несигурност. Тъй като доверието в сигурността на суверенните сили продължава да се поставя под въпрос, технология, която не зависи от силата на националните държави или техните променливи лидери, ще стане по-привлекателна.

Днес хората по целия свят са изправени пред големи институционализирани и системни бариери пред свободата чрез цензура, изключване от финансовата система и липса на икономически възможности. Над 1,7 милиарда възрастни остават в положение, без достъп до банк. До 50% от населението на света живее при авторитарен режим. През 2019 година, децентрализираните технологии ще обхванат умовете по целия свят, не като спекулативен начин бързо да се забогатее, но като решение за всички хора, независимо от гражданството, да извършват сделки, да изразяват идеи и да просперират.

19) Web 3.0 изграждането започна

Да се използва проста аналогия, 2019 в годините на блокчейн, е само еквивалент на 1995, ако интернет производството започва през 1996. Все още има много време. Както при много технологични промени, има шанс да се образуват мехурчета. Важно е да се отбележат различните видове мехурчета: някои – като срива на жилищата през 2008 – оставят задлъжнялостта и отпадъците, докато други (като дотком балона) създадоха основополагаща инфраструктура и изкристализираха ключови организации, които продължиха да се развиват. Вследствие на ирационалното изобилие на крипто пазарите през 2017 и последвалия спад през 2018, инфраструктурата, необходима за Web 3.0 се материализира и ще бъде гръбнакът на следващата вълна на развитие и успех.

Реални приложения:

Infura осигурява скалируема блокчейн инфраструктура в размер на 10+ милиарда заявки на ден, 2.5 петабайта данни, предавани на месец, и услуга за 50,000+ разработчици и dApps.

Етериум разширението на браузър, Metamask, печели над 1 милион сваляния, свързвайки много потребители с децентрализираната мрежа за първи път.

PegaSys превръща Етериум за предприятията в реалност и стартира клиентски софтуер, базиран на Java, с отворен код и готов за корпоративно управление, за да поддържа и разширява мрежата на Виталик Бутерин.

Alethio осветява Етериум с аналитични данни в реално време.

Партньорството на Kaleido с Amazon Web Services отвори световен пазар за блокчейн-като-услуга.

Гама от инструменти на Truffle за разработчици е изтеглена над 1 милион пъти … най-много в света за пространството за създаване на интелигентни договори.

Все пак живеем във време, което е прекрасно и в същия момент ужасно, но ние започваме 2019 с разцъфтяваща глобална общност от посветени BUIDLers, стабилна инфраструктура за развитие и бърз път към успеха и приемането. Светът е включен към това, което блокчейнът може да направи, но тепърва започваме. Децентрализираните мрежи ще свържат точките на Четвъртата индустриална революция, а 2019 ще бъде запомнена като началото на тази нова ера.

Cryptodnes.bg

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница