20 г. Путин убеждава Европа: „Приятели мои, дайте да направим така, че да не умрете. Не искам да получа вонящ труп в ръцете си.“ (ИНТЕРВЮ)

2-ро интервю на Авантюриста – Михаил Муравьов

1-та част е тук: На Путин му трябва цяла Европа!

Текстът тук е от следното видео:

Сергей: Добър ден, скъпи зрители! Днес имаме интервю с една легендарна личност – Михаил Муравьов, известен в интернет като Авантюристът.

Освен това най-интересното е, че Михаил изчезна от около 2010 г. и повече от 12 години просто не се появи в журналистиката, практически нямаше информация в информационното поле. И сега, след началото на военната операция в Украйна, написа статия:

Край на 1000 годишния Drang nach Osten

Статията събра 664 000 четения, което е много голяма цифра за печатен материал, така че записах видео с плюс още 740 000 гледания. Вече има и директни репости на тази статия в интернет.

Сергей: Като цяло, как виждате тази ситуация сега? Трябва ли да си купим место на гробището, да се запасим с храна, да купим автомат Калашников? Какво трябва да правят хората?

Михаил: Вече преминавате към стила на американската журналистика. Такава: „Аааа!“

01:00

Тези кризисни, преходни процеси, които се предполагаха за през 2006 г., през 2007 г., през 2008 г., всъщност най-накрая пробиха. Да, случиха се с известно изместване на прогнозните дати. Да, пробиха, което за мен още тогава беше очевидно, че ще стане. През цялото време жена ми ме питаше веднъж на шест месеца: „Ще поживеем ли още?“. Казвам: „За сега не знам. Може би още 3 месеца, може би още 3 години.”

За болшинството хора, за подавляващото болшинство от хората, това беше голяма изненада. Защото не всеки, всъщност, следи темата за кризата, както е с аудиторията на вашата страница. За болшинството всичко си вървеше някак – светът се развива, раждаме, пътуваме някъде. И изведнъж, ето какво ни долетя! Тоест, за повечето хора изглежда, че е долетяло на голо място. Че само заради глупавото решение на Путин е всичко това, което започна.

Вижте, това, което се случва днес, беше неизбежно. Просто беше неизбежно…

3:21

Сергей: Не в Украйна ли е работата?

Михаил: Работата не е в Украйна, работата не е в Путин. Факт е, че цивилизацията, която познаваме, която всъщност започва от варварските кралства, през Карл Велики, през цялото Средновековие, Ренесанса и т.н., през Новата епоха, тя залязва… Ние вече сме влезе в последната фаза. Тоест, никой нищо не може да направи тук по принцип – нито една държава, нито един политик, нито един народ. Въпрос: как ще протече? Тоест кой ще бъде убит вътре в началото на тази криза и кой ще оцелее вътре в началото на тази криза – коя държава, кои хора – ще живеят горе-долу прилично? И до известна степен как точно ще се преразпределят ресурсните потоци и дивидентите като цяло от деградиращия свят, до определена степен зависи от решението на политиците.

Ако вземем сценария, който обсъждаме от 2006-2008 г., някак си играехме за глобалните американски центрове за вземане на решения и някак си противодействахме, играейки за Кремъл, тогава трябва да кажа, че като цяло Кремъл играе доста добре. Макар и невинаги тогава, когато мислех и невинаги във формата, в която сме го обсъждали.

Спомнете си, Путин по едно време (не помня, през 2002-2003 г.) цитира Бердяев, че държавата съществува не за да строи рай на земята, а за да предотврати ада на земята. Ето, той по тази логика действа. Съответно тези кризисни явления, които трябваше да нахлуят в Русия и да я разрушат, на пътя на тези кризисни явления в много случаи бе поставена или здрава преграда, или поне силен филтър.

Например въпросът за продоволствената сигурност – нямаше продоволствена сигурност през 2007 г., ние внасяхме всичко. И днес малко или много се справяме с това.

Нямахме никаква армия през 2007 г.. Спомнете си как в цялата страна бяха събрани боеспособни части за извършване на операцията през 2008 г. Търсеха пилоти из цяла Русия. Днес имаме тази армия. И т.н.

Тоест, огромен брой от тези заплахи бяха или спрени, или напълно неутрализирани. Затова по принцип ще кажем така: аз не седя в главата на Путин, не съм журналист от CNN с телепатични способности, но от действията, които той е предприел през тези 15 години, става ясно, че заплахите, които виждахме, тези вероятни сценарии, които да предприемат американците и които ги видяхме, и съответно нашите отговори – с малко плюс/минус съвпадат.

Тоест, Путин малко или много действа в тази посока. Тоест има свои собствени аналитични и стратегически центрове, които виждат това по абсолютно същия начин и адекватно реагират на него. Затова ще говорим така, сега започва работа. Нека просто се успокоим. От виковете на домакините, всъщност мнението в Кремъл няма да се промени много.

Защо имаме добри перспективи? Защото на нас ни е обявена война. Тук трябва да разберем, че няма две мнения. Какъв е смисълът на войната? Смисълът на войната всъщност е да получиш чужди ресурси – земя, хора, пари, природни ресурси – за нищо. По-рано за това беше нужно да нахлуете с танкови армии, да бомбардирате със самолети, да поставите всички на колене и след това да кажете какво искате да отнемете. Днес това не е абсолютно необходимо.

7:25

Сергей: Необходимо е да се нахлуе в мозъка и да се продават глупости.

Михаил: Да, днес това се прави с други средства, но, на първо място с икономически. И между другото през 2006 г. нямаше такава дигитализация. Тоест нямаше такова разпространение на Интернет, по-точно проникването на Интернет навсякъде до такава степен. Днес, освен тези проблеми с икономическите ресурси, всъщност има информационна война от съвсем различен мащаб. Така че на нас ни обявиха война. Кой беше първият, който каза думата война? Това е британката, която каза: „Няма да е успокоим, докато не унищожим икономиката на Русия“.

08:02

Сергей: И Обама още кога я разкъсваше.

Михаил: Е, тогава поне не каза, че е война. Тоест, той имаше предвид, че сме я разкъсали като лист хартия. Но сега просто те всички един след друг формулират точно военната повестка. Казват: „Ние сме във война. Ще унищожим Русия“. И не си мислете, че ще унищожат Русия, защото са много разстроени заради Украйна. Плюят на тази Украйна!

8:25

Сергей: Те веднага казаха: „Войските на НАТО няма да влязат“.

Михаил: Целта на войната е безплатно получаване на чуждото! Край! Тоест чужди ресурси, чужди хора, чужди земи, чужди технологии, премахването на този, с кого воюваш, да премахнеш правото му за вземане на решения, срещу факта, че те всъщност влияят на световния порядък. Край! Каква значение има с какви средства се води тази война. Сега се провежда с информационни и икономически.

Има един малък проблем. Трябва да се разбере, че различните участници в тази атака имат различни цели. Европейският съюз, например, сериозно смята, че са във война и те ще бъдат облагодетелствани от тази победа. Съединените щати съвсем ясно разбират, че Европейският съюз и техния западен блок няма да постигнат победа и Европейският съюз ще отиде за храна на САЩ. Тоест, това по принцип е в техен интерес. Това всъщност е основната задача на тази война – Европейският съюз да нахрани САЩ. Втората задача е да се нокаутира Русия, всъщност, отново да се изхвърли, както беше през 90-те години, от световната система за вземане на решения. Да я вкарат в ъгъла. В идеалния случай, разбира се, да я разрушат.

9:33

Сергей: И да я поделят.

Михаил : Да, но това е идеалният случай, мисля, че за сега не разчитат на него. Да ни вкарат обратно в ъгъла – да седим там вътре и да не мърдаме. Мисля, че това е доста задоволително решение за тях. Има един малък проблем. Ударната сила, а именно ударната сила, която днес ни създава истински мащабни проблеми, не са Щатите. Ние не търгуваме толкова много със Щатите и не зависим толкова много от тях. Ударната сила всъщност е Европейският съюз и до известна степен Япония.

И тук е най-смешната част. Затова написах тази статия Край на 1000 годишния Drang nach Osten и никога, изобщо в историята на Европа, в този хилядогодишен исторически цикъл, в началото на войната тя не е била в такова безнадеждно положение. Имах коментар на „Авантюристът“: войната не е покер, не може да бъде обявена по желание. Така че това наистина не е покер, не можете просто да вземете и да я обявите. И браво на Путин в това отношение. Той ги принуди да обявят война, когато те изобщо нямаха намерение да обявят тази война точно днес.

10:34

Сергей: Не бяха готови.

Михаил: Морално се подготвяха, но физически абсолютно не са готови. Войната е чудовищно количество ресурси, и то не просто абстрактно осребрени някъде, а концентрирани за война: това е гориво за армията, това е храна, това са материални ресурси, това са финанси, а не опаковки за бонбони, това са финанси, за които може да купувате от други страни това, което ви е необходимо, или да купувате от своите хора. Това е мобилизирано население. Мобилизирано, не наелектризирано. В Европа няма такова нещо. Няма армия, няма ресурси за водене на пълноценна война.

И когато обявявате икономическа война, трябва да сте готови за отговор, така да се каже. Как ще изглежда отговорът? Как би изглеждал руският отговор като цяло, ако се наложи? А може да не се наложи, съдейки по това, което правят. От гледна точка на този глобален сценарий, за да се унищожи Европейския съюз, да се доведем до нищожност и след това просто да се изяде на части, достатъчно е да му се изключи светлината.

Това беше включено в моята стратегия още 2006 г. Да напомня, че нямаше Северен поток, Южен поток, Турски поток, нямаше го нашия СПГ. Европа зависеше основно от нашия транзит през Украйна. Затова си мислех, че Украйна не просто там ще бъде разбита, а директно ще бъде превърната в руини и в антируски плацдарм.

Европа се снабдяваше с газ и през турски Кюрдистан, през който минаваха източните потоци: отчасти от нашия Син поток, азербайджански, туркменски и т.н., и през Суецкия канал. Припомням, че всъщност американците се опитаха да прекъснат всички тези канали. А какво направи Путин през това време? Путин не се нуждае от разрушена Европа, не защото обича Европа, а просто историческият процес е такъв, че той неизбежно привлича Украйна обратно в Русия. Това не е въпрос на любов или неприязън, това е въпрос на транспортни потоци, това е въпрос на ресурсни потоци, това е въпрос на стокови потоци, това е въпрос на технологични компетенции. При всички случаи Украйна цялата, на части, нейният труп или мумия ще се озове в руския индустриален и икономически пласт. След година, след пет, след десет, след двадесет, няма значение.

Забавното е, че въпреки всички тези 15 трилиона икономика и 500 милиона население, ЕС не е лидер в двойката Европа-Русия, а Русия е лидер в двойката Европа-Русия. Тоест Европейският съюз ще бъде въвлечен в руския или по-скоро в трансазиатския, трансевразийския индустриален и икономически клъстер. Това е историческа неизбежност, при условие, че преди 50 години ресурсите бяха боклук. Тоест ресурси можеха да се купуват. Главна беше технологията. Всичко се обърна с главата надолу днес. Днес ресурсите – както природни, така и човешки – се превръщат в двигател. Който има ресурси, той поръчва музиката.

Европейският съюз може да влезе в този алианс. След 10 години, след 20 години, след 40 години, няма значение. Путин искаше, разбира се, тя да му падне охранена и гладка. Ето защо той ги убеждава 20 години: „Приятели мои, дайте да се постараем да направим така, че да не умрете. Аз ще ви помогна. Не искам да получа вонящ труп в ръцете си. Искам да намеря добър младши партньор за руския народ“.

14:24

Сергей: Европейски федерален окръг.

Михаил: Ето защо, осъзнавайки колко уязвима е Европа от енергийна гледна точка, той изгради всички тези потоци. Той построи СПГ, и нефтопровода Южен поток до България, който забраниха и т.н. Тоест казва така: „Другари, ние все едно ще ви изядем, но искам още да ви ядем пресни и дебелички“.

Американците това също го разбраха и казаха: „Такааа, при всички случаи трябва да разкараме този Европейски съюз като конкурент. По дяволите, не искаме той да попадне в ръцете на Русия охранен. Дайте просто да го убием!“ И така – хвърлиха украинците в пещта на войната, така и хвърлиха Европейския съюз в пещта на войната. Какво се случва в главите на европейските политици, тези комсомолци, не разбирам, но всъщност това е самоубийствена атака! По дяволите, това е лека кавалерийска атака срещу оръдията! Реално е това!

Защото още нищо не сме направили, а газта там вече струва 2500 евро за килокуб. На тези цени е невъзможно да се произведе нещо. Не алуминий, не стомана или торове – на такива цени вече е невъзможно и мебели да се произвеждат.

15:37

Сергей: А и топло жилище да се поддържа стана сложно.

Михаил: Ако щат вестници да палят в апартаментите за отопление – нищо не може да се направи. Какво по дяволите е война? Ако обявят война, това е като стария виц: Естония обяви война на Русия и се предаде. Така че ще изглежда по същия начин. Ако Европейският съюз обяви истинска война на Русия, той ще трябва да се предаде след два дни.

16:03

Сергей: Имаш предвид гореща война?

Михаил: Да, истинска, пълноценна с танкове.

Сергей: Е, ситуацията всъщност показа, че нито Полша, нито Германия, нито Франция биха били по-готови за подобни военни действия, отколкото Украйна. И по същия начин ще изключат ПВО в Германия, и то без абсолютно никакви проблеми.

26:20

По-голямата част от хората, които плачат, смятат, че животът ни е започнал да се влошава от 2014 г. Момчета, животът навсякъде се влошава от 1998 г.! Всъщност по-точно дори от 1973 г., 1974 г. Само ни се струва, че тук всичко е по-зле, а в Америка или във Франция всичко е по-добре. Там не е по-добре! Кога бяхте там за последен път? Има значение дали сте били там преди година и преди 20 години, във Франция всичко е много по-зле, отколкото преди 20 години.

27:02

Сергей : Съвсем наскоро влязох в държавна травматология, не платена, просто обикновена, и седях на опашка повече от два часа. И вече ми се прииска да подам оплакване. „Какво е това? Два часа държат човек в травматологията!” А ние просто нямаме достатъчно хирурзи сега в Новосибирск. Тогава си спомням как буквално преди половин година самият аз направих видео за това как французойка седеше в инвалидна количка 14 часа на опашка във Франция и когато дойде нейният ред, тя вече беше…

Михаил: Вижте, някак си трябва да се примирим с това. Мислехме, когато започна всичко през 90-те, че един ден ще живеем така, както са живели американците в началото на 70-те. Тоест, всички ние, руснаците, имахме тази картина пред очите си: тази къща, този пикап, тази нейна Мазда – това никога повече няма да се повтори в света! Това никога няма да се повтори в никоя друга държава по света! И няма да го имаме. Трябва да разберем, че никога няма да стигнем до този идеал, който сме си представяли тогава.

Планетарна цивилизационна криза. Това деградация ли е? Да, има деградация. Махат ми с пръст и казват: „Образованието деградира“ – разбира се, че деградира, и медицината е деградираща. Защото всички тези неща: култура, общо образование, медицина, широк спектър от науки, не военни – това са неща, които са възможни не само при излишък от ресурси, а при чудовищен излишък на ресурси. Тоест, когато ресурсите се валят под краката.

В началото на 20-ти век възвръщаемостта на петролната енергия върху инвестираната енергия, тоест енерго-възвратът беше 1:100. Беше необходимо да се изразходва един барел петрол за производството на 100 барела петрол в цялата технологична верига, включително доставката. Сега вече копаят проекти, при които върнатата енергия вече е около 1:5. Да, средното за света е по-високо, но вече е доста под 1:20.

29:20

Сергей: Е, има шисти.

Михаил: Същите вятърни мелници, неволята ги докара. Там енерго-възвратът е нищожен! И биогоривото – там като цяло беше отрицателен. А какво ще кажете за водородното гориво, което се измисля сега? Там възвратът е тотално отрицателен! Колко е хубаво да похарчите два литра бензин и да получите един литър водороден еквивалент на гориво!

Съответно, сега ресурсите дотолкова не достигат, че на практика никоя държава в света не може да осигури наистина висока култура, наистина добро общо образование, наистина добра обща медицина и наистина интензивна научна работа. Искам да кажа, че всичко е в миналото. Тоест, невъзможно е да се каже, че ето, Путин е виновен.

35:01

Сергей: Да, но Русия има най-ниска гъстота на населението и най-голяма площ. Автоматично ни прави собственици на повечето ресурси.

Михаил: Повечето от хората, които ни слушат сега, се интересуват какво ще се случи през 2023 г., през 2027 г., добре, в краен случай през 2050 г. Те не са много притеснени какво ще се случи през 2300 г. И сега задавате въпрос, който може да не успеем да решим задоволително през 2027 г., още по-малко през 2023 г. Ако вземем правилното решение и правилно изиграем всичко, сега с тази цивилизационна криза можем да попаднем в ситуация, в която Древният Египет попадна по време на краха на цивилизацията на бронзовата епоха – той просто се затвори. Той имаше плодородни земи, имаше роби, имаше, общо взето, достатъчен брой бронзови оръдия на труда и той се избави от външния хаос, в който потъна цялото Средиземноморие, включително Месопотамия, Гърция, Ахея, хетите и т.н. Същото нещо се случи и в момента на разпадането на Западната Римска империя – Византия, Източна Римска империя се затвори. Тя грабна част от Балканите и просто се затвори от това нашествие и заживя разкошно.

После, гледайки как живееха бедните дрипльовци в Европа през 8-ми век… Париж – това беше един голям мръсен обор, хората живееха полугладни, а във Византия, в сравнение с тях, всичко беше прекрасно. Не знам колко шик е било в сравнение с времето на Рим през 400 г. например или 350 г. Следователно, ако кажем, че ще оцелеем, тогава да, мисля, че през 2100 г. всичко ще бъде наред с нас. Въпрос: какво ще се случи през този период от време?

Като цяло изглежда, че системата за вземане на решения при нас работи и виждам, че всъщност в Кремъл се приемат доста близки до това решения. Виждам, че всичко, което можеше да се направи, за да се спре тази пробиваща се към Русия криза, се прави. И пак повтарям, това, което се случва сега с Украйна, с Европа и с тези санкции, беше неизбежно. Можеше или да се изчака, докато се срине от само себе си, и тогава да вземем своето, или бихте могли да инициирате това действие в нужния за нас момент, да направим първия ход и вече да държим всичко под контрол.

38:00

Сергей: Тоест има версия, че по принцип Путин просто реши да не чака момента, в който срива на системата би бил изгоден за Запада, а да го направи, когато е изгодно за нас.

Михаил: Да, това е неговата фраза! Винаги се смея, като слушам американски политици и анализатори. Казват: „Путин… Не можем да му влезем в главата! Толкова е хитър!“. По дяволите, Путин е прав като тояга! Той ви казва всичко какво ще прави за няколко години напред! Той ви каза: „Ако драката е неизбежна, трябва да бием първи! Така ще направя!” Той каза: „Момчета, вие ме принуждавате да направя това. Когато разбера, че битката е неизбежна, ще тресна“, и той тресна. И сега те: „Аааааа… не очаквахме!“. Как не очаквахте? Той ви го казваше в открит текст!

39:17

Сергей: Управленските елити на Европа напълно ме изненадват.
А ти също така писа за хиперинфлацията в САЩ. Какво с хиперинфлацията? Ще се случи ли?

Михаил: Мисля, че хиперинфлацията все пак ще пробие. Нека го кажем по този начин, тогава (2007) подцених, разбира се, силата на системата, защото ако тогава ми беше казано, че такава свирепа сума от трилиони долари всъщност ще бъде изтеглена само за няколко месеца (добре, не месеци, няколко години), с тези количествени смекчения, с тези въртолетни пари, които разпръснаха навсякъде – по дяволите, та там всеки математически модел, достатъчно не свръхсложен, би показал, че хиперинфлацията е в нашия двор. А нея още я няма.

Все пак кълновете ѝ започват да се появяват, защото тя е необходима. Аз не разбирам и никой не е обяснил, как ще бъдат разплетени дълговете? Може да се каже така: „Америка просто ще опрости на всички своите дългове!“ Да, тя ще прости дълговете си на всички, те вече го правят.

40:22

Сергей: А на своята средна класа?

Михаил: Да, как ще опростят вътрешните дълговете? Спомням си как това се правеше в няколко различни държави, включително ние самите минахме през това, през Съветския съюз. Да, това е много труден метод за лечение! Но все пак това е начин за излекуване. Когато финансовите въпроси всъщност бяха приключени, тогава в някакъв момент родителите ми взеха, всъщност баща ми, от парите за обяд, плати втората половина на заема за вилата, която той взе при Съветския съюз на цена 3000 рубли. И в един момент, точно когато тази хиперинфлация се ускори достатъчно, той просто не обядва един ден и плати втората половина от този заем. И това е начин да се изчистят тези безкрайно протакани дългове между банки, предприятия, граждани и т.н.

41:11

Сергей: Тоест хиперинфлацията е неизбежна.

Михаил: Хиперинфлацията е неизбежна. Изглежда, че всъщност ще убие средната класа, но те вече са я убили. Така и така вече нямат нищо. Сега хората в Америка ще възприемат хиперинфлацията даже с облекчение, че поне няма дългове.

41:28

Сергей: Русия форсира украинската криза, може би, за да ускори развитието на световната криза и да прехвърли икономиката си на мобилизационни релси. Основната жертва изглежда е Европейският съюз, което е в съответствие с предложената от вас реконкиста (отвоюване). Можем ли да кажем, че планът за отвоюване се изпълнява доста успешно, но и че Русия също запазва добри шансове за място в бъдещето, не само като доставчик на ресурси и роби?

Михаил: Да. Току-що обсъдихме това. По принцип виждам, че като цяло ситуацията се развива по много близък сценарий, че Русия, благодаря, Господи, се откъсва, че до днес всъщност ние се измъкнахме от най-ужасното състояние, в което ние бяхме.

42:14

Сергей: Дори не 2001, не 2000?

Михаил: Тогава общо взето можеха да ни нападнат… Просто там нямаше кой да вземе решение. Помните ли кога беше взето решението за Ходорковски?

Сергей: 2003?

Михаил: 2003. Може да се каже, че държавата като държава започна да се връща точно тогава. Следователно през 2001 г. по това време нямаше държава. Тогава с нас никой дори теоретично нямаше намерение да се бие. Та с кого да воюват?

Сергей: Теоретично не. Но ако погледнете времето на въвеждането на ЯРС, С-400 и Искандер (а това е оръжието, което всъщност гарантира сигурността у нас), те бяха въведени през 2007-2008 г. Съответно тяхното развитие и усъвършенстване започва точно през тези години.

Михаил: Като цяло през 2001 г. нямаше дееспособна държава, която да участва в световните дела. Какво има да се говори тук. Затова и у никой не възникваше остро желание да направи нещо с нас. Бяхме обект, бяхме предмет на операция. Когато потрябва, ще постъпят с нас по нужния начин.

46:18

Михаил: Ние донякъде наследихме идеалната Европа – просветена, цивилизована, технологично напреднала, с равни права за хората, което означава, че гласът на всеки човек е важен. През целия си живот си я представяхме в този вид и сме го вградили в нашия културен код. Прогрес, равенство за всички и т.н. – това е от Европа.

Сергей: Европейците, какво често ги вбесява в нас сега? Че ни виждат като най-добрата версия на себе си?

Михаил: Да. Ние всъщност сме щастлив племенник на средна възраст, който наследява голямо състояние на древна старица. А тя, седнала на стола си в дома за пенсионери, ни маха с бастуна си и псува.

47:51

Сергей: Но нищо не може да направи.

1:02:23

Михаил: Като цяло, да. Европа определено е обречена. В САЩ е малко по-трудно. Спомнете си, когато писах, си мислех, че Съединените щати ще смажат жестоко Южна Америка, защото трябваше да потопят целия този мегаконтинент – Европа, Азия, Африка – в хаос, в който всъщност те ще дойдат и ще раздават заповеди . Някакъв план Маршал. И си помислих, че за да преминат през това нещо безпроблемно с достатъчно ресурси, като се има предвид факта, че всички енергийни доставки ще се сринат, те се нуждаят от Южна Америка – венецуелски петрол, бразилски петрол.

И те всъщност намериха доста елегантно решение, точно за периода на кризата, с този шистов нефт. Колкото и да сумтяхме, че колко е тъпо там с този шистов нефт и газ, но те като цяло покриха прилично енергийния си баланс с него.

1:03:22

Сергей: Тук ще добавя, изчислих им енергията със самообезпечаване – 101%.

Михаил: Тоест, те са готови да се бият! Те са готови за война. Европа, Япония не са напълно готови.

1:03:36

Сергей: Лично за мен беше шок, защото в даден момент не покриваха дори 20% от нуждите си. И с този шистов нефт до 2019 г. те затвориха до нула, и то много рязко.

Михаил: Е, това е всичко. Явно имат този резерв. Никой не им пречи да отворят отново същата Венецуела, ако се наложи. Засега просто няма такава нужда и затова всички са изненадани: „Защо напуснаха Латинска Америка?“. Да, тя изобщо не им е интересна на тях сега, Латинската Америка. Те са си в техния север, решили са проблемите си с това затваряне, потенциално затваряне в световния хаос. А в нашия район да нанасят своите удари. Край. Ако им потрябва да разконсервират Южна Америка, мисля, че ще го направят за седмица. Както ние с Хохландия (Украйна)..

1:04:21

Сергей: Сега, какво мислите, че ние, обикновените хора, трябва да правим?

Михаил: Просто да се успокоим. Реално да се успокоим. Можете по някакъв начин разумно да се застраховате, да не влизате в никакви финансови приключения сега, ако има възможност да спечелите допълнителни пари, ако има възможност за отлагане, по-добре да отложите, а не да купите сега последния iPhone. Трябва да изчакаме. Този период на обостряне няма да е дълъг.

А Европейският съюз не е готов за война в никакъв смисъл, нито за икономическа, още по-малко за гореща. Той губи ще загуби при всички случаи. А познавайки Путин, той ще вземе мерки за вразумяване (именно вразумяване, не разрушаване на Европейския съюз), груби, достатъчно разбираеми, такива, които да играят за нас..

Как беше при нас например с продоволствието? Внасяхме 80%. След санкциите мигновено развихме селското стопанство и сега даже сме световен износител на продоволствия.

1:06:10

Сергей: Постоянно идват новини – Холандия поръчва краставици в Русия, въпреки че през последните 30 години бе точно обратното.

Михаил: Ето. Сега трябва бързо да се вземат мерки, които бързо да вразумят тези другари. Но аз виждам най-кратките мерки, казвам, те са свързани с доставката на енергийни ресурси. Защото, когато говоря с хората, те ми казват: „А колко от нашите енергийни ресурси имат те в енергийния си баланс – 25%.“ Не са само 25% – вече са 25%! Тоест те са на границата, и това са цели 25%! Всъщност, ако бъдат нулирани под една или друга форма, ще се започне… Казват: „Ще издържат шест седмици“. И написах в статията – какви, по дяволите, шест седмици? Хаосът ще започне незабавно!

Разбирайки, че Русия някак си е наложила ембарго, няма значение дали физически е наложила ембарго или е казала, че сега го продаваме само за злато, това също е форма на ембарго, то е форма на издевателство. Тоест, имаме газ за вас, но нека първо вземем златото. Никой няма да ни даде злато. И какво тогава? Бензиностанциите ще бъдат в хаос след час. Хората ще разберат, че бензинът ще свърши и ще тичат да купуват. Добре, кой от търговците, които притежават газ, ще го продава на някакви цени? Те ще седят и ще чакат, докато тази цена действително се стабилизира на някакво ниво.

1:07:36

Сергей: Искахте спот – ето ви, моля.

Михаил: Тоест, газът ми е в хранилище в Австрия, там имам примерно 500 милиона кубически метра – и какво, сега да го продам на някого или какво? Бог с вас! Ще изчакам. колко ще е той? 10 000 евро? Когато бъде 10 000 евро, тогава ще го продам. Тоест на практика ступорът ще започне почти мигновено. И до какво ще доведе този ступор? Каква е реалността сега – хората работят, има индустрия, която консумира много електроенергия и газ. Е, какво ще правиш, ако си собственик на алуминиев завод и вие разбирате, че това е краят! Просто ще издадете заповед да съкратите всички до вечерта! И тези „всички“ ще получат тази заповед на сутринта. Какво ще правят всъщност вашите контрагенти, изпълнители? Те, разбира се, веднага в хор ще кажат: „Край, нашият основен партньор изчезна.“ И те извършват същата операция. И т.н.

1:08:28

Сергей: Някои от веригите са нарушени.

Михаил: Да, и всичко тръгва по веригата. В крайна сметка човекът, който всъщност е фризьор, тя също разбира, че всичките й клиенти са безработни и фактически също се закрива.

1:08:41

Сергей: Даже смутита в кафене няма да пиете.

Михаил: Да, а също и пълен срив на логистиката. Ако не можете да получите бензин, това е пълен срив на логистиката. Тоест елементарни продукти не могат да се доставят.

1:08:56

Сергей: И в хранилищата климатиците не работят.

Михаил: Да, вече се случва. Ето Англия. Изглежда като шега, но всички вие се борите с въглеродния двуокис, но се изясни, че нямат достатъчно въглероден двуокис, за да охлаждат продуктите в супермаркетите. Супермаркетите вече всички са на колела. Камионът идва три пъти на ден. Ако не дойде един ден, рафтовете ще бъдат празни. Ние викаме: „Голяма работа, рафтовете били празни“. Но хората, които живеят в Барселона и в Мюнхен, не са свикнали с това! Те не са свикнали с факта, че, първо, няма бензин, няма храна в магазините, а сега няма и работа. Тоест какви въпроси ще започнат да им възникват до края на първия ден от всичко това? Ще има много въпроси. Плюс това те имат и куп от тези скъпи приятели на юг, които също искат да ядат. Тоест там може да започне хаос. Мисля, че така ще стане, че този хаос ще доведе всъщност до бързото издигане на фашистки режими, защото сега това е най-разумното нещо. И пак сблъсъци на държави вече в рамките на Европейския съюз, и до какво ще доведе това, между другото.

Тоест, ако Путин сега въведе тези мерки за вразумяване, а той по възможност няма да отлага повече, така че да се стигне до това, за което говорим, в Европа наистина ще започне хаос, непрекъснат, всъщност на ръба на гражданска война, идване на власт на нацистките режими и т.н. Той просто трябва да им покаже къде грешат. Не мисля, че има какво да се решава с Европейската комисия, която Путин, между другото, нарече обществена организация, с която можете да говорите, но няма какво да решавате с нея.

Мисля, че ще започнат отделни преговори. Италия, Унгария, Финландия, те просто ще се обадят на Кремъл: „Искаме да дойдем и да разрешим нашите специфични проблеми“. И ето как ще стане. Почти съм сигурен, че ще започнат масови, но отделни преговори на отделни държави с Кремъл: „Ние всичко разбрахме и по принцип разбираме, че сте прави и трябва да се договаряме. Готови сме да се договорим по целия спектър от въпроси. Ние лично.“

1:11:29

Сергей: Вижте, аз самият се интересувам да знам вашето мнение за двете страни. Смята се, че Индия има третата икономика в света, а Япония – четвъртата икономика. Как виждате съдбата им?

Михаил: Никак. Първо, Япония се намира в още по-безумна ситуация от Европа.

1:11:47

Сергей: 14% самодостатъчност.

Михаил: Те трябва да решат и да се слеят всъщност или в нашия индустриално-икономически клъстер, или в азиатския, или в интегралния. Те не могат да останат под Щатите.

1:12:02

Сергей: Или беден, но чистичък.

Михаил: Е, ще бъде толкова беден, че няма да се различава много от всъщност Ким Чен-ун.

А Индия… винаги сме я виждали, винаги става дума за едно и също. Като цяло не е формирана система за вземане на решения, ако не могат да се договорят с нас дори елементарно за някакви военни договори. Това винаги е твърде сложна държава. Виждам я в третия свят.

1:12:37

Сергей: Там, където тя, общо взето е била винаги.

Михаил: Къде тя и беше? Не виждам тя да играе или ще играе някаква значима роля в световния ред. И поради факта, че бисквитките не достигат за всички, тя ще се смъкне в бедния трети свят.

1:12:53

Сергей: Ето още един въпрос. Последните действия на Русия за ограничаване изплащането на чуждестранна валута, дивиденти на чуждестранни инвеститори, продажба на акции с последващо прехвърляне на средства в чужбина, всъщност желязна завеса в една посока – пускаме, но не изпускаме. В същото време част от резервите ни на Централната банка са блокирани в чужбина. Оказва се, че с военна операция ние рестартираме финансовата система и получаваме защита от всякакви външни пазарни колебания. Защото ако световните пазари се сринат, чужденците няма да могат да изтеглят абсолютно нищо от Русия. Това означава ли, че сме разменили изрязани хартийки и блокирани средства за реални активи на чуждестранни инвеститори в Русия.?

Михаил: По принцип да. Все още не сме сменили системата, но да, по принцип, направено е предупреждение. Друго нещо е, че не мисля, че Путин просто ще забрави за тези блокирани средства. Все пак парите обичат сметките, няма причина да се разпиляват.

Но това не са наши проблеми, така да се каже. Жалко е за парите, разбира се, които бяха изнесени от Русия. По някакъв начин ще бъдат конфискувани и активите на нашите фирми и мисля, че това ще бъде сериозен разговор. Не мисля, че парите ще бъдат хвърлени. Те могат да бъдат изоставени някъде, но следователно ще бъдат взети предвид под формата на нещо друго, ако договарянето върви по този начин. Мисля, че то скоро ще започне. С Европа със сигурност.

Щатите така и ще останат, в замразен вид, защото по принцип всичко ги устройва. Те са доволни от пълното прекъсване на търговските отношения с нас, нямат проблеми с това. Тях ги устройва, ако плащаме за всичко в злато – те просто няма да го купят от нас. Тоест, посяха хаос тук и сега с удоволствие ще ловят риба. Основното за Путин е сега те да премахнат ударните системи и си тръгват с тези военни. С наказване на Щатите нищо няма да получим. Не виждам възможности. Европа – да. Нея точно трябва да я вразумим.

Сега всички наблюдават Украйна с интерес и вече разбират, че на шахматната дъска нашата кралица като минимум излиза на силна позиция. Още един ход и сме там. Защо няма никакви тежки мерки като отговор на Европа? Мисля, че Путин преди всичко иска да покаже на европейците: „Вижте как решаваме нещата, когато трябва да ги решаваме военно. Въпросът с Украйна е затворен. Видяхте ли? Колко време отне това?

1:16:05

Сергей: Сега Япония. Дайте да подпишем мирен договор.

Михаил: Да, между другото, абсолютно. Мисля, че един от вероятните резултати от тази ескалация ще бъде мирен договор с Япония.

1:16:38

Сергей: Написахте, че ще има борба за енергийното наследство между Европейския съюз, Китай и Индия. Не мислите ли, че Руската федерация не е чакала да види кой ще победи, а сама е избрала кой ще живее и кой ще умре? Тоест не други играчи се бореха за достъп, а самата Руска федерация реши, че Европейският съюз приключи и тръгна към съюз с Китай и Индия.

Михаил: Е, аз по принцип вече отговорих на този въпрос. Тоест, естествено е, че Русия и Китай ще създадат, така да се каже, интеграционна система, която в крайна сметка ще погълне цяла Евразия.

1:17:07

Сергей: Включително Индия.

Михаил: Включително Европа. Никой няма да изостави Европа. А това е много добро парче, дори разкъсано от всички тези събития, въпреки това е глупаво да го изхвърлите от единния интеграционен проект. Още много вкусни неща ще надоим от тях, дори и сега да седят добре.

1:19:29

Сергей: И все пак, нека приключим. Простичко, в сегашната ситуация, обикновени хора, които гледат нашето видео сега, какво да правят?

Михаил. Отново. Просто трябва да се успокоят. Не мога да го докажа, не говоря от името на Путин, но смятам, че решенията, които се вземат в момента, които са взети през последните 15 години, които следя отблизо, са доста адекватни. Никога няма перфектни решения, още по-малко перфектни решения за всички. Тоест те са доста адекватни в сегашната трудна ситуация. Още веднъж трябва да разберем, че ние сме в началото… дори не само в началото – ние го подминахме това начало – в развитието на цивилизационната криза. Криза, която завършва цяла ера, като се започне от там с Чарлз Мартел или поне с Карл Велики и се стигне до днес. Истински тъмни векове се очертават пред нас.

Тъй като ресурсите, които сега са на планетата, и системата за преразпределение на тези ресурси, вече не отговарят на това население и на интересите, на търсенето, на това как си представяме един нормален живот. Край! Тези неща никога повече няма да се върнат. Вариантите, които остават са: катастрофални, ужасни и лоши. Тоест планетата се плъзва в това безобразие. Можете да опитате да го разделите по равно между всички, но това никога не се е случвало и никога няма да стане.

В тази игра доминиращият играч за преразпределението на тези ресурси бяха Съединените щати. Това, което се случва в Русия през последните десетилетия, поне през последните 15 години от този сценарий, показва, че нашите хора в Кремъл разбират това безобразие и процеса на това плъзгане на света в ресурсен катаклизъм случващо се в продължение на столетия. И това, че ние, най-общо казано, сме предназначени да храним тези доминиращи играчи, и че трябва да се направи нещо по въпроса, и как да го направим. Виждам, че като цяло има това разбиране, тези действия.

Сегашната криза беше неизбежна. Можеше да се случи преди 10 години, можеше да се случи преди година, можеше да се случи след година или още 3 или 4, може би, но не и след 30 години. Във всеки случай това би се случило тук в настоящия ни живот. Путин нанесе превантивен удар. Тоест, той не избра момента, в който всичко просто ще се срине от само себе си, и не момента, който би бил удобен например за американците или за цялата западна общност, той избра момент, който смята за най-удобен за нас.

Още веднъж, Путин всъщност е доста предвидим. Той винаги казва как действа и винаги действа по един и същи начин, от моя гледна точка, когато решава сложни проблеми. Той никога не се опитва да реши труден проблем, когато е във фаза на максимална трудност. Той чака да се появи прозорец в този сложен проблем и моментално нахлува в този прозорец. За какво? За да не се харчат колосални ресурси за преодоляване на инерцията на стабилна система. Тоест, той изчаква, докато системата излезе от баланс, така че с малки ресурси за кратко време, с голяма степен на вероятност, всъщност да може да получи това, от което се нуждае.

И ето един конкретен пример – той е с Украйна. Би било странно и не мисля, че щеше да е толкова лесно, ако беше взел решението преди три години. Съответно беше абсолютно ясно, че този срив, вълната от санкции, обявяването на икономическа война обезателно щяха да бъдат обявени веднага след като ние започнахме да действаме в Украйна. Беше абсолютно очевидно. Тоест Путин знаеше, че той не провокира Украйна, той провокира именно тази криза.

1:23:21

Сергей: И те самите ще започнат колапса.

Михаил: Да, и те самите ще тръгнат, намирайки се в неудобна, слаба, уязвима позиция, още не подготвили добре, правилни планове, добре пресметнати, те ще започнат да действат до известна степен спонтанно и хаотично, което е и това, което виждаме. А Путин за тази спонтанност и хаотичност, доколкото разбирам, той има разчет как да действа. И ние имаме не твърде много, но затова пък много твърди инструменти. Например този инструмент, енергийното потискане на Европа, е ужасен. Той е страшен…

Сергей: Тук предлагам тези бъдещи сценарии да бъдат разгледани в следващото интервю „Прогнози за бъдещето“. Благодаря за днешното видео.

Източник: Aftershock
Превод: Олег Костадинов, Яндекс

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница