НА 20 ОКТОМВРИ 2018 ГОДИНА БЕШЕ УБИТ ПОЛКОВНИК МУАМАР КАДАФИ

26 смъртни гряха на Кадафи

НА 7 ЮНИ 1940 Г. Е РОДЕН ЛИДЕРЪТ НА ЛИБИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ – МУАМАР КАДАФИ

Получаваните от нефт 10 милиарда долара годишно Кадафи разпределял за нуждите на държавата и за гражданите на страната

 Всяко от 600-те хиляди либийски семейства получавало по 7-10 хиляди долара на година

На 17 февруари 2011 г. в Либия избухват протести срещу управлението на Муамар Кадафи, провокирани от „арабската пролет“ в страни от Северна Африка. Страната е потопена в хаос. Бунтовниците установяват контрол в много либийски градове; много дипломати и министри предават Кадафи и минават на страната на бунтовниците.
Скоро обаче полковник Кадафи успява да си върне контрола над страната. В следващите месеци НАТО активно подпомага бунтовниците и организира бомбардировки срещу редица цели в Либия. Русия и Китай не подкрепят офанзивата на НАТО.
На 20 октомври 2011 г. отряди от Националния временен съвет предприемат поредната атака срещу Сирт, където преди да падне Триполи, се прехвърля Кадафи. Градът е завзет. При опит да се измъкне от обсадения град полковникът е взет в плен от бунтовниците. НАТО публикува съобщение, според което около 8,30 часа е нанесло въздушни удари по 11 военни автомобила на армията на Кадафи; колона от 75 автомобила бързо се движела по пътя към предградие на Сирт. Според съобщението самолети на НАТО унищожили десетки от тях. Въстаниците пленили ранения Кадафи и той веднага бил обкръжен от тълпа, която започнала да се гаври с него. С викове „Аллах Акбар“ хората започнали да стрелят във въздуха и да мушкат полковника с автомати. С окървавено лице Кадафи бил качен в автомобили. Появилите се по-късно записи от последните му минути опровергават първоначалната официална версия на Националния временен съвет на Либия. Става ясно, че той е убит от взелите го в плен въстаници. В последните си минути Кадафи призовал въстаниците да се осъзнаят: „Харам алейкум… Харам алейкум… Позор за вас!… Позор за вас! Вършите грях!“
Освен Кадафи бил заловен и синът му Мутазим, който бил убит при неизяснени обстоятелства. Убит е и министърът на отбраната бригаден генерал Абу Бакр Юнис Джабер.
Тялото на полковника, на неговия син и на Джабер били изложени в промишлен хладилник в търговски център в Мисурат. На разсъмване на 25 октомври и тримата са погребани в Либийската пустиня.
Така завършва 42-годишното управление на полковник Кадафи и на революцията, която той провъзгласява след свалянето на монархията през 1969 г.
Управлението на Върховния комисар в ООН по правата на човека, Международната амнистия и руският външен министър искат задълбочено разследване на обстоятелствата на смъртта на Кадафи.
След като държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън научи за смъртта на Кадафи, цинично се разсмя и коментира убийството: „Това е добра новина“, „Дойдохме и видяхме, че той е умрял“.

Защо беше убит лидерът на Либийската джамахирия

Кадафи е неординарна личност, но при него Либия постига разцвет, а след смъртта му държавата беше потопена в хаос и гражданска война.
Според официални данни Муамар бен Мухамед Абу Меняр Абдел Салам бен Хамид ал Кадафи е роден на 13 септември 1942 г. Някои изследователи твърдят, че той е роден през 1940 г. Кадафи обичал да разказва, че се появил на бял свят в бедуинска шатра на 30 километра от Сирт. Според една версия Муамар бил потомък на древните бедуински племена, дошли в Либия от Ирак. Една екзотична версия разказва, че той бил евреин.
През 1959 г. Кадафи постъпва в Либийския университет в Бенгази и завършва специалността право; след това бъдещият полковник се обучава във военна академия; по-късно във Великобритания изучава бронетанково дело.
В студентските си години Кадафи създава тайната организация „Свободни офицери юнионисти – социалисти“, която си поставя за цел да вземе властта.
На 1 септември 1969 г. група въстаници под командването на капитан Кадафи завзема редица обекти в Триполи, включително и радио, по което обявява свалянето на краля Идрис Първи и провъзгласява Либийската република. От този момент Кадафи фактически управлява страната. Той преживява редица покушения.
Кадафи бил голям любител на женския пол и когато давал интервюта, предпочитал да разговаря с журналистки. Често заявявал, че мъжът трябва да има само една жена, макар че ислямът позволявал да има четири.
Сред любимите му занимания били конете, ловът и оръжията. Обичал да се облича красиво, често сменял тоалетите си, от които по-голямата част били националната носия и военната униформа. Полковникът обличал и морска униформа, и униформите на офицер от ВВС и от сухопътните войски. Задължителен атрибут били тъмните очила, които скривали очите му.
Лидерът на Либия неведнъж бил обвиняван в терористична дейност. Приписват му четири покушения срещу президента на Египет Ануар Садат, опит да потопи британски транспортен кораб, подготовка на покушение срещу американския президент Р. Рейгън, миниране на Червено море, терористични актове в Лондон. На базата на тези обвинения американската авиация бомбардира обекти в Либия, за които предполага, че подготвят терористи. Загиват 101 либийци, включително и доведената дъщеря на Кадафи, а жена му и двамата му синове са ранени. Предполага се, че терористичният акт над Локърби през 1988 г. бил отговорът на полковника на престъпленията на американската авиация.
Много либийци си спомнят за управлението на Кадафи с топло чувство. Голяма част от нефтените долари той харчи за нуждите на народа. В Либия на практика няма безработица, повечето либийци имат собствени жилища, функционират вузове, болниците са устроени според международните стандарти. Получаваните от нефта 10 милиарда долара годишно Кадафи разпределя за нуждите на държавата и за гражданите на страната. Всяко от 600-те хиляди либийски семейства получава по 7-10 хиляди долара на година.
По времето на управлението на Кадафи Либия заема първото място сред арабските страни по броя на спътникови антени на глава от населението.
Полковникът обичал да пътешества и винаги бил съпровождан с армия от въоръжени жени телохранителки, които били девственици. В някои турнета той вземал със себе си камили и пиел камилешко мляко, дори когато посещавал други страни.
Полковникът заявявал, че Уилям Шекспир бил арабски емигрант и истинското му име било Шейх Зубейр.
Скоро в Близкия изток се промъква „Арабската пролет“. Войските на Запада решават да поддържат опозицията в Либия. В резултат режимът на Кадафи пада и той е убит, преди това подложен на жестоки изтезания, които продължили около три часа…
Трупът му е влачен по улиците на Сирт – родния град на полковника, в който той се сражава до последно. Подробностите от разправата над Кадафи предизвикват отвращение дори у онези либийци, които желаят смъртта му.

26 смъртни гряха на Кадафи

1. Бензинът в Либия беше по-евтин от водата: 1 литър бензин – 0.14 $.
2. Напълно безплатно образование и здравеопазване.
3. Всеки либиец получаваше от държавата 1000 $ дотации за година.
4. Помощ за безработни – 730 $.
5. Всички бази на НАТО бяха закрити.
6. Заплата на медицинска сестра – 1000 $.
7. За всяко новородено – 7000 $.
8. За започване на частен бизнес – 20 000 $.
9. Липса на данъци и такси за гражданите.
10. Образование и стаж зад граница – за сметка на държавата.
11. Мрежа от магазини за многодетни семейства със стоки на символични цени на основните хранителни продукти.
12. При продажба на стоки с изтекъл срок на годност – огромна глоба и арест.
13. Специални аптеки за безплатни лекарства.
14. При производство и продажба на фалшиви лекарства – смъртно наказание.
15. Безплатна електроенергия за всички граждани на Либия.
16. Забрана за продажба и употреба на алкохол.
17. Безлихвени кредити за закупуване на жилище.
18. Безлихвени кредити за закупуване на автомобил.
19. Държавата предоставя 50 % от цената при закупуване на автомобил, 65 % за бойците от народното опълчение.
20. С идването си на власт Кадафи изгони от Либия международните корпорации.
21. Едва при Кадафи негрите от юга получиха човешки права.
22. По време на управлението на Кадафи населението на страната нарасна 3 пъти.
23. Детската смъртност намаля 9 пъти.
24. Продължителността на живот в Либия се увеличи от 51.5 г. до 74.5 години.
25. Кадафи изведе Либия от световната банкова система, а примерът му щеше да бъде последван от още 12 арабски държави.
26. Кадафи поиска да създаде “златния динар“, с което щеше да откъсна страната от долара.

 

ПО ТЕМАТА

На 7 юни 1940 г. е роден лидерът на Либиската революция – Муамар Кадафи

Как „цивилизована“ Европа открадна милиарди евро от либийския народ

Проклятието на Кадафи се сбъдва

«Те сами ще създават вируси и ще ви продават ваксини. След това ще се преструват, че им трябва време за търсене на решение, въпреки, че вече го имат.», – из речта на Муамар Кадафи на 64-тата сесия на ООН, Ню Йорк 2009 год.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

217 научни институции и лаборатории от целия свят потвърждават, че СОVID-19 наистина НЕ съществува (ДОКУМЕНТИ)

Биологичното оръжие СОVID-19 на САЩ: Финансирана от Пентагона НПО прикрива произхода на SARS-CoV-2

САЩ си признаха, че са създали биологичното оръжие «SАRS-СoV-2 — «СOVID-19» всички замесени в България на съд!

Край на споровете за произхода на COVID-19! Той е изкуствено създаден във военна лаборатория Галвъстоун на САЩ през 2015 г.

Това трябва да е новината на годината! Къде по дяволите са медиите? (ВИДЕО: CDC ПРИЗНА, ЧЕ СА СЪЗДАЛИ БИООРЪЖИЕТО СОVID-19)

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

Българин получи една година ЗАТВОР при строг режим и 10 000 лева глоба заради «нарушаване на СОVID мерките» през ПЛАНдемията: Клаус Шваб ПУБЛИЧНО ПРИЗНА, че планира да приложи ПРИНУДИТЕЛНИ блокировки в китайски стил по ЦЕЛИЯ СВЯТ по време на следващата ПЛАНдемия, която той ОЧАКВА да се случи СКОРО (ВИДЕО)

  Мъж получи една година ЗАТВОР заради «нарушаване на СОVID мерките» през ПЛАНдемията   «Присъда от