4 начина по които COVID-19 ще тласне банките и регулаторите към крипто

Аджит Трипати, който е изпълнителен директор в Binance, автор в Coindesk и други, сподели мнението си за COVID-19 и крипто.

1. Увеличаване на политическото влияние

Крипто общността беше забележително далновидна в прогнозата си за това как коронавирусът ще се отрази на глобалната икономика и обществото. През дългите месеци, когато политическите лидери и Световната здравна организация (СЗО) не бяха склонни да обявят глобална пандемия и да предприемат твърди действия, много известни гласове в Crypto Twitter, включително @balajis, @naval, @twobitidiot и други, прогнозираха повторение на Ухан по целия свят.

СЗО обяви избухването на COVID-19 за пандемия почти три месеца след като Crypto Twitter избухна в загриженост за Ухан да навлезе в режим на пълна блокада. В САЩ, където живя премиерът Борис Джонсън, предложи Великобритания да предприеме различен подход от останалия свят и да търси “имунитет на стадото”. Крипто Twitter и Reddit енергично оспорваха твърденията му. Такава голяма разлика между света на фиатните валути и точната прогноза на крипто общността говори за манталитета на хората, които са привлечени от криптовалути – любопитни, недоволни от статуквото и по-заинтересовани от възможностите, отколкото от настоящата реалност.

Има голяма разлика в поколенията между бумърите, които са проектирали пазарите и икономиките днес, и често еднакво ирационалните Биткойн максималисти, които доминират дебата в крипто общността.

Сега, проницателни гласове, като тези на Чамат Палихапития и Баладжи Шринивасан, се забелязват в политическите кръгове като лица, предлагащи ценна перспектива, оспорваща конвенционалната мъдрост, и това ще промени съществено дискусията около криптовалутите занапред.

2. Банките най-накрая ще държат Биткойн

Исторически, регулаторите по света са били изключително предпазливи щом стане дума за допира на банките до криптовалути. Дори в Швейцария, където криптовалутите като SEBA и Sygnum имат известно сцепление, капиталовите изисквания за попечителство на криптовалути са прекалено високи.

Твърди се, че банковата система след Базел III (т.е. след 2009 г.) функционира добре и проблемите от последната финансова криза са решени. Това означава, че банките трябва да избягват непознати и волатилни класове активи като криптовалутите.

Сегашните икономически обстоятелства показаха, че Базел III и IV просто прехвърлиха системния риск от банковата система към банковата система в сянка. Всички, от председателя на Федералния резерв, Джером Пауъл, до легендите на макро инвестирането, като Рей Далио, бяха смирени от това събитие. Това новооткрито смирение ще доведе до преразглеждане на нашето разчитане на сложна математика, за да скрием планините от дългове, и вълшебната дума “оскъдица” отново ще бъде на мода.

Когато банките тръгнат да търсят оскъдни активи в името на дългосрочната стабилност на балансите си, повечето ще изберат злато, но значителен брой ще избере цифровото злато – Биткойн.

3. Централните банки на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) ще пуснат цифрови валути

През март, месец преди американската икономика да ‘затвори’, Bank of England пусна изключително добре изработена бяла хартия за потенциалните ползи от търговията на дребно със CBDC.

Малко след това, няколко американски депутати се опитаха набързо да включат цифров долар в плана за спасяване. Тази мярка, и други, оттогава не са успели, но изведнъж цифровия долар е на дневния ред.

В исторически план, един от най-силните аргументи срещу CBDC на дребно е, че банките са основният инструмент на кредитната и паричната политика. CBDC, достъпен за домакинствата, може да подкопае банките във времена на криза.

Тази криза обаче показа, че банковата система е доста неефективна в изпълнение на социалната си цел – а именно поддържане на финансова стабилност, и по този начин насърчаване на по-широко икономическо благосъстояние.

Канцлерът на Великобритания (финансов министър) Риши Сунак, се бори да осигури спасителна помощ, насочена към ‘малкия човек’, главно защото банките не са успели да доставят средствата на предвидените получатели. Както неотдавна бе съобщил Guardian, само едно на всеки пет американски предприятия, които официално са кандидатствали за държавно финансирани заеми, са получили спешно финансиране по време на COVID-19. Трагично е, че изглежда тази програма може да е твърде бавна в извличането на пари достатъчно бързо, че да подкрепи закъсалите фирми.

В следващите три до шест месеца, ще бъде интересно да бъде видяно дали тази неспособност на банките да спасят нормалните хора ще наложи директна политическа цена на политици като г-н Сунак и г-н. Джонсън. Ако това стане, може да се надяваме дори противниците на CBDC на дребно да обмислят идеята. Криптовалутите на централните банки на дребно винаги са имали смисъл, и сега кризата COVID-19 и необходимостта бързо и директно да се получават пари подчертават нуждата от подобно платежно средство.

4. Пазарната инфраструктура ще интегрира вълшебни пари

В исторически план, регулацията на криптовалутите по целия свят се характеризира с несъвместима мозайка от реактивни, щатски и държавни правила. В Западна Европа, където повечето държави транспонират петата директива за пране на пари (5MLD) в закон, изискванията за лицензиране и регистрация влизат в сила поотделно.

Например, Испания все още не регулира официално криптовалутите, докато Германия вече официално ги характеризира като финансов инструмент, което индикира, че правилата на MiFID на Европейския съюз може да бъдат приложени на пазарите на криптовалути скоро.

Тази липса на хармонизация между различните регулатори може да създаде интересни възможности за някои, но вреди на крипто индустрията като цяло, като прави почти невъзможно иноваторите да мащабират крипто бизнеса в световен мащаб.

Чрез включване на Биткойн и криптовалути в политическата и регулаторна дискусия, COVID-19 рязко ще ускори прехода от подаването на непоследователни регулации към хармонизирани и интегрирани фиатни и крипто пазари.

Cryptodnes. BG

Предишна Статия

Може ли Уорън Бъфет да купи всичките циркулиращи биткойни?

Следваща Статия

Украйна обмисля използването на ядрена енергия за копаене на криптовалути

Последно от Новините на новото поколение

Don`t copy text!