4 юли – Ден на независимостта на САЩ. 244 години свободна Америка. 15 интересни факта

 

Раждането на независимостта

През 1870 г. Денят на независимостта бил обявен за федерален празник, а през 1941 г. значението му се разширило, а денят бил обявен за почивен.

Историята на Деня на независимостта на САЩ започва през 18 век, по времето на американската революция.

През 1776 г., на 2 юли, членовете на Континенталния Конгрес гласуват независимостта на Щатите от Британската корона. След два дни конгресмените приемат Декларацията за независимостта.

Този важен за САЩ исторически документ е подписан от Томас Джеферсън.

През 1775 г. започва войната в северноамериканските колонии на Великобритания.

Местното население започва борба за независимост на щатите. В началото само малка част от него желае да се отдели от монархията. Тези хора били наречени радикали. Постепенно все повече граждани се присъединяват към въстаналите. Расте омразата на колонизираното население към задокеанските господари, които се отнасяли с унизително пренебрежение към него. 13 колонии поискали независимост от Британската корона.

На 1 юли се провежда събранието на Континенталния Конгрес. Конгресмените се събират в Държавната палата в Пенсилвания. По-късно Ричард Хенри Ли от Вирджиния ще развее пред Конгреса документа за независимостта на Америка. Започват спорове и гласуването на документа се отлага.

Членовете на Конгреса смятат, че американците трябва да се освободят напълно от британската хегемония и повече не желаят народът да е поданик на английския крал.

В комитета по утвърждаването на независимостта на Америка влизат:
Томас Джеферсън от Вирджиния;
Бенджамин Франклин от Пенсилвания;
Джон Адамс от Масачузетс;
Робърт Р. Ливингстън от Ню Йорк;
Роджър Шермън от Кънектикът.

На 2 юли е проведено гласуването, на което единодушно, след внесени промени, е приета резолюцията. Въздържат се само конгресмените от Ню Йорк, но след това я подписват.

Документът за суверенитета на американските щати е подписан от Джон Хенкок и Чарлз Томсън. Джон Адам държи реч, в която посочва, че този ден ще се превърне във всеобщ празник, който ще отбелязват много поколения американци и той ще бъде отбелязван във всичките щати с камбанен звън, празнични шествия и оръдейни изстрели.

На 4 юли е приет документът за независимостта. Неговият автор е Томас Джеферсън.

В този документ териториите, които по-рано принадлежали на Британската корона, са наречени Съединени американски щати.

Във времето, когато Америка е колония на Великобритания, отбелязват рождения ден на английския крал.

Но през 1776 г. това не се случило. Свободните американци организират „погребението“ на чучелото на крал Джордж III. Това символизира скъсването с Великобритания, край на монархическия режим и свобода. Граждани изпълват улиците и площадите, пеят, стрелят с пушки и оръдия.

Навсякъде четат Декларацията на независимостта.

За пръв път празникът е отбелязан през 1777 г., докато в страната още се водела войната. През 1778 г. Джордж Вашингтон въвежда празника в армията.

Когато военните сражения за политическа и икономическа свобода приключват, това важно събитие започнали да празнуват във всички щати, всяка година.

Американските политици използват 4 юли за сплотяване на нацията.

В края на 18 век в Америка се оформят двете важни политически партии – Федералистката партия – федералите, и Демократическата партия – демократите.

Те започват да отбелязват 4 юли отделно.
Тази традиция е закрепена след войната през 1812 г. Бившите колонисти и английската армия отново се срещнали на бойното поле.

През 1870 г. Денят на независимостта е обявен за федерален празник, а през 1941 г. значението му се разширява и денят е обявен за почивен.

От края на 19 век 4 юли се превръща в семеен празник.
Интересен факт: Джон Адамс и Томас Джеферсън починали на 4 юли, 50 години след приемането на Декларацията за независимостта.

Декларацията на независимостта е подписана от 56 души; двама от тях впоследствие стават президенти на САЩ.
Текстът на Декларацията се намира във Вашингтон, в специален сейф в Националния архив.

Интересни факти за САЩ

1. Дизайнът на американското знаме в съвременния му вид – с 51 звезди, е изработен през 1958 г. от 17-годишния Робърт Хефт, за който получава оценка четири минус.
2. През 1956 г. официалният девиз на САЩ става фразата – In God We Trust – „Ние вярваме в Бог“. Предполага се, че тя се появила по времето на Гражданската война; днес е изписана на всички американски банкноти.
3. Седемте лъча на короната на Статуята на Свободата символизират седемте континента. Дължината на всеки от тях е 2,75 метра, теглото й – 68,5 килограма.
4. Външният дълг на САЩ е над 19 трилиона долара и постоянно расте.
5. Около 40% от американските деца се раждат извън брака. Всяко осмо семейство се е запознало в интернет.
6. Въпреки че според статистиката 74% от американците вярват в Бог, 42% вярват в привидения, 26% – във вещици, 24% – в реинкарнацията.
7. В САЩ има уникален паметник на четирите ъгъла (Four Corners Monument). Този паметник е единствената точка, в която се пресичат четири американски щата – Аризона, Ню Мексико, Юта и Колорадо. Основата на паметника е заложена през 1912 г.
8. В САЩ няма официален държавен език.
9. От 1776 до 1967 г. в САЩ са забранени браковете между представители на различни раси.
10. В САЩ има много забавни закони. Например в щата Охайо в неделя не бива да се купуват пуканки, а в Алабама не бива да се носи сладолед в джоба.
11. На американските военни е забранено да използват американски знамена, изработени в Китай.
12. В седем американски щата – Арканзас, Мериленд, Мисисипи, Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси и Тексас, атеисти нямат право да заемат държавни длъжности. Това е забранено в Конституцията.
13. На 90% от доларовите банкноти има следи от кокаин. Част от тях били използвани за вдишване на наркотика.
14. В Щатите живеят 4 746 души, на които името и фамилията напълно съвпадат. Най-често това е Томас Томас.
15. Единственият американски президент, който е избран, след като се развел, е Р. Рейгън. На всеки час в САЩ се разпадат около 100 съпружески двойки.

Издателство PACПEP

Декларацията за независимост на САЩ

 

ЕС ? Вижте как е изглеждало знамето на Съединените щати през периода 14 юни 1777 г. – 1 май 1795 г.

Последни от СВЯТ

Залезът на Америка

  Гледах инагурацията на Джо Байдън и смятам, че Пакс Американа се движи по графика на