5 хиляди криминални групировки управляват Европа

/

В Германия провели изследване и изяснили до каква степен са влиятелни престъпните кланове в страната. Рускоезичният сайт „Немска вълна“ помести обширен и достатъчно информативния материал „Европейската мафия: главните играчи на криминалната карта на ЕС“, а преди това – цяла серия от статии по тази тема.

По данни на полицейската служба „Европол“ в ЕС действат около пет хиляди организирани престъпни групировки. Техните печалби според доклада на италианския изследователски център Transcrime през 2016 г. е около 110 милиарда евро, което е един процент от брутния вътрешен продукт на ЕС.

На първо място по заплаха и влияние според европейските защитници на закона е италианската мафия, която отдавна е излязла извън пределите на Италия. От трите мафиотски групировки – калабрийската Ндрангета, неаполитанската Камора и сицилианската Коза Ностра най-опасна, богата и влиятелна е първата. Ндрангета действа в Европа, Северна и Южна Америка. Нейните печалби се изчисляват на десетки милиарда евро. Италианската мафия оказва в страната натиск върху регионалните власти и от нея се страхуват съдиите.

В Европа, особено в Германия и Холандия, както и в Британия успешно действат турски мафиотски групировки. Те търгуват с наркотици, особено с хероин, с хора, занимават се със сутеньорство, рекет и хазарт.

По петите на турската настъпва арабската мафия, която е активна дори в Германия, и се попълва с „бежанци“ от Палестина, Ливан и други близкоизточни страни. Нейните позиции са особено силни в Берлин, Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. В цяла Германия действат около 50 престъпни арабски клана, всеки от които включва няколко хиляди души. Те търгуват с наркотици, занимават се със сутеньорство, рекет и грабежи. Някои кланове са свързани с шоубизнеса.

Освен в Европа арабските кланове действат в Северна и Южна Америка, дори в Австралия; специализират се в търговия на оръжие, хора и човешки органи.

В света съществуват и около 20 албански криминални клана. Албанската мафия процъфтява по времето на балканските войни и действа в целия свят.

Следва „руската мафия“, на която във ФРГ през 2018 г. се падат почти 5% от заведените дела срещу организираната престъпност. Основната дейност на „руската мафия“, в която почти няма руснаци, е краденето на скъпи автомобили, търговия с наркотици, рекет, киберпрестъпност, финансови машинации и контрабанда на хора.

Германските власти отделят в отделна група чеченската мафия, най-жестоката от всички. Престъпници с чеченски и като цяло със севернокавказки произход са съставна част от организираната престъпност в Берлин. Според експерти в техните редици трудно се внедряват агенти, добре сплотени са и имат богат криминален опит. Ако някой планира тежки престъпления, се обръща към чеченците. Те се превръщат в сериозна криминална сила в Берлин. Десетки хиляди чеченци се появяват във ФРГ като нещастни „бежанци“, гонени от „жестоката Русия“. Много чеченци, свързани с организирани престъпни групи, започват работа в частни охранителни фирми, някои от които дори контролират.

Не само във ФРГ, а и други страни от ЕС – Белгия и Франция, съществува не само чеченският проблем, а и имигрантският криминалитет; особено опасни са лица с джихадистки наклонности, като милионите араби, които живеят в Европа.

Във ФРГ смятат за полумафия отделни клубове мотоциклетисти, особено Hells Angels и Bandidos; някои от участниците в тях се занимават със сутеньорство, търговия с оръжие и наркотици.

Издателство PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница