5G – от покривало към куршуми

Най-важният факт за 5G, за който никой не говори, се нарича фазиран масив. Това напълно ще промени начина, по който се изграждат клетъчните кули и мобилните телефони и ще преобразува покривалото от радиация, което обгърна нашия свят за две десетилетия, в милион мощни лъчи, свистящи от нас по всяко време. Блейк Левит, автор на „Електромагнитни полета: Ръководство на потребителите за проблемите и как да се защитим“ (Harcourt Brace, 1995), ми обърна внимание на това. Наш общ приятел, с когото разговарях по време на кампанията за победа над S.B. 649 в Калифорния относно предадено съобщение от Блейк: „5G антените ще бъдат фазирани масиви; Артър ще знае какво означава това.” И аз знаех.

Фазираните масиви бяха едно от първите неща, за които научих в самото начало на дългото си неволно пътуване от студент по медицина до кампания срещу безжичните технологии. След като бях пострадал от рентгенови лъчи през 1980 г., започнах да чета всичко, до което можех да се добера, свързано с електромагнитното излъчване и неговите ефекти върху живота. И една от първите книги, които прочетох, беше „Зипингът на Америка“ на Пол Броудър (W.W. Norton, 1977).

РАННИТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

 

Броудър е бил журналист на New Yorker, закупил имот в Кейп Код, Масачузетс, само за да разкрие, че на 30 мили навътре, отвъд залива от бъдещия му дом, ВВС планира да построи най-мощната радарна станция в света. Тя е щяла да сканира Атлантическия океан като ключов елемент за ранно предупреждение, който да ни предпазва от заплахата от изстреляни по море балистични ракети от Съветския съюз. Въпреки че излъчва средна мощност от само 145 000 вата, подобно на някои FM радиостанции, тя не излъчва тази енергия само от една антена и не разпространява тази енергия равномерно във всички посоки. Вместо това тя е имала 3600 антени, подредени в два „фазови масива“ от по 1800 антени всеки. Антените във всеки масив работеха заедно като единица, за да фокусират цялата си енергия в тесен, управляем лъч. Всеки лъч е имал ефективна мощност от четири милиарда вата, а пиковото ниво на радиация е надвишавало един миливат на квадратен сантиметър – ограничението за безопасност на Федералната комисия по съобщенията (FCC) днес – на разстояние три мили пред радиолокационната станция. Съоръжението беше наречено PAVE PAWS (Precision Acquisition of Vehicle Entry Phased Array Warning System).

Министерството на отбраната признава в доклад от 1975 г., цитиран от Броудър, че такива системи, „зареждащи с енергия хиляди оперативни елементи, се управляват по електронен път при високи скорости на търсене и работят в честотен диапазон с максимален пренос на енергия на цялото тяло към човека, и за което има малко налични данни за биоефекти.”

Малко след като прочетох това, открих от първа ръка какви са някои от биоефектите. Опитът да завърша магистратурата си почти ми коства живота. Един ден се сринах с всички симптоми на сърдечен удар, след което се отписах от института и се преместих в Мендочино, за да се възстановя. Там бях по пътя на друга PAVE PAWS, тази, която сканира Тихия океан. Тя се намираше на изток от Мендочино, в централната долина на Калифорния, във военновъздушната база “Бийл”. В продължение на девет месеца, всяка вечер точно в 19:00 ч., без значение къде бях или какво правех, гърдите ми щяха да се стегнат и нямаше да мога да си поема дъх през следващите два часа. Точно в 21:00 ч. тялото ми щеше да се отпусне и аз можех да дишам. Живях в Мендочино от 1982 до 1984 г. и въпреки че в крайна сметка възстанових здравето си, винаги бях наясно за неприятното налягане в гърдите си, когато бях на брега. Живях в Мендочино също от 1999 г. до 2004 г. и изпитвах същия този дискомфорт, когато бях там, и винаги чувствах, че изведнъж изчезва, когато излезех извън обхвата на PAVE PAWS и изведнъж се обърнех и тръгнех към къщи.

НАСОЧЕНИ ЛЪЧИ

 

5G ще бъде с много по-висок честотен обхват, което означава, че антените ще бъдат много по-малки – достатъчно малки, за да се поберат в смартфон – но както в PAVE PAWS те ще работят заедно във фазов масив и ще концентрират енергията си в тесни, управляеми лъчи с голяма мощност. Масивите ще се следят един друг, така че където и да се намирате, лъч от вашия смартфон ще бъде насочен директно към базовата станция (клетъчната кула), а лъч от базовата станция ще бъде насочен директно към вас. Ако се разхождате между нечий телефон и базова станция, и двата лъча ще преминат право през тялото ви. Лъчът от кулата ще ви удари, дори ако сте в общата околност на някой, който говори по смартфона. А ако сте в тълпа, множеството лъчи ще се припокриват и ще бъдат неизбежни.

В момента смартфоните излъчват максимум около два вата и обикновено работят с мощност, по-малка от ват. Това все още ще е вярно за 5G телефоните, но вътре в 5G телефона може да има 8 малки масива от по 16 малки антени всеки, които работят заедно, за да проследят най-близката клетъчна кула и да насочат тясно фокусиран лъч към нея. Наскоро FCC прие правила, позволяващи ефективната мощност на тези лъчи да бъде 20 вата. Сега, ако ръчен смартфон изпрати 20-ватов лъч през тялото ви, това далеч ще надхвърли границата на експозиция, зададена от FCC. Това, на което FCC разчита е, че ще има метален щит между дисплея на 5G телефона и страната с всички вериги и антени. Този щит ще бъде там, за да защити схемата от електронни смущения, които в противен случай биха били причинени от дисплея и ще направят телефона безполезен.

Но също така ще функционира, за да попрещи на по-голямата част от радиацията да стигне директно до главата или тялото ви и следователно FCC позволява на 5G телефоните да излязат на пазара, които ще имат ефективна излъчена мощност, която е десет пъти по-висока, отколкото за 4G телефоните. FCC не казва какво ще направи това с ръцете на потребителя. И кой ще се увери, че когато мушнете телефона в джоба си, правилната страна е обърната към тялото ви? И кой ще защити всички наблюдатели от радиация, която идва в тяхната посока, която е десет пъти по-силна, отколкото преди? А какво ще кажете за всичкото останало 5G оборудване, което ще бъде инсталирано във всички ваши компютри, уреди и автомобили? FCC нарича ръчните телефони мобилни станции. Предавателите в автомобилите също са мобилни станции. Но FCC също така е издал правила за това, което нарича транспортируеми станции, дефинирайки ги като предаващо оборудване, което се използва на неподвижни места, а не в движение, като например локални хъбове за безжична широколентова връзка във вашия дом или бизнес. Новите правила на FCC позволяват ефективна излъчвана мощност от 300 вата за такова оборудване.

ОГРОМНА МОЩНОСТ

 

Ситуацията с клетъчните кули е, ако не друго, по-лоша. Досега FCC е одобрил диапазони с честоти около 24 GHz, 28 GHz, 38 GHz, 39 GHz и 48 GHz за използване в 5G станции и предлага да добавите 32 GHz, 42 GHz, 50 GHz, 71-76 GHz, 81-86 GHz и над 95 GHz към супата. Те имат малки дължини на вълната и изискват малки антени. При 50 GHz масив от 1024 антени ще измерва само 4 инча квадрат. А максималната излъчена мощност на масив вероятно няма да бъде толкова голяма – десетки или стотици ватове. Но точно както при PAVE PAWS, масивите, съдържащи толкова голям брой антени, ще могат да канализират енергията в силно фокусирани лъчи, а ефективната излъчена мощност ще бъде огромна. Правилата, приети от FCC, позволяват 5G базова станция, работеща в милиметров диапазон, да излъчва ефективна излъчена мощност до 30 000 вата на 100 MHz спектър. И когато вземете предвид, че някои от честотните ленти, които FCC предоставя на разположение, ще позволят на телекомуникационните компании да купуват до 3 GHz съседен спектър на търг, законно ще им се разрешава да излъчват ефективна излъчена мощност до 900 000 вата, ако притежават толкова много спектър. Базовите станции, излъчващи такава мощност, ще бъдат разположени на тротоара. Те ще бъдат малки правоъгълни конструкции, монтирани върху стълбовете.

Причината компаниите да искат толкова много енергия е, защото милиметровите вълни лесно се блокират от предмети и стени и се нуждаят от огромна сила, за да проникнат вътре в сградите и да комуникират с всички устройства, които притежаваме, които отиват в част от Интернет на нещата. Причината да се изискват такива малки дължини на вълната е поради необходимостта от огромно количество честотна лента – сто пъти по-голяма от честотната лента, отколкото преди сме използвали – за да имаме интелигентни домове, смартбизнеси, смартавтомобили и смартградове, т.е. да свържем толкова много от нашите притежания, големи и малки, към интернет и да ги накараме да правят всичко, което искаме, да го правят толкова бързо, колкото ние искаме. Колкото по-висока е честотата, толкова по-голяма е широчината на честотната лента – но по-малки са вълните. Базовите станции трябва да са много близо една до друга – на 100 метра една от друга в градовете – и те трябва да взривяват сигналите си, за да ги вкарат в домовете и сградите. И единственият начин да направите това икономично е с поетапни масиви и фокусирани лъчи, които са насочени директно към техните цели. Какво се случва с птиците, които летят през лъчите, FCC не казва. Какво се случва с работниците, които се изкачват на стълбовете? 30 000-ватов лъч ще сготви яйце или око на разстояние от няколко метра.

А мощността от базовата станция ще бъде разпределена между толкова устройства, колкото са свързани едновременно. Когато много хора използват телефоните си едновременно, телефонът на всички ще се забави, но и количеството радиация във всеки лъч ще бъде по-малко. Когато сте единственият човек, който използва телефона си – например късно през нощта – скоростта на вашите данни ще бъде светкавично бърза, но по-голямата част от радиацията от клетъчната кула ще бъде насочена към вас.

ДЪЛБОКО ПРОНИКВАНЕ В ТЯЛОТО

 

Друг важен факт за радиацията от антени с фазирана решетка е следният: той прониква много по-дълбоко в човешкото тяло и предположенията, на които се основават ограниченията на експозицията на FCC, не важат. Това беше насочено към вниманието на всички от д-р Ричард Албанес от военновъздушната база “Брукс” във връзка с PAVE PAWS и беше съобщено в Microwave News през 2002 г. Когато обикновено електромагнитно поле навлиза в тялото, това причинява движение на заряди и течения. Но когато изключително кратки електромагнитни импулси навлизат в тялото, се случва нещо друго: самите движещи се заряди се превръщат в малки антени, които отново излъчват електромагнитното поле и го изпращат по-дълбоко в тялото. Тези повторно излъчени вълни се наричат прекурсори на Брилюен. Те стават значителни, когато силата или фазата на вълните се променят достатъчно бързо. 5G вероятно ще задоволи и двете изисквания. Това означава, че уверението, което ни се дава – че тези илиметрови вълни са твърде къси, за да проникнат дълбоко в тялото – не е вярно.

В САЩ AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile се състезават да имат 5G кули, телефони и други устройства, които се предлагат в търговската мрежа още в края на 2018 г. AT&T вече има експериментални лицензи и тества 5G тип базови станции и потребителско оборудване на честоти на милиметрова вълна в Мидълтаун, Ню Джърси; Уейкоу, Остин, Далас, Плейноу и Грейвайн, Тексас; Каламазу, Мичиган; и Саут Бенд, Индиана. Verizon има експериментални лицензи и провежда опити в Хюстън, Юлис и Сайпръс, Тексас; Саут Плейнфийлд и Бернардсвил, Ню Джърси; Арлингтън, Шантили, Фолс Чърч и Бейлис Кросроудс, Вирджиния; Вашингтон; Ан Арбър, Мичиган; Броктън и Натик, Масачузетс; Атланта; и Сакраменто. Sprint има експериментални лицензи в Бриджуотър, Ню Брънзуик и Саут Плейнфилд, Ню Джърси; и Сан Диего. T-Mobile има експериментални лицензи в Белвю и Бодъл, Вашингтон; и Сан Франциско.

Автор: Артур Фърстънбърг
Източник: Cellular Phone Task Force
Превод на български: Страничката „Монтагю Кийн”®

Бел. ред. Смъртоносната 5G мрежа създадена в Израел ще се ползва за стерилизация, контрол на масите и депопулация. В статията има множество изследвания на учени, които доказват, че микровълновата радиация унищожава човешката репродукция. 5G мрежата е създадена в Израел, но е забранено да се ползва там.

Последно от ЛЮБОПИТНО

The Bulgarian Times

Фейсбук страница