80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

/

 

Сигурно ви е направило впечатление, че напоследък все повече хора боледуват от диабет и рак. Все повече са тези, които дебелеят без видими причини. Все повече са тези, които си отиват съвсем млади от този свят. Почти няма човек, който да не страда от някаква алергия. До скоро всичко това си го обяснявахме преди всичко със стреса. Но сигурно сте си купували от огромните лъскави ябълки, ягоди, грозде и т.н., които продават на пазара. Сигурно ви е направило впечатление, че са с вкус на пластмаса. Сигурно сте забелязали, че турските домати не омекват и не гният седмици наред. Какво се крие зад всичко това?

 

Какво представляват генномодифицираните храни

 

ГМО – генномодифицираните продукти в момента преживяват и пика на своята популярност и вълна от критика. Появи се агресивна реклама на екологични продукти „Без ГМО“. Купувачите се страхуват от генномодифицираните продукти, тъй като с помощта на генното инженерство се създават плодове и зеленчуци, които са като универсалните войници, за които не са страшни нито суша, нито вредители, нито паразити. Когато в ягодата се внедрят гени на друг организъм, тя става по-сладка, пшеничните зърна – по-едри, а краставиците растат два пъти по-бързо. Това е просто казано, същността на ГМО.

 

ГМО и селекция

 

На селекцията й трябват много години, за да получи нужния продукт, докато генното инженерство се справя с това много бързо.

Но генното инженерство предизвиква много въпроси и опасения. Тази технология се появи неотдавна и все още няма достоверни данни за влиянието й върху човешкия организъм.

През 2016 г. Русия забрани отглеждането на генно и инженерно модифициране на растения и животни.

 

Генномодифицираните продукти досега не са изучени

 

Според експерти ГМО това са организми, в генотипа на които са въведени гени на друг жив организъм. Тези открития позволяват на човечеството да лекува болести, да създава лекарства, нови видове растения и дори животни.

За хранителната промишленост генномодифицираните продукти са манна небесна, защото те имат дълъг срок на съхранение, устойчиви са на вредители, не се развалят при транспортиране.

Но най-важното е, че ГМО поевтинява и ускорява процеса на производство и отглеждане.

На рафтовете на магазините генномодифицирани продукти присъстват постоянно.

Някои изследвания, резултат от опити с мишки, показват появяването на ракови клетки в организма и засилване на безплодието.
Има данни и за токсичност на отделни генномодифицирани видове, например царевица.

ГМО продуктите често предизвикват алергии; ако се употребяват дълго време, спада ефективността на антибиотиците, тъй като се появяват резистентни щамове бактерии.

ГМО могат да провокират активирането на някои вируси в организма. Тези продукти могат да влияят не само на човешкия организъм, но и на цялата екосистема. ГМО растенията имат резистентност към вредители, но някои видове изработват собствена отрова, което може да наруши баланса в природата.

Въпреки че няма точни данни за влиянието на ГМО върху човешкото здраве, има основания да се предположи, че при редовна употреба ГМО може да се отрази негативно на здравето на човека.

Въпреки че генномодифицираните продукти трябва да се изучават, плантации с такива растения растат и растат.

 

ПРОДУКТИТЕ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ГМО, МОГАТ ДА ПРОВОКИРАТ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!

 

Продуктите с ГМО носят големи печалби на производителите. Изследванията за безопасността на тези продукти обикновено се извършват с парите на същите тези производители и затова те са необективни.

 

Голяма част от продуктите, които се продават в супермаркетите, съдържат ГМО. Най-много ГМО съдържат кренвиршите и колбасите – около 80% !

Бъдете бдителни, четете етикетите и избягвайте колбасарски изделия, които съдържат компоненти на соева и царевична основа.

 

Много ГМО съдържат хлебните и сладкарските изделия. Кока-кола, пепси, „Марс”, „Сникърс”, „Баунти” и др. лакомства съдържат ГМО. Компанията МакДоналдс използва трансгенна соя в производството на фаст-фуд.

Ако в магазина видите гладки и равни картофи, с еднаква големина, знайте, че те са заслуга на генните инженери. Благодарение на генната модификация продуктите изглеждат идеално и дълго се съхраняват.

 

Продукти, които могат да съдържат ГМО

 

  • Царевица – царевично брашно, пуканки, чипсове, нишесте;
  • Картофи – чипсове;
  • Пшеница – хляб и хлебни изделия;
  • Домати – пюрета, сосове, кетчупи, паста;
  • Соя – брашно и мляко;
  • Слънчогледово олио;
  • Ориз;
  • Лук, моркови, захарно цвекло.

 

Чуждестранни компании, които използват ГМО

 

McDonalds, Coca-Cola, PepsiCo, Danon, Kelloggs (произвежда закуски, царевични пръчици), Nestle (произвежда кафе, кафени напитки, детско хранене, шоколад), Heinz Foods (произвежда сосове и кетчупи), Similac (произвежда детски храни) и много други.

 

Ако искате да научите каква вреда нанасят генномодифицираните храни върху човешкото здраве, търсете книгата на издателство PACПEP– „ГМО: ДИАБЕТ, РАК… СМЪРТ“

 

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

 

Последни от БЪЛГАРИЯ