97% от атомите в човека са от звездна материя

Идеята, че човек и всички земни обекти са „построени“ от космическа  материя, не е нова. За това, по-специално, говореше и  известният  американски астроном и популяризатор на науката Карл Саган. Сега, обаче, астрономи от САЩ успяха по-точно да установят произхода на човешките атоми.

Новите резултати, получени в рамките на мащабния проект Sloan Survey Digital Sky (SDSS), бяха представени по време на среща на Американското астрономическо общество.

По-голяма част от най-важните химични елементи, които са в основата на живота на Земята, са се появили  в недрата на звездите. Учените дори са измислили специална абревиатура – CHNOPS, включваща въглерод (C), водород (H), азот (N), кислород (O), фосфор (P) и сяра (S).

Сега, с помощта на SDSS  астрономите са измерили  концентрацията на тези елементи в 150 хиляди звезди в  нашата галактика. Това е направено чрез анализ на спектъра им. Разделяйки  светлината на далечни звезди в спектрограф и анализирайки линиите на отделните елементи в получения спектър, учените са успели да изяснят съдържанието на атомите във вътрешността на звездите.

Задачата  е изпълнена с помощта на спектрографа  APOGEE, който е инсталиран на телескопа Apache Point. Оказало  се, че човек на  97% се състои от веществата, които са се появили в недрата на звездите. Проучването също така е изключително важно за разбирането на естеството на Млечния път.

Затова изследователите заключават, че във вътрешните области на  нашата родна Галактика  има по-тежки елементи. Това се дължи на факта, че там има  по-стари звезди, които в хода на своето развитие са си изработили  повече тежки елементи, отколкото по-младите звезди във  външните части на галактиката.

Новите данни също така са позволили на учените да разберат по-добре това, как на планетата се е появил даден химичен елемент. Така, астрономите са идентифицирали  шест основни процеси:  нуклеосинтез при Големия взрив, експлозии на масивни звезди, сливане на неутронни звезди, смърт на звезди с малка маса, ядрени реакции, предизвикани от космическите лъчи и експлозии на бели джуджета.

Наскоро още една група изследователи стигна до заключението, че най-далечните звезди на Млечния път може да се окажат  „гости“ от друга галактика.

 

Това интервю с Никола Тесла от 1899 г. разкрива изключителната му личност!

 

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА

Атлантида (ВТОРА ЧАСТ)

ПЪРВА ЧАСТ С ПРЕДИСЛОВИЕ ВИЖТЕ ТУК 👇 Атлантида (ПЪРВА ЧАСТ) Атлантида (ВТОРА ЧАСТ) От Крис Томас

«Какво се случва?» ДОКЛАДЪТ UAP | Пентагонът ще отвори официален офис за изследване на НЛО (доклади). След доклад от юни, в който правителството на САЩ призна, че не може да обясни повечето неидентифицирани въздушни явления, Министерството на отбраната заяви, че ще увеличи усилията си, създавайки официален офис за изучаване на подобни събития. В памет на Проф. Лъчезар Филипов (ОСМА ЧАСТ-ВИДЕО)

  ВИДЕО   СПОДЕЛЕТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница