Ако въведат задължително чипове в личните карти, съдя държавата

„От сега заявявам, че ако новите лични карти задължително са с електронен чип, който позволява електронна идентичност и пр., а не по избор, ще се съдим с българската държава“, това заяви Борислав Цеков в социалната мрежа Фейсбук.

Целият текст:

И до Съда в Страсбург ще стигнем. Не желая „биг брадър“ на МВР в джоба си. С този чип могат да извършват проследяване (официално или в нарушение на закона) и въобще да ликвидират конституционното право на неприкосновеност на личния живот (privacy).

Аз не бих искал да имам „електронна идентичност“, не искам личната ми карта да служи за никакви други цели – услуги, здравно осигуряване и пр. Не искам да бъда потенциална жертва на кражба на идентичност – знаем къде живеем и че тук всички злоупотреби са възможни (от имотната мафия, та до банковите сметки).

Да не припомням как същото МВР, което сега претендира, че може да гарантира сигурността на електронната идентичност, само преди месец не успя да гарантира собствения си сайт от хакерски атаки.

По същите причини – липса на сигурност- не ползвам интернет банкиране.

Помагал съм на жертви на източване на сметки през интернет и знам в какви драми се вкарват гражданите и бизнеса. А такива случаи са чести, но банките, когато установят, че клиента няма вина, а става дума за външна намеса (понякога и с помагачество от самата банка), принуждават жертвата да не се оплаква в полицията и да подпише споразумение, че няма да разгласява случая, ако иска да си получи парите…

Та, подобна мярка – лични карти с чип – само като опция за желаещите. Иначе съд за нарушаване на гражданските права.

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница