Bank of America: в САЩ се вихри икономическа криза

Икономиката на САЩ завърши многогодишния си период на растеж и навлезе в рецесия, обяви Bank of America

 За неизбежната криза говорят и двете финансови институции Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Коронавирусът отнема работата

В Bank of America (BofA) очакват тази криза да бъде една от най-силните в историята. Във второто четиримесечие ще рухне с 12% брутният вътрешен продукт – рекорд от времето на Втората световна война. Прогнозите на друга голяма американска банка са още по-песимистични: във второто четиримесечие брутният вътрешен продукт на САЩ ще падне с рекордните 30%. Ключовите причини за това са спадът в деловата активност и снижаването на потребителските разходи заради коронавируса.

„Ние официално заявяваме, че икономиката на САЩ изпадна в рецесия, присъединявайки се към останалия свят…“ – пише в доклада, подготвен от аналитици под ръководството на икономиста в Bank of America – Мишел Мейер.

Според нея „дълбокото падане вече започна“, тъй като коронавирусът удари на практика по всички сектори.
Това неизбежно ще доведе до увеличаване на безработицата и до съкращаване на доходите на населението. През второто четиримесечие по един милион американци ще се лишават от работните си места всеки месец; безработицата ще стигне 3,5 милиона души. Най-силно ще бъдат засегнати развлекателната индустрия, транспортът, хотелиерският бизнес и търговията.
Разходите за безработица рязко се увеличиха, след като компаниите разпуснаха хората като мярка за предпазване от разпространението на коронавируса. Най-силно пострадаха нискоквалифицираните работници.

„Такъв е ефектът на низходящата спирала на икономическата активност: външният шок принуждава потребителите да харчат по-малко пари, предприятията получават по-малко печалби и впоследствие уволняват работници…“ – пояснява Крис Рупки, главен финансов икономист на MUFG Union Bank.

Но според него съкращаването на персонала е временно. Работодателите ще върнат уволнените, още щом епидемията тръгне да спада. Но никой не знае кога ще се случи това.
Двете американски банки Goldman Sachs и Morgan Stanley също обявиха началото на рецесията. В Morgan Stanley смятат за „базов сценарий“ забавянето на растежа на глобалния брутен вътрешен продукт тази година с 0,9%. Goldman Sachs са още по-песимистични – тяхната прогноза е за 1,2%.
За това вече предупреди и базираният във Вашингтон Институт за международни финанси (IIF), който вече втори месец влошава прогнозите. В началото на март експертите говореха за 2,6%.
Сега аналитиците в института са уверени, че една трета от глобалната икономика е обхваната от криза. Рецесия се наблюдава, освен в САЩ, в Евросъюза и Япония, на които се падат съответно 15,1%, 11% и 4% от световния глобален брутен продукт. Според IIF падането ще продължи до средата на годината.
За това, че американската икономика е прекратила растежа си, съобщава и една от най-големите бизнесшколи в САЩ UCLA Anderson. Там смятат, че промени към добро могат да се очакват чак към края на септември. Икономиката на страната ще се съкрати с 6,5% – във второто четиримесечие, и с 1,9% – през третото.

Шистовият нефт ще убие икономиката

Аналитици констатират, че американската икономика никога досега не се е сблъсквала с подобни проблеми – нито след терористичните актове на 11 септември 2001 г., нито по времето на „голямата рецесия“ през 2008 г. Тогава безработицата стигна десет процента, а брутният вътрешен продукт падна с четири процента.
Сега по прогноза на шефа на американското финансово министерство Стивън Мнучин безработицата може да скочи до 20%, ако властите не предприемат действия.
Както отбелязва списанието The Hill, икономическите последици за САЩ от епидемията бяха задълбочени от нефтения спор между Русия и Саудитска Арабия. Вече е ясно, че първата жертва в ценовата война ще стане американската шистова индустрия. Специалисти твърдят, че Русия вероятно има намерение да ликвидира част от пазара на американските шистови компании като отговор на санкциите срещу нея.

Както отбелязва аналитик, в администрацията на Тръмп, „нееднократно са се хвалили със способността си да наказват външнополитическите противници, силно орязвайки износа им на нефт, и при това да запазват защитеността от ценовото въздействие заради солидни вътрешни доставки на енергоносители“.

Но днешните цени американските шистовици, за разлика от саудитските и руските компании, няма да оцелеят. А съкращаването на енергийните отрасли и загубата на статута на най-големия в света производител на нефт ще нанесе мощен удар по цялата икономика.

Превод: издателство PACПEP

Предишна Статия

Короначумата: Германските учени и митовете – Информацията на световно реномирания немски институт „Роберт Кох“.

Следваща Статия

По света: Епидемията атакува стремително (ВИДЕО)

Последно от СВЯТ

Don`t copy text!