Bank of Korea стартира тест на националната ѝ криптовалута

Централната банка на Южна Корея обяви старта на своя пилотен проект за цифрова валута (CBDC) за определяне на изискванията за издаване на подкрепена от държавата криптовалута в бъдеще.

Според доклад на Yonhap, изпитанието, започнало миналия месец, е 22-месечна програма, фокусирана върху технологичните и законовите разпоредби, необходими за стартирането на CBDC.

Банката на Корея (BoK) вярва, че възможността за издаване на CBDC в бъдеще е малка поради увеличеното търсене на фиатни валути, конкурентния характер на глобалния пазар на плащания, както и високото ниво на финансово включване.

Въпреки това, BoK заяви, че пилотният проект на CBDC е от съществено значение, тъй като той ще ги подготви за всякакви бъдещи промени на световния финансов пазар.

“Технологичните иновации в сектора на платежните услуги в момента се осъществяват бързо […] БОК се стреми да създаде пилотна система CBDC, за да предприеме превантивни стъпки срещу промените във [финансовата] среда”, добавиха от банката.

Според доклада, след приключване на програмата до края на следващата година, банката ще преразгледа изискванията за въвеждане на CBDC, като акцентът е поставен върху необходимите технологии и законовите изисквания.

Още държави, отворени за CBDC

Вече не е новина, че централните банки по света са с бичи сантимент за подкрепени от правителството цифрови валути, включително Bank of England (BoE), Централната банка на Иран и Тайланд, наред с други.

Въпреки това много малко централни банки, като Китайската народна банка (PBoC), вече започнаха да разработват официален CBDC, като банката намеква, че е близо до официалното разкриване на цифровия си юан.

Въпреки готовността на страната за бързо стартиране на цифровия юан, проектът беше спрян наскоро поради неотдавнашната пандемия на Коронавирус (COVID-19), която остави няколко държави напълно блокирани.

Cryptodnes. BG

Дигиталната валута на Китай е готова според централната им банка

 

Предишна Статия

Ето как може да се разбере кой е създателят на Биткойн

Следваща Статия

Фиатните валути са на път към хиперинфлация - Биткойн е решението

Последно от Новините на новото поколение

Don`t copy text!